Hlavní obsah

Kanada - Česko 0:2Smitková smetla soupeřku za hodinu! České tenistky mají v Kanadě postup na dosah

Québec
Aktualizováno

Výborně vstoupily české tenistky do úvodního kola Fed Cupu, v němž vedou po sobotních dvouhrách v Kanadě 2:0 a mají postup na dosah. První bod pro obhájkyně titulu vybojovala Karolína Plíšková po vítězství nad Francoise Abandaovou 6:2, 6:4. Druhý přidala v Québeku po ještě jednoznačnějším průběhu utkání Tereza Smitková, která porazila Gabrielu Dabrowskou 6:1, 6:2.

Foto: Jacques Boissinot, ČTK/AP

Česká tenistka Karolína Plíšková se raduje s kapitánem fedcupové reprezentace Petrem Pálou z výhry v úvodním utkání proti Kanadě.

Článek
Fotogalerie

Kapitán Petr Pála tentokrát nemá k dispozici opory týmu Petru Kvitovou a Lucii Šafářovou, ale bez své největší hvězdy Eugenie Bouchardové se musí obejít i domácí Kanada. K ostré fedcupové premiéře tak nastoupila Karolína Plíšková a roli velké favoritky v úvodní dvouhře bez větších problémů splnila.

Osmnáctiletá Abandaová, které patří až 230. místo na žebříčku WTA, začala proti dvaadvacáté hráčce světa s respektem. S agresivní hrou Plíškové po returnu si zpočátku nevěděla moc rady, svými chybami Češce hned darovala tři brejkboly, z nichž druhý rodačka z Loun využila.

Zápas nabídl oboustranně nervózní podívanou. Kanaďanka sice postupně srovnávala hru, Plíšková si ale náskok brejku kontrolovala. Abandaová v sedmé hře už vyprodukovala šestou dvojchybu, Češka jí podruhé v zápase vzala servis a po 31 minutách sama esem ukončila první set.

Ve druhém si sice Plíšková vybrala trošku herní krizi, nicméně si udržela servis, který naopak v páté hře Kanaďance kamerunského původu znovu prolomila. Česká reprezentantka však měla velké problémy při doservírování zápasu. Až v závěrečné hře nabídla soupeřce první brejkboly, kritickou chvíli ale ustála a čtvrtý mečbol nakonec proměnila.

Smitková stihla vyhrát za 59 minut

Ve druhé dvouhře se očekával vyrovnanější průběh, protože dvacetiletá Smitková měla s o dva roky starší Dabrowskou vyrovnanou bilancí 1:1. Jenže ani česká dvojka při svém debutu nepřipustila žádné drama.

Dvaašedesátá hráčka světa si sice v úvodu obou setů prohrála podání, ale následně se rozjela k sérii vítězných gamů.

První sadu nakonec vyhrála se ztrátou jediné hry za 25 minut. Smitková otočila i průběh druhého setu, nebála se ani pestrých výměn se spodní rotací a s dalšími vyhranými míčky jí rostlo sebevědomí. Svoji fedcupovou premiéru ukončila za 59 minut.

Fed Cup, Světová skupina 1. kolo:
Kanada - Česko 0:2
Abandaová - Kar. Plíšková 2:6, 4:6
Dabrowská - Smitková 1:6, 2:6

Reklama

  4 : 6, 6 : 7 Hanfmann - Menšík 4 : 6, 6 : 7 konec
20240425T15 : 00:00+0200
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann
Menšík
  6 : 4, 1 : 6, 6 : 2 Macháč - Ruusuvuori 6 : 4, 1 : 6, 6 : 2 konec
20240425T11 : 10:00+0200
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč
Ruusuvuori