Hlavní obsah

Vallverdu zná Murrayho do šroubků, může dát Berdychovi správnou taktiku, míní Navrátil

V půl páté ráno zazvonil Jaroslavu Navrátilovi budík, aby mohl sledovat tenistu Tomáše Berdycha. A daviscupový kapitán byl rád, že v přímém přenosu viděl, jak jeho bývalý svěřenec poráží Španěla Rafaela Nadala. Ocenil Berdychův zlepšený return i pohyb a v utkání vyzdvihl servis.

Foto: Rob Griffith, ČTK/AP

Tomáš Berdych oslavuje postup do semifinále Australian Open.

Článek

Berdych zdolal bývalého prvního hráče světa Nadala poprvé po sedmnácti porážkách a po výhře 6:2, 6:0 a 7:6 si zahraje semifinále Australian Open. "Nebylo to pro Tomáše po sedmnácti prohrách určitě vůbec jednoduché, v hlavě to musel mít, ale hrál agresivně, odvážně a nebál se. Tenhle vítězný zápas ho může hodně nakopnout," řekl ČTK Navrátil v telefonickém rozhovoru.

Trojnásobného grandslamového šampióna Jana Kodeše Berdychova výhra nad Nadalem nepřekvapila. "Nadal koncem roku nehrál a letos jeho výsledky neukazovaly, že by byl ve velké formě. Naopak Berdychova loňská sezóna byla velmi kvalitní, co se týče průměru, a teď se to možná zúročuje," uvažoval Kodeš.

V prvních dvou setech měl Berdych nad Nadalem, který nebyl ve své nejlepší formě, jasnou převahu. "Neskutečné zlepšení ukázal na returnu. V mnoha okamžicích ho zatlačil dlouhým míčem, Nadal měl problémy a Tomáš mohl hrát svoji hru," řekl Navrátil, který byl Berdychovým osobním trenérem do konce roku 2008.

Důležitým faktorem zápasu byl servis aktuálně sedmého hráče světa. Berdych o podání ani jednou nepřišel a odvrátil všechny čtyři brejkboly. První dva za stavu 3:1 v úvodní sadě a další dva za stavu 4:4 ve vyrovnaném třetím dějství. "Servis měl vynikající celý zápas a při brejkbolech to potvrdil," řekl Navrátil. "Servis je u Berdycha důležitý, a když dobře servíruje, tak celá jeho hra jde nahoru," doplnil Kodeš.

Je vidět, že Tomáš novému týmu věři, všiml si Navrátil

Od konce prosince Berdych spolupracuje s koučem Danielem Vallverduem z Venezuely a má i jiného kondičního trenéra. Navrátil viděl dvakrát jejich trénink v Prostějově a i v zápasech si všiml zlepšeného pohybu. "Vydržel s Nadalem výměny, nekazil a měl v nich díky pohybu i sebevědomí," řekl Navrátil. "Je vidět, že Tomáš novému týmu věří a vyplácí se mu tvrdá práce. Určitě mu to přineslo nový impulz a potvrzuje se, že nové koště dobře mete," dodal.

V semifinále Berdycha čeká Andy Murray. Zápas bude pikantní v tom, že Brita ještě loni trénoval právě Vallverdu. "To může být pro Tomáše výhodou, protože ten zná Murrayho do šroubku a může dát Tomášovi správnou taktiku," řekl Navrátil.

Vítěz Wimbledonu a dvojnásobný král Roland Garros Kodeš, který loni podstoupil transplantaci srdce, považuje už postup do semifinále za úspěch, ale rád by viděl českého hráče v boji o titul. "Grandslamové semifinále je jednoznačně vynikající, ale když se dostane do finále, tak tam se může stát cokoli," řekl Kodeš.

Murrayho styl Berdychovi podle Navrátila vyhovuje více než ten Nadalův, a pokud vydrží v nastoleném rytmu, může myslet v Melbourne i na finále. "Mohl by to zvládnout," soudil Navrátil. A jak vidí Berdychovy šance na titul? "To je ještě hodně vzdálené, ale důležité je, že v dosavadním průběhu turnaje ušetřil hodně sil a to v závěrečných kolech proti silným protivníkům může pomoct."

Dokáže Tomáš Berdych postoupit přes Andyho Murrayho do finále Australian Open?
Ano
79,2 %
Ne
20,8 %
Celkem hlasovalo 73330 čtenářů.

Reklama