Hlavní obsah

Vaidišová si opět zjednává respekt. Podaří se jí návrat do špičky?

Český ženský tenis zažívá nebývalý boom, v elitní světové dvacítce figurují hned čtyři Češky, v první stovce jich je už devět, ale velkou pozornost poutá také někdejší hvězda, pro níž jsou tyto pozice zatím velmi vzdálené. Bývalá světová sedmička Nicole Vaidišová však naznačuje, že svůj návrat myslí vážně a vůbec není vyloučeno, že se bude znovu vyhřívat na výsluní tenisové slávy.

Foto: Profimedia.cz

Česká tenistka Nicole Vaidišová na turnaji v Monterrey.

Článek

„Čtyři roky mimo profesionální tenis? To už je na návrat příliš," uváděl nejeden expert či tenistka poté, co se Vaidišová opět začala objevovat na profesionálních turnajích. Kdysi obletovaná teenagerka, která si zahrála dvě grandslamová semifinále, bývala zvyklá na velké tenisové arény, jenže na konci minulého roku se musela začít prokousávat vzhůru opět přes turnaje nejnižší kategorie s dotací několika tisícovek dolarů.

Byť zatím zdaleka neporáží všechny hráčky, které by na vrcholu své kariéry hladce smetla, její hra jde stále nahoru a tento týden v mexickém Monterrey definitivně ukázala, že s ní budou muset soupeřky začít znovu počítat.

V kvalifikaci vyhrála všechny tři zápasy a v prvním kole podniku WTA byla nasazená jednička Ana Ivanovičová po výhře nad pětadvacetiletou Češkou hodně ráda, že zápas ukončila po dvou setech 6:1, 7:6. A to musela Vaidišová kvůli výkyvům počasí sehrát druhý zápas během jednoho dne.

Hlavně být trpělivá

„Věděla jsem, že to proti ní bude hodně těžký zápas. Nějaký čas nehrála, ale teď se do toho znovu dostává. Hrála velmi dobře a předvedla pár skvělých úderů. Byla jsem hodně šťastná, že jsem vyhrála tie brek, protože kdo ví, co by se mohlo stát ve třetí sadě," odechla si aktuální světová šestka.

Rychlý povrch v Mexiku české rodačce z Norimberku evidentně sedl velmi dobře. Po semifinálové účasti na stotisícovém turnaji v Midlandu tak udělala další postupný krůček vpřed a poprvé si zahrála s tenistkou z aktuální špičky.

„Byla jsem mimo tenis skoro pět let, a tak pro mě žádný zápas neznamená samozřejmou výhru. Každé utkání, které vyhraju, je pro mě skvělé. Tady mi ten povrch vyhovoval víc, samozřejmě potřebuji teď odehrát co nejvíce zápasů. Proto jsem sem přijela, zkusit něco vyhrát a dostat se co nejdále," komentovala Vaidišová své působení v Mexiku.

Nicméně přehnanému optimismu rozhodně nepropadá. „Zatím jsem odehrála nějakých pět šest turnajů. Uvidíme, jak to půjde týden po týdnu. Hlavní pro mě je, že jsem zdravá. Nedokážu říct, jak se mi bude dařit dál, momentálně si žádné konkrétní cíle nedávám. Chci hrát nejlépe, jak umím, cítit se dobře a zápasy si užívat. Hlavně musím být trpělivá," zdůraznila aktuálně 370. hráčka světa, před níž je v žebříčku hned dvacet dalších krajanek.

Napodobí Clijstersovou a spol.?

Zatím se bývalá manželka Radka Štěpánka těší přízni pořadatelů a dostává divoké karty do kvalifikací i hlavních soutěží. Díky tomu se také představí na prestižním turnaji v Miami, který startuje 24. března.

Úspěšný comeback na absolutní vrchol se před ní povedl hned několika tenistkám. Naposledy třeba Belgičance Kim Clijsterosvá, která po dvouleté pauze dokázala triumfovat na US Open. Neuvěřitelný návrat předvedla také Japonská veteránka Kimiko Dateová Krumová.

Ta se s kariérou rozloučila v roce 1997 a znovu ji vcelku úspěšně oživila o celých jedenáct let později. Po šesti letech také znovu dokázala naskočit do kolotoče profesionálního tenisu Martina Navrátilová, i když se už se soustředila převážně na čtyřhru.

Reklama