Hlavní obsah

Nový Berdych chce do druhého grandslamového finále. Trumfy má ve svých rukou

Už čtyřikrát se podařilo Tomáši Berdychovi postoupit na turnajích Velké čtyřky mezi poslední čtyři tenisty. A jen v jednom případě se dokázal probojovat do velkého finále. Paradoxně v souboji s papírově nejsilnějším soupeřem - ve Wimbledonu 2010 přehrál Novaka Djokoviče. Na tento úspěch hodlá nový Berdych navázat ve čtvrtek (9:30) dopoledne středoevropského času v semifinále Australian Open proti Andymu Murraymu.

Foto: Athit Perawongmetha, Reuters

Tomáš Berdych zatím na Australian Open řádí, při ceste do semifinále neztratil ještě ani set.

Článek

Devětadvacetiletý Berdych působí od začátku roku 2015 jako znovuzrozený. Zatímco svou milou Ester Sátorovou by rád měl po svém boku i v dalším průběhu života, pročež ji obdaroval zásnubním prstenem, se spolupracovníky v oblasti profesionální se naopak rozloučil. Vábení Ivana Lendla coby nového kouče sice nedopadlo, přesto se schůzka s "Ivanem Hrozným" ukázala jako výhodný tah. Byl to právě ostravský rodák, kdo Berdychovi doporučil kouče Daniho Vallverdua.

K němu se přidal nový kondiční trenér Azuz Simčič a oba začali pracovat na jednom velkém Berdychově snu - dosáhnout na grandslamový titul. Ani oni sami nejspíš nečekali, že první úspěch přijde tak brzy. Ale není se co divit. Rodák z Valašského Meziříčí působí na kurtu svěžejším dojmem, je sebevědomější, lépe se soustředí a díky tomu je schopný dodržovat stanovenou taktiku.

Tak spanilou jízdu nečekal ani Berdych

Převedení všech těchto teoretických aspektů do praxe bylo patrné ve čtvrtfinále s Rafaelem Nadalem. Odborníci před tímto zápasem šeptali, že tentokrát by snad, možná, když se vše podaří a paní Štěstěna bude při českém tenistovi stát, mohl Nadalovi konkurovat. I bookmakeři se nechali zlákat a Nadal nebyl tak jednoznačným favoritem. Že ale Berdych svého soka, se kterým předtím prohrál sedmnáctkrát v řadě, takhle přejede, a s potupným kanárem k tomu, to nečekal asi nikdo. Ani sám Berdych ne.

Výsledkově se však stále nic nemění. V semifinále grandslamového turnaje je Berdych už popáté v kariéře. „Ano, pár takových výsledků jsem už zažil. Pokud chci ale něco pořádného dokázat, musím mít trošku jiný přístup než dřív," řekl hráč po tomto velkém úspěchu a tím vlastně naznačil vše. Na tiskové konferenci nezářil štěstím, ostatně i na kurtu se po proměněném mečbolu krotil. Zdvihl pěsti a po několika vteřinách se klidným krokem přesunul k síti.

Ještě není čas na radovánky, čekají další soupeři a k vysněnému titulu ještě zbývají dvě výhry. Jeho semifinálová bilance na turnajích Grand Slamu je zatím velmi negativní. Uspěl jen ve Wimbledonu v roce 2010, ve finále pak ale prohrál právě s Nadalem. Na Roland Garros tentýž rok nestačil na Robina Söderlinga, v roce 2012 ve větrném zápase prohrál s Andym Murraym a loni nestačil právě na Australian Open na pozdějšího vítěze Stana Wawrinku.

Kodeš si dá Berdycha k snídani

Tentokrát má ale dvojnásobný vítěz Davis Cupu několik trumfů ve svých rukách. Prvním z nich je vědomí, že Murray je jako jediný z top 5, na kterého umí. Z deseti vzájemných zápasů jich šest vyhrál, včetně dvou posledních duelů. A pak je tady samozřejmě také skutečnost, že Vallverdu zná Murrayho víc než dobře, jelikož dlouho působil v jeho týmu. „Zná Murrayho do šroubku," přitakával pro ČTK někdejší Berdychův trenér Jaroslav Navrátil.

Berdych došel až do semifinále bez ztráty jediného setu, podobně suverénní je ale i Brit, jemuž jedinou sadu sebral Bulhar Grigor Dimitrov. „Teď už je to nadupané a všechny zápasy jsou padesát na padesát. Berdych hraje dobře, ale Murray taky. Bude to vyrovnané," prohlásil pro stejnou agenturu trojnásobný grandslamový šampión Jan Kodeš. „Berdych má s Murraym příznivou bilanci, což je dobré, to by mohlo hrát určitou psychickou roli. Dám si Berdycha s Murraym k snídani a snad to dobře dopadne," těší se osmašedesátiletá tenisová legenda.

Zápas začíná v 9:30 SEČ, přímým přenosem ho bude vysílat Eurosport. Podrobnou on-line reportáž budete moci sledovat na Sport.cz.

Dokáže Tomáš Berdych postoupit přes Andyho Murrayho do finále Australian Open?
Ano
79,2 %
Ne
20,8 %
Celkem hlasovalo 73330 čtenářů.

Reklama

Pavouk - Australian Open - dvouhra muži

  • Osmifinále

  • Velká Británie Murray (1) Německo M. Zverev
    5 : 7; 7 : 5; 2 : 6; 4 : 6
  • Švýcarsko Federer (17) Japonsko Nišikori (5)
    6 : 7; 6 : 4; 6 : 1; 4 : 6; 6 : 3
  • Švýcarsko Wawrinka (4) Itálie Seppi
    7 : 6; 7 : 6; 7 : 6
  • Francie Tsonga (12) Velká Británie Daniel Evans
    6 : 7; 6 : 2; 6 : 4; 6 : 4
  • Francie Monfils (6) Španělsko Nadal (9)
    3 : 6; 3 : 6; 6 : 4; 4 : 6
  • Španělsko Bautista (13) Kanada Raonic (3)
    6 : 7; 6 : 3; 4 : 6; 1 : 6
  • Rakousko Thiem (8) Belgie Goffin (11)
    7 : 5; 6 : 7; 2 : 6; 2 : 6
  • Bulharsko Dimitrov (15) Uzbekistán Istomin
    2 : 6; 7 : 6; 6 : 2; 6 : 1
  • Čtvrtfinále

  • Německo M. Zverev Švýcarsko Federer (17)
    1 : 6; 5 : 7; 2 : 6
  • Švýcarsko Wawrinka (4) Francie Tsonga (12)
    7 : 6; 6 : 4; 6 : 3
  • Španělsko Nadal (9) Kanada Raonic (3)
    6 : 4; 7 : 6; 6 : 4
  • Bulharsko Dimitrov (15) Belgie Goffin (11)
    6 : 3; 6 : 2; 6 : 4
  • Semifinále

  • Švýcarsko Federer (17) Švýcarsko Wawrinka (4)
    7 : 5; 6 : 3; 1 : 6; 4 : 6; 6 : 3
  • Bulharsko Dimitrov (15) Španělsko Nadal (9)
    3 : 6; 7 : 5; 6 : 7; 7 : 6; 4 : 6
  • Finále

  • Švýcarsko Federer (17) Španělsko Nadal (9)
    6 : 4; 3 : 6; 6 : 1; 3 : 6; 6 : 3