Hlavní obsah

Djokoviče, Agassiho, Berdycha a spol. baví cirkus za kupu peněz

Praha

Až se zase vyrojí stesky špičkových hráčů nad nabitým kalendářem, nebude nic snazšího než připomenout jim jejich účast v letošní exhibiční tenisové lize (IPTL). Na cinkot asijských dolarů totiž slyšely i ty největší hvězdy: Serena Williamsová nebo Novak Djokovič.

Foto: Edgar Su, Reuters

Tomáš Berdych z týmu Singapore Slammers v duelu s Francouzem Jo-Wilfriedem Tsongou, který reprezentuje výběr Manila Mavericks.

Článek

Prezident ATP Chris Kermode už se nechal slyšet, že s novou soutěží problém nemá, ale z jeho vyjádření je jasně patrné, co si o ní myslí: „Je věcí hráčů, co dělají mimo sezónu, i když předtím kritizují našlapaný program turnajů a pak létají přes půl zeměkoule na exhibice."

Kdo hraje IPTL
Manila (Murray, Tsonga, Flipkensová, Šarapovová, Nestor, Moya, Huey) Singapur (S. Williamsová, Agassi, Berdych, Hewitt, Kyrgios, Hantuchová, Soares, Rafter)
Dillí (Federer, Sampras, Monfils, Santoro, Mirzaová, Bopanna, Ivanovičová)
Dubaj (Djokovič, Wozniacká, Mladenovičová, Jaziri, Zimonjič, Ivaniševič, Čilič)

Formát IPTL, která své třídenní zastávky umístila na Filipíny, do Singapuru, Indie a SAE, tak trochu kopíruje třeba extraligu. Máme tu mužskou i ženskou dvouhru, debl, mix a nakonec i zápas legend. Atmosféra je uvolněná, z lavičky. Tomáš Berdych pak na svých profilech na sociálních sítích pravidelně zveřejňuje týmová selfie.

„Když se člověk podívá, čemu se upsal, není to špatná společnost. Je to docela prestižní věc," tvrdil nejlepší český tenista. „Když mi řeknou, ať přijedu za rok zase, rád si to zopakuju," prohlásil Brit Andy Murray.

Zápasy samotné žádný velký náboj nepřinášejí, navíc se hrají jen na jeden set s dalšími podivnými úpravami pravidel jako je tie break už za stavu 5:5. Hlavním lákadlem, proč tenisté kočují po Asii a nechystají se poctivě na novou sezónu, jsou však pochopitelně peníze.

Těm nejzářivějším hvězdám byl údajně naslibován až milión dolarů za zápas. Pro tenisty samotné je pak dozajista příjemnější absolvovat čtrnáctidenní královsky honorované turné, při němž se nepředřou, než svádět ostré bitvy v Davis Cupu nebo Fed Cupu.

Singapurský tým včera poprvé s Agassim prohrál v soutěži i počtvrté, když podlehl Manile. Berdych nejdříve s Hewittem podlehli Tsongovi s Hueyem 4:6, pak ve dvouhře vedl nad Tsongu už 5:2, ale prohrál 5:6.

Reklama

  4 : 6, 6 : 7 Hanfmann - Menšík 4 : 6, 6 : 7 konec
20240425T15 : 00:00+0200
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann
Menšík
  6 : 4, 1 : 6, 6 : 2 Macháč - Ruusuvuori 6 : 4, 1 : 6, 6 : 2 konec
20240425T11 : 10:00+0200
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč
Ruusuvuori