Hlavní obsah

Nadal v Riu ztratil zápas i nervy. Vyhrožoval rozhodčímu

Rio de Janeiro

Na antuce Rafael Nadal prohrává jen zřídka. Čtrnáctinásobný grandslamový vítěz dokázal na svém nejoblíbenějším povrchu vyhrát 52 semifinále za sebou, zastavil ho až o víkendu v Rio de Janeiru italský tenista Fabio Fognini (6:1, 2:6, 5:7). Neobvyklá je u rodáka z Mallorky rovněž ztráta koncentrace či výbuch zlosti, i toho však byli diváci na turnaji v Brazílii svědky. Španěl neudržel nervy na uzdě a ostře se pustil do sudího Carlose Bernardese.

Foto: Felipe Dana, ČTK/AP

Vyčerpaný Rafael Nadal v semifinálovém duelu v Rio de Janeiru.

Článek

Vítězný míček Fogniniho proti Nadalovi

Po maratónském čtvrtfinále s Pablem Cuevasem z Uruguaye, které v sobotu ráno skončilo ve čtvrt na čtyři, měl Nadal na odpočinek zhruba 16 hodin. Pak musel na kurt proti Fogninimu. První set ještě zvládl, ale pak začala španělského tenistu zmáhat únava a dokonce začal dostávat křeče. V tu chvíli ho sudí na umpiru dvakrát napomínal, že překračuje časový limit pro servis.

Na akcích ATP má hráč mezi výměnami 25 vteřin, na grandslamech řízených Mezinárodní tenisovou federací ještě o pět vteřin méně. Osmadvacetiletý Nadal je svými rituály, jimiž protahuje čas před podáním, proslulý. Popotáhne kraťasy, urovná vlnité havraní vlasy za uši, konečky prstů otře špičku nosu. A někdy se jen stěží vejde do předepsaného limitu od konce výměny k uvedení dalšího míče do hry.

Nemáš pravdu

Tentokrát ale narazil, Bernardes mu ve druhé sadě dvakrát zahlásil „time violation." Odebrání podání při druhém prohřešku může být v kritické chvíli pro hráče velká újma. A na nervovou soustavu dnes již čtvrtého hráče světového žebříčku toho bylo v daném okamžiku příliš.

„Něco ti povím se vší vážností. Postarám se, abys už nikdy neřídil můj zápas," zachytily mikrofony během jedné z přestávek, jak se rozčílený Nadal do rozhodčího pustil. „Dostáváš mě pod strašný tlak. A nemáš pravdu. Už prostě nemůžu," zoufal si vyčerpaný favorit.

Ital nakonec v pátém vzájemném duelu Nadala poprvé porazil, skvělý týden v Riu až k trofeji ale nedotáhl. David Ferrer ve finálovém duelu pomstil svého krajana a neprohrál s Fogninim ani poosmé v kariéře.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NHL

Calgary - San Jose 5:1

Premiérový gól v NHL a navrch bitka. Český útočník zažil v zámoří velký večer
NačítámNačíst další články