Hlavní obsah

Berdych - Melzer 7:6, 6:2, 6:2Berdych se v Melbourne trápil jen v 1. setu. Dál jdou i Plíšková s Hradeckou, další tři Češi dohráli

Aktualizováno

Poloviční úspěšnost vykázali čeští tenisté v třetím hracím dni Australian Open. Z šestice hráčů prošli v Melbourne do 3. kola úvodního grandslamového turnaje roku Tomáš Berdych, Karolína Plíšková a Lucie Hradecká, zatímco Lukáš Rosol, Klára Koukalová a Kateřina Siniaková se museli s účastí ve dvouhře rozloučit. Berdych přehrál rakouského kvalifikanta Jürgena Melzera ve třech setech 7:6, 6:2, 6:2 a příštím soupeřem turnajové sedmičky bude v pátek Srb Viktor Troicki. V ženském singlu uspěla Karolína Plíšková, která udolala Francouzku Oceane Dodinovou 7:5, 5:7 a 6:4, a ve vítězném tažení pokračuje také Lucie Hradecká, jež otočila duel se Slovinkou Polonou Hercogovou a nakonec se radovala po výhře 4:6, 6:3, 6:2. Vyřazeny naopak byly Klára Koukalová, která podlehla Julii Görgesové z Německa 3:6, 6:4 a 2:6, a Kateřina Siniaková, jež nestačila na Rumunku Irinu-Camelii Beguovou (5:7, 4:6). Neuspěl ani Lukáš Rosol, ve čtyřsetové bitvě prohrál s Izraelcem Dudim Selou 6:7, 7:5, 5:7 a 3:6.

Foto: Brandon Malone, Reuters

Tomáš Berdych podává v duelu s Jürgenem Melzerem.

Článek
Fotogalerie

Vzájemný souboj na Australian Open před dvěma lety vyhrál Berdych ve třech setech a stejným výsledkem zdolal Melzera i letos. Rodák z Vídně a aktuálně 108. tenista žebříčku ATP  pozdějšího vítěze vážněji potrápil jen v úvodní sadě.

Favorit se v úvodu nemohl dostat do patřičného tempa a rytmu, naopak levou rukou hrající Melzer se opíral o kvalitní servis a blýskl si i několika vynikajícími returny. V osmé hře po Berdychově dvojchybě dokonce odskočil do vedení 5:3, ale brejk nepotvrdil a ve zkrácené hře, jíž úvodní sada vyvrcholila, už mu český tenista nepovolil ani jediný fiftýn.

Rodák z Valašského Meziříčí zpřesnil hru i podání a získal patřičný rytmus i sebevědomí, což potvrdil ve třetí hře druhého dějství, v němž otočil stav z 0:40 při vlastním servisu. Sám naopak vzal soupeři, jemuž v hledišti držela palce i jeho manželka a bývalá česká tenistka Iveta Benešová, podání hned dvakrát a bez problémů si připsal i druhý set.

Ušetřil energii

Ještě jednou svitla třiatřicetiletému Melzerovi šance. Hned v úvodu třetí sady prolomil Berdychův servis, jenže česká mužská jednička už žádné drama či průtahy připustit nehodlala. Berdych bleskově otočil na 2:1, později proměnil po 2:03 hod. první mečbol a vzájemnou bilanci zápasů upravil na 4:2 ve svůj prospěch.

"Výkon byl vcelku solidní, ale nebyl to snadný zápas. Jürgen hrál agresivně, míče trefoval rychle po odskoku, dvakrát jsem přišel o podání a čelil řadě brejkbolů. Jsem rád, že to dobře dopadlo ve třech setech, ušetřil jsem i nějakou energii," pochvaloval si loňský semifinalista v interview na kurtu.

S Troickým, 54. hráčem žebříčku ATP a vítězem turnaje v Sydney v minulém týdnu má Berdych pozitivní bilanci 5:1. Prohrál s ním jen první vzájemný zápas před šesti lety.

Koukalové hrozil kanár

Více než dvě hodiny strávila na kurtu také Karolína Plíšková. Nedávná finalistka turnaje v Sydney nakonec udolala ve třech setech teprve osmnáctiletou francouzskou grandslamovou debutantku a tenistku ze druhé stovky žebříčku Oceane Dodinovou 7:5, 5:7 a 6:4. Postupem do 3. kola singlu si v Melbourne vylepšila Plíšková svoje dosavadní maximum. Její příští soupeřkou bude nasazená desítka Ruska Jekatěrina Makarovová, s níž dosavadní jediný vzájemný souboj loni v thajské Pattayi prohrála ve dvou setech.

Lucie Hradecká na letošním Australian Open září. V souboji se Polonou Hercogovou navázala na úvodní překvapivé vítězství nad srbskou světovou pětkou Anou Ivanovičovou, a přestože znovu prohrála úvodní sadu, dokázala opět vývoj otočit. V dalším kole se utká s Němkou Julií Görgesovou, s níž má negativní bilanci 1:4.

V Melbourne mohl být k vidění český souboj, ale Koukalová,  46. hráčka světového žebříčku, třísetovou bitvu v aréně Margaret Courtové s Görgesovou (73. na WTA) k výhře nedotáhla. Naopak, v rozhodující sadě za stavu 0:5 odvracela „kanára." Němka si už šanci ujít nenechala a zápas ukončila stylově esem.

Osmnáctiletá Siniaková duel s Beguovou, kterou nedávno ve třech setech porazila v čínském Šen-čenu, skvěle rozehrála. V úvodní sadě vedla 3:0, pak ale třikrát přišla o výhodu podání i o set. Stejný zápis o servisu měla i ve druhém dějství.

Rosolovy naděje se rozplynuly

Po pětisetovém dramatu s Francouzem De Schepperem strávil Lukáš Rosol na kurtu  znovu více než tři hodiny, tentokrát ale s hořkým koncem. Devětadvacetiletý 28. nasazený hráč v souboji se stejně starým Dudim Selou (106. v pořadí ATP) ztratil dohromady pětkrát výhodu servisu, z toho třikrát ve čtvrté sadě.

Český daviscupový reprezentant přitom v úvodním setu vedl už 4:2, ale nakonec ho ztratil v tie breaku. Naději v podobě zisku druhé sady ale v další úspěch nepřetavil, naopak v koncovce třetího dějství neudržel servis, za kratší konec tahal i v závěrečném čtvrtém setu a jeho naděje na premiérovou účast ve 3. kole Australian Open se rozplynuly. Čerstvý otec ukončil zápas k radosti početné skupinky izraelských fanoušků dvojchybou a prohrál se Selou i druhé vzájemné utkání na okruhu ATP.

Australian Open (dotace 40 mil. australských dolarů):
Muži, dvouhra - 2. kolo:
Berdych (7-ČR) - Melzer (Rak.) 7:6 (7:0), 6:2, 6:2
Sela (Izr.) - Rosol (28-ČR) 7:6 (7:2), 5:7, 7:5, 6:3
Čtyřhra - 1. kolo:
Carreňo, García-López (Šp.) - Čermák, Veselý (ČR) 6:3, 6:2
Ženy, dvouhra - 2. kolo:
Karolína Plíšková (22-ČR) - Dodinová (Fr.) 7:5, 5:7, 6:4
Hradecká (ČR) - Hercogová (Slovin.) 4:6, 6:3, 6:2
Görgesová (Něm.) - Koukalová (ČR) 6:3, 4:6, 6:2
Beguová (Rum.) - Siniaková (ČR) 7:5, 6:4
Čtyřhra - 1. kolo:
Krajiceková, Záhlavová-Strýcová (13-Niz./ČR) - Erakovicová, Puigová (N. Zél./Portor.) 6:7 (9:11), 7:6 (8:6), 6:3
Hingisová, Pennettaová (4-Švýc./It.) - Bencicová, Siniaková (Švýc./ČR) 7:6 (7:3), 6:2
Kudrjavcevová, Pavljučenkovová (12-Rus.) - Aojamaová, Voráčová (Jap./ČR) 6:2, 7:6 (7:5).
Ostatní výsledky Australian Open
Získá Tomáš Berdych v této sezóně grandslamový titul?
Ano
38,7 %
Ne
61,3 %
Celkem hlasovalo 10857 čtenářů.

Reklama