Hlavní obsah

Velký triumf pro naši malou zemi! Ale není to jako Wimbledon, jásal šťastný Federer

Lille

Před začátkem daviscupového finále nevypadala jejich situace zrovna idylicky. Roger Federer laboroval se zraněnými zády, v médiích se navíc propírala celý týden roztržka se spoluhráčem Stanem Wawrinkou a v samotném finále na ně čekali odpočatí a mimořádně natěšení Francouzi, kteří si před svými fanoušky na antuce v Lille na zisk salátové mísy hodně věřili. Oslavovanými hrdiny jsou ale nakonec Švýcaři.

Foto: Charles Platiau, Reuters

Roger Federer se raduje po vítězství nad Richardem Gasquetem a ze zisku třetího bodu ve finále Davis Cupu.

Článek

„Jsme všichni moc šťastní. Ale byl to Stan, kdo nás do téhle super situace dnes dostal," vyzdvihoval Federer zásluhy svého spolubojovníka Wawrinky poté, co sám v neděli vybojoval rozhodující bod na 3:1 v utkání proti Richardu Gasquetovi, jenž naskočil za zraněnou domácí jedničku Jo-Wilfrieda Tsongu.

Právě Wawrinkovo páteční vítězství proti Tsongovi bylo pro švýcarské šance mimořádně důležité, protože Federer poté hladce prohrál s Gaelem Monfilsem. Navíc se znovu začaly množit spekulace o zdravotním stavu švýcarské jedničky, které ale Federer rázně utnul suverénním výkonem ve čtyřhře i nedělní dvouhře.

„Upřímně, moc jsem nevěřil, že bych byl schopen odehrát všechny tři dny. Ale v pátek jsem se už na to cítil," přiznal Federer. Tomu stejně jako jeho zemi Davisův pohár ve sbírce chyběl, to už ale teď neplatí.

Vítězství jako motivace pro budoucnost

„Je to velký den pro naši malou zemi. Něco takového nevyhráváme každý týden. Doufám, že tohle vítězství bude motivací pro budoucnost, přiláká to více mladých hráčů a investorů do tohoto sportu. Těžili jsme především ze skvělého týmového ducha," hodnotil triumf sedmnáctinásobný grandslamový šampión.

Přestože už přes dekádu patří do absolutní tenisové špičky, salátovou mísu dobyl poprvé až ve 33 letech, zatímco třeba na pohár pro vítěze Wimbledonu si sáhl poprvé už před jedenácti lety. „Ale to bylo něco úplně jiného. Ve Wimbledonu to byl pro mě totální šok a na vítězné pocity jsem byl jen já sám," srovnával.

Přestože k finálovému vítězství v Lille sám přispěl dvěma body, hlavní podíl na triumfu Švýcarska připsal Wawrinkovi, pro něhož je Davisův pohár dlouhodobě velkou prioritou: „Ze všeho nejvíce je to Stanova zásluha. To on má velký podíl na tom, že jsme se nakonec mohli radovat z úspěchu."

Wawrinka mu ale pochopitelně kompliment vrátil: „Všichni víme, jak skvělé je sledovat Rogera při hře. Na jeho zápas jsem se ale tentokrát díval v kabině, protože jsem se musel připravovat pro případ, že bych hrál rozhodující dvouhru. Byl jsem připravený, ale když jsem viděl, jak Roger Richarda doslova ničí, byl jsem hrozně šťastný. Teď si to všechno pořádně užíváme."

Švýcaři tak střídají ve vládě nad Davisovým pohárem Českou republiku, která vyhrála slavný pohár dvakrát po sobě. Zda se něco podobného povede i Švýcarům, lze jen těžko odhadovat. Velkým otazníkem bude nejspíš další účast Rogera Federera v reprezentaci.

Obhájci titulu nastoupí příští rok v prvním kole proti Belgii. „Teď vám jen dokáži říct, že je poměrně velká šance, že večer spolu vypijeme ještě více alkoholu. Právě jsme Davis Cup vyhráli, není ten správný čas na takové otázky," odmítl předpovědi Wawrinka.

Žebříček tenisového Davis Cupu k 24. listopadu (v závorce předchozí umístění):
1. (1.) ČR 35.850
2. (4.) Švýcarsko 24.737
3. (2.) Francie 16.725
4. (3.) Srbsko 14.125
5. (6.) Argentina 12.406
6. (5.) Španělsko 12.125
7. (7.) Itálie 9146
8. (8.) USA 6931
9. (9.) Kanada 6728
10. (10.) Kazachstán 4653

Reklama

Související témata:
  4 : 6, 6 : 3, 6 : 3 Bejlek - Blinkovová 4 : 6, 6 : 3, 6 : 3 konec
20240424T19 : 45:00+0200
Bejlek vs. Blinkovová
Bejlek vs. Blinkovová
Bejlek
Blinkovová
  Macháč - Ruusuvuori dnes 11 : 00
20240425T11 : 00:00+0200
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč
Ruusuvuori
  Hanfmann - Menšík dnes 14 : 00
20240425T14 : 00:00+0200
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann
Menšík