Hlavní obsah

Frustrovaná generace? Tsonga a spol. to zase nezvládli, kritizují ve Francii

Lille

Už řadu let disponují generací skvělých hráčů, jimž ale ty opravdu velké tituly neustále unikají. Poslední velké zklamání si prožili francouzští tenisté o víkendu na stadiónu v Lille, kde jim v daviscupovém finále vyfoukli vysněný pohár Švýcaři. Ti byli sice co do žebříčkového postavení mírnými favority, ale jinak měli všechny trumfy v rukou Francouzi.

Foto: Gonzalo Fuentes, Reuters

Francouzský kapitán Arnaud Clement (marně) povzbuzuje Richarda Gasqueta v duelu proti Rogeru Federerovi.

Článek

„Frustrovaná generace?" upozorňuje všeříkajícím titulkem sportovní deník L´Equipe na pokračování série zklamání těsně pod vrcholem. „Víkendovou porážkou od Švýcarů propásla Tsongova generace s Gasquetem, Monfilsem a Simonem další velkou příležitost," píše dále deník.

Francouzi dělali pro triumf v domácím prostředí maximum. Finále uspořádali na fotbalovém stadiónu v Lille, aby mohli naplno využít podpory natěšených fanoušků. Zvolili si povrch a navíc kapitán Arnaud Clement měl k dispozici odpočaté hráče.

Kritika se teď pochopitelně snáší na hlavu Clementa, do něhož byla vkládána důvěra, že pro Francii vybojuje desátý daviscupový titul v historii a odčiní tak finálové porážky proti Rusku (v roce 2002) a Srbsku (2010).

Měl hrát Tsonga?

Clementovi je mimo jiné vyčítán fakt, že nasadil do finála Tsongu, jenž, jak se ukázalo později, měl zraněnou ruku. V pátek ještě nastoupil do úvodní dvouhry (prohrál s Wawrinkou), ale v neděli už přepustil místo Richardu Gasquetovi.

„Jako kapitán budu pochopitelně o tom všem ještě dlouze přemýšlet. Budu si sám sobě klást otázky o tom, zda jsem mohl udělat některá strategická rozhodnutí lépe. Ať už během přípravy, před samotným finále, či během zápasů. V budoucnu musím udělat věci lépe. Momentálně ale u mě převládá pocit, že Švýcaři byli zkrátka lepší," uvedl Clement.

Tsonogovo zranění oznámil francouzský tým až v neděli před úvodní dvouhrou, nicméně už po sobotní čtyřhře pustil šéf francouzského svazu Jean Gachassin informaci, že má domácí jednička zraněný loket. Clement na to reagoval s tím, že chtěl Tsongovo zranění držet v tajnosti a Švýcary na poslední chvíli překvapit.

Ihned se pochopitelně ale vynořila otázka, zda by nebylo lepší do týmu zařadit Gillese Simona, jenž mimo jiné minulý měsíc porazil Wawrinku na turnaji Masters v Šanghaji. „Už je to dlouho, co jsem tímto způsobem přestal uvažovat. Jo se prostě rozhodl, že bude hrát. Nemá cenu se teď zabývat tím, co by mohlo být, kdyby... Na to už není nikdo zvědavý," mávl rukou Simon, jenž se na domácí finále vůbec nevešel do nominace.

Francouzi se tak během celého víkendu radovali jen jedinkrát, když v pátek Gael Monfils smetl ve třech setech Federera. To bylo ale na celkový úspěch málo. „Zklamání," zhodnotil stručně a jasně celé finále Monfils.

Prokaučoval kapitán Francie finále Davis Cupu?
Ano, místo Tsongy měl nastoupit Simon
12,6 %
Ne, Švýcaři by vyhráli bez ohledu na sestavu Francie
87,4 %
Celkem hlasovalo 1271 čtenářů.

Reklama

  5 : 2 Macháč - Ruusuvuori 5 : 2 probíhá Živě
20240425T11 : 10:00+0200
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč
Ruusuvuori
  4 : 6, 6 : 3, 6 : 3 Bejlek - Blinkovová 4 : 6, 6 : 3, 6 : 3 konec
20240424T19 : 45:00+0200
Bejlek vs. Blinkovová
Bejlek vs. Blinkovová
Bejlek
Blinkovová
  Hanfmann - Menšík dnes 14 : 00
20240425T14 : 00:00+0200
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann
Menšík