Hlavní obsah

Bravo! Šafářová slaví na Australian Open první grandslamový titul. Čtyřhru ovládly i české juniorky

Melbourne
Aktualizováno

Český tenis neskončí na Australian Open bez trofeje. První grandslamový titul v kariéře vybojovala v Melbourne Lucie Šafářová, která po boku Američanky Bethanie Mattekové-Sandsové porazila ve finále čtyřhry čtrnáctý nasazený čínsko-tchajwanský pár Čeng Ťie, Chan Yung-Jan 6:4, 7:6. Další český titul přidaly ve čtyřhře Miriam Kolodziejová a Markéta Vondroušová po vítězství ve finále juniorek 7:5, 6:4 nad párem Hobgarská, Minnenová.

Foto: Issei Kato, Reuters

Česká tenistka Lucie Šafářová (blíže) a Američanka Bethanie Matteková-Sandsová se radují z triumfu ve čtyřhře na Australian Open.

Článek
Fotogalerie

Šafářová se dostala do finále čtyřhry jako první Češka po dvaceti letech a dokázala napodobit tehdejší výsledek Jany Novotné, která se v roce 1995 radovala z titulu spolu se Španělkou Arantxou Sanchezovou-Vicariovou.

Brněnská rodačka měla před turnajem velké ambice, jenže ve dvouhře vypadla hned v prvním kole, a tak si chtěl spravit chuť alespoň ve čtyřhře. Ve finále držela svůj tým především výborným servisem, jímž si v kritických chvílích dokázala pomoct.

To její výstřední spoluhráčka, opět hrající v typických černých podkolenkách, si podání hned v úvodní hře prohrála. Při první příležitosti ale česko-americký pár srovnal, když při brejkbolu Čeng poslala relativně snadný volej do sítě.

Šafářová prohozem ukončila set

Až do konce sady byla k vidění vyrovnaná bitva, ale za stavu 5:4 Matteková-Sandsová ostrým returnem zařídila dva setboly a hned první Šafářová parádním bekhendovým prohozem proměnila.

Vítězky úvodní sady se dostaly do trháku na 2:0 i v té druhé, jenže Matteková-Sandsová, která si uprostřed sady vyžádala ošetření, hned třikrát prohrála podání. Nutno dodat, že často i kvůli slabší hře Šafářové na síti.

Podání ale ztrácely i Asiatky a druhá sada tak dospěla do tie breaku. Do něj měl razantní nástup česko-americký pár, vedl už 4:1, jenže vlastními chybami dovolil soupeřkám srovnat. Dramatickou zápletku nakonec rozpletla Matteková-Sandsová, která vítězným prohozem proměnila mečbol.

Krátce poté vypukla v Melbourne další česká radost. Juniorky Miriam Kolodziejová a Markéta Vondroušová, coby druhý nasazený pár, porazily ve finále německo-belgickou dvojici Katharina Hobgarská, Greet Minnenová 7:5, 6:4. Patnáctiletá Vondroušová se už loni probojovala do semifinále dvouhry ve Wimbledonu. Se spoluhráčkou z ČLTK Kolodziejovou poprvé v kariéře vybojovaly grandslamovou trofej.

Australian Open 2015
Finále čtyřhry žen:
Šafářová, Matteková-Sandsová (ČR/USA) - Chan Yung-Jan, Čeng Ťie (14-Tchaj-wan/Čína) 6:4, 7:6 (7:5).
Finále čtyřhry juniorek:
Kolodziejová, Vondroušová (2-ČR) - Hobgarská, Minnenová (Něm./Belg.) 7:5, 6:4

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články