Hlavní obsah

S. Williamsová - Šarapovová 6:3, 7:6Williamsová v australském dramatu přehrála Šarapovovou a slaví! Překonala i Navrátilovou

Melbourne
Aktualizováno

Už devatenáctý grandslamový titul vybojovala Serena Williamsová v letošním finále Australian Open. Ruskou soupeřku Marii Šarapovovou bez velkých potíží přehrála v první sadě, druhý set už však přinesl souboj hodný finálové úrovně. Vítězstvím 6:3 a 7:6 (7:5) překonala Williamsová v bilanci celkového počtu grandslamů Chris Evertovou nebo českou legendu Martinu Navrátilovou. Australský grandslam ovládla pošesté.

Foto: Thomas Peter, Reuters

Americká tenistka Serena Williamsová i v Austrálii ukázala, že jen těžko hledá konkurenci.

Článek
Fotogalerie

Williamsová, která se ve 33 letech stala nejstarší finalistkou ženské dvouhry v historii turnaje, překonala devatenáctým titulem z „velké čtyřky" bilanci dvou zmíněných postav tenisové historie. Před ní už je v tzv. open éře, datované od roku 1968, jen německá rekordmanka Steffi Grafová s 22 triumfy.

„Musím za to poděkovat bohu. Měla jsem slabší momenty, ale on mi dnes pomohl," uvedla Williamsová. „Maria mi dala zabrat, hrála opravdu dobře. Bylo to skvělé finále nejen pro fanoušky, ale pro celý ženský tenis," dodala Američanka, jež Šarapovovou porazila pošestnácté za sebou a vzájemnou bilanci vylepšila na 17:2.

Klíčový pro vývoj prvního setu letošního finále byl už první game, kdy se Šarapovová dvojchybou připravila o podání. Za stavu 3:2 podávala Williamsová a zdálo se, že ruská tenistka hru vyrovnává. V této snaze ji ale zastavil déšť, kvůli němuž následovala pauza pro zatažení střechy a vysušení hřiště.

Po návratu na hřiště Šarapovovou přivítala Američanka esem. Poté Ruska při svém podání neuhrála ani jeden míč. I s vinou vlastní dvojchyby ztratila později další servis. Williamsová získala set už jen s jedním zaváháním.

Druhý set Williamsová otevřela čistou hrou při svém podání. Dlouhou dobu si pak obě hráčky držely svá podání. Především to Williamsové bylo znamenité. Obě tenistky ukazovaly, že patří do absolutní světové špičky - předváděly strhující souboj. Za stavu 5:4 měla Američanka mečbol, ale Šarapovová nakonec druhý set dostala až do tie breaku. Houstnoucí atmosféra se projevila i tím, že Williamsová byla při úderech stejně hlasitá, jako je tradičně Ruska.

Ve zkrácené hře Williamsová rozhodla příznačně - esem. Celý zápas byla světová jednička díky svému brilantnímu servisu oproti Šarapovové o krok napřed, a nakonec svou možná nejsilnější zbraní rozhodla i celou bitvu.

Šarapovová: Strašně ráda proti ní hraju

„Musím Sereně pogratulovat, předvedla dnes jeden ze svých nejlepších výkonů," ocenila svou přemožitelku Šarapovová. „Už jsem ji neporazila hodně dlouho, ale strašně ráda proti ní hraju. Ona je nejlepší, a když hrajete tenis, vždycky se chcete utkávat s těmi nejlepšími," přidala Ruska.

Australian Open ovládla Williamsová po pěti letech a navázala na triumfy v Melbourne z let 2003, 2005, 2007, 2009 a 2010. Šestkrát vyhrála rovněž US Open, pětkrát se radovala na trávě ve Wimbledonu a dvakrát na pařížské antuce.

„Když jsem vyrůstala, nebyla jsem nejbohatší. Šla jsem na kurty s míčky, raketou a nadějí. To, že tu budu stát s 19 tituly, jsem si nedokázala ani představit. Je to obrovská čest," uvedla Williamsová, jež v absolutním pořadí grandslamových titulů ztrácí pět na rekordmanku 60. a 70. let Margaret Smithovou Courtovou.

Titul v mužské čtyřhře získala italská dvojice, což se na grandslamových turnajích stalo naposledy v roce 1959. Simone Bolelli a Fabio Fognini ve finále porazili francouzský pár Pierre-Hughes Herbert, Nicolas Mahut dvakrát 6:4. Dvouhru juniorek v Melbourne vyhrála šestnáctiletá Slovenka Tereza Mihalíková.

Tenisový turnaj Australian Open (dotace 40 mil. australských dolarů):
Ženy - finále
Serena Williamsová (1.-USA) - Šarapovová (2-Rus.) 6:3, 7:6 (7:5)
Muži, čtyřhra - finále:
Bolelli, Fognini (It.) - Herbert, Mahut (Fr.) 6:4, 6:4
Junioři:
Dvouhra - finále:
Safiullin (1-Rus.) - Hong Song-čchan (7-Kor.) 7:5, 7:6 (7:2).
Juniorky:
Dvouhra - finále:
Mihalíková (SR) - Swanová (14-Brit.) 6:1, 6:4.

Reklama

Související témata:
  Kosťuková - Vondroušová dnes 16 : 00
20240420T16 : 00:00+0200
Kosťuková vs. Vondroušová
Kosťuková vs. Vondroušová
Kosťuková
Vondroušová