Hlavní obsah

Veselý - Mannarino 6:3, 6:2Další senzace před Australian Open! Kvalifikant Veselý získal v Aucklandu první titul na ATP

Auckland

Český tenis se může těšit ma Australian Open. Jiří Veselý získal první titul na okruhu ATP. Český hráč, který se do hlavní soutěže dostal z kvalifikace, porazil ve finále turnaje v Aucklandu Adriana Mannarina z Francie po setech 6:3 a 6:2. Veselý je od roku 1984 prvním kvalifikantem, který dokázal vyhrát ATP turnaj! Přitom v Sydney bylo finále zcela českou záležitostí, Petra Kvitová porazila ve finále Karolínu Plíškovou.

Foto: Profimedia.cz

Tenista Jiří Veselý s trofejí pro vítěze turnaje v Aucklandu.

Článek

Přepisoval tenisové dějiny. Jiří Veselý je od roku 1984 prvním kvalifikantem, který v Aucklandu dokázal vyhrát turnaj ATP. Připsal si 250 bodů do žebříčku a zaslouženě převzal šek na 84 500 amerických dolarů.

Finále český hráč jasně opanoval, dokázal diktovat tempo hry a Mannarino nenašel adekvátní odpověď na Veselého agresivitu a přesnost. Vítěz završil duel stylově - jedenáctým esem získal svůj první titul na okruhu ATP.

"Je to jako sen, pořád nemůžu uvěřit, že se to děje," zářil Veselý při předávání trofeje. "Děkuju všem, kteří tento nádherný turnaj uspořádali a už se těším na Australian Open. Je to osmý zápas v týdnu, ale trenérovi svou únavu nemůžu přiznat. Budeme chvíli slavit, uvidíme se za rok, miluju vás. Gratuluju, Adriane, a přeju hodně štěstí v pokračování sezóny," rozdával český hrdina poklony na všechny strany.

"Jirka byl dnes prostě lepší. Ano, byl to pokrok dostat se do finále a nezbývá mi než doufat, že budu pokračovat v postupu žebříčkem. Za rok sem přijedu zase," řekl smutný Mannarino.

Jedenadvacetiletý Veselý se díky titulu posune v žebříčku o více než dvacet míst, z 63. pozice až na konec elitní čtyřicítky. V Aucklandu navázal na krajana Jiřího Nováka, který turnaj ovládl v roce 1996.

Veselý je svěřencem slovenského trenéra Ladislava Simona. Cestou za titulem porazil i třináctého hráče žebříčku a druhého nasazeného Ernestse Gulbise z Lotyšska nebo světovou šestnáctku Jihoafričana Kevina Andersona.

Turnaj v Aucklandu (tvrdý povrch, dotace 519 395 dolarů):
Dvouhra - finále:
Veselý (ČR) - Mannarino (Fr.) 6:3, 6:2.
Čtyřhra - finále:
Paes, Klaasen (4-Ind./JAR) - Inglot, Mergea (Brit./Rum.) 7:6 (7:1), 6:4.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články