Hlavní obsah

Nadal získal letos první titul. A přeskočil Borga i Samprase

Španělský tenista Rafael Nadal se dočkal v letošním roce prvního titulu. Čtrnáctinásobný grandslamový šampión porazil svého dobrého přítele Juana Mónaca v jeho domovském Buenos Aires ve finále 6:4, 6:1 a celkově si připsal již 65. turnajový triumf na okruhu ATP v kariéře. Tím se osamostatnil na pátém místě historické tabulky a předčil další tenisové velikány Švéda Björna Borga a Peta Samprase z USA. Z aktivních tenistů má na svém kontě víc turnajových prvenství už pouze Švýcar Roger Federer.

Foto: Victor R. Caivano, ČTK/AP

Rafael Nadal s trofejí za triumf na turnaji v Buenos Aires.

Článek

„Oba měli obdivuhodné výsledky a je pro mne velká čest být s nimi srovnáván," uvedl na adresu Borga se Samprasem osmadvacetiletý rodák z Manacoru. „Vyhrát titul je pokaždé nádherné, ale tenhle (z Buenos Aires) má pro mne specifický význam, protože jsem si pocitu šampióna už dlouho neužil," přiznal Nadal, jehož v posledních měsících trápí různé zdravotní problémy. Poslední předchozí titul získal na grandslamu v Paříži loni v červnu.

Deblového parťáka v duelu, který musel být za stavu 1:1 kvůli dešti přerušen, porazil Nadal za hodinu a 27 minut. Vedle šeku na 91 050 dolarů získal také 250 bodů a znovu se vrátil na třetí pozici světového žebříčku. Ziskem 46. titulu na antuce se Nadal navíc znovu přiblížil rekordu argentinské legendy Guillerma Vilase, který má na tomto povrchu na kontě o tři trofeje víc.

Tenisté s největším počtem turnajových titulů v Open éře:
1.Jimmy Connors (USA)109
2.Ivan Lendl (Československo/USA)94
3.Roger Federer (Švýc.)84
4.John McEnroe (USA)77
5.Rafael Nadal (Šp.)65
6.Björn Borg (Švéd.)64
Pete Sampras (USA)64
Zdroj: www.atpworldtour.com

Reklama

Související témata: