Hlavní obsah

Slušná sezóna, hrozný poslední týden, hodnotí Berdych. Z Londýna odjíždí nespokojen

Další výbornou sezónu má za sebou tenista Tomáš Berdych. Popáté za sebou skončil v elitní osmičce a zahrál si Turnaj mistrů, z Londýna ale letos odjíždí po špatných výkonech nespokojen.

Foto: Stefan Wermuth, Reuters

Rozmrzelý Tomáš Berdych po prohře na Turnaji mistrů.

Článek

"Sezóna byla slušná, velmi dobrá. Mám za sebou další rok, kdy jsem skončil mezi osmi nejlepšími. Poslední týden sezóny byl hrozný, tak to je," řekl Berdych po páteční jasné porážce 2:6, 2:6 s prvním hráčem světa Srbem Novakem Djokovičem.

Devětadvacetiletý Berdych letos v londýnské O2 areně špatně začal a po nejhorším výkonu v roce prohrál se Stanem Wawrinkou dvakrát 1:6. Pak dokázal po zlepšení zdolal Marina Čiliče 6:3, 6:1, ale Djokovič mu nastavil jasný obraz jeho hry.

Turnaj letos nabízí nezvykle jasné dvousetové výsledky. Důvodem může být povrch. "Nedovolí vám žádné chyby. Z mého pohledu je velmi pomalý," řekl Berdych, který se podobně jako Marin Čilič nebo Milos Raonic opírá o razantní servis a tvrdé údery, ale pomalý kurt jejich účinnost otupí. "Navíc se hraje proti nejlepším hráčům světa. Nůžky se pak otevírají až moc a vytváří to výsledky, jaké tu jsou," uvažoval Berdych.

V britské metropoli nezářil, přesto může být s uplynulou sezónou velmi spokojen. Vyhrál 55 zápasů ze 77, podruhé v kariéře získal v jednom roce dva tituly a byl celkem pětkrát ve finále. Z grandslamů došel až do semifinále Australian Open a na antukovém French Open a na US Open si zahrál ve čtvrtfinále.

"Najdou se místa, která bych mohl mít lepší. Aspoň bude prostor to příští rok vylepšit. Z lepších momentů to byl určitě začátek roku, ať semifinále v Austrálie, Rotterdam, finále v Dubaji a tak dále. Začátek byl dobrý," vypíchl nejlepší část roku.

Co zlepšit? Hlavně pohyb

Nyní se chytá na dovolenou, ale už přemýšlel, co zlepšit do další sezóny. "Určitě to bude pohyb, ten je na pořadu dne jako číslo jedna," měl jasno Berdych. "Fyzička a pohyb jsou v tenisu pořád důležitější. Důležité vždycky je, jaká je moje hra. Když se hýbu dobře, trefuju míč hezky a čistě, tak to je základ úspěchu," řekl.

Při své výšce a váze nebude nikdy patřit k pohybově nejlepším hráčům. Těžko se vyrovná Djokovičovi, ale ve zlepšení pohybu doufá. "Dispozice jsou jedna věc, ale člověk se může pořád zdokonalovat," řekl Berdych. "Tělo je jako stroj, když má pořád stejné věci, tak to přestane mít efekt a přestane tak dobře fungovat. Je to komplexní práce celého týmu a tohle musí být priorita číslo jedna," řekl tenista.

Ví, že bude čím dál těžší udržet pozici ve světové desítce. Na přední místa se tlačí mladí hráči. Berdych patří mezi nejvyrovnanější tenisty bez velkého titulu. Otázkou je, jestli by to do budoucna rád nevyměnil. "Kdyby tohle mělo být v závěru, že se mi to povede a pak by zbytek těch pár let nebyl konzistentní, tak bych se nezlobil," řekl.

Nechtěl se pouštět do úvah, jestli už je na vrcholu kariéry. "Je těžké to říkat během ní, jestli tohle je to nejlepší. Pořád mohou přijít velké zápasy, které vyhrajete díky zkušenostem," řekl Berdych. Na prahu roku 2015 bude znovu stát se zanícením a touhou uspět. "Každý rok beru jako novou výzvu a snažím se z každého vyždímat, co nejvíc to jde. Snažím se přiblížit svým limitům," řekl Berdych.

Reklama