Hlavní obsah

Rosol rozehraje Davis Cup s nečekaně nominovaným Kokkinakisem

Utkání 1. kola Davisova poháru mezi českými tenisty a Austrálií zahájí Lukáš Rosol zápasem s Thanasim Kokkinakisem, který dostal nečekaně přednost před žebříčkově lépe postavenými i zkušenějšími hráči Samuelem Grothem a Lleytonem Hewittem. Ve druhé dvouhře se Jiří Veselý střetne s Bernardem Tomicem. O pořadí zápasů rozhodl dnešní los na ostravské radnici. Páteční program v ostravské ČEZ Areně začne v 15:30.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Australan Thanasi Kokkinakis se v pátek postaví proti Lukáši Rosolovi.

Článek

Nasazení 133. hráče světa Kokkinakise do pátečních dvouher je překvapením, neboť se do sestavy Austrálie dostal až jako náhradník za zraněného Nicka Kyrgiose. "Rozhodli jsem se na základě tréninku. Máme vyrovnaný tým a udělal jsem to proto, abychom rozložili síly na celý víkend," řekl australský kapitán Wally Masur.

Právě jméno osmnáctiletého Kokkinakise vytáhl první náměstek ostravského primátora Lumír Palyza při losování z kapsy plyšového klokana. "Cítím zodpovědnost, ale věřím, že se mi podaří uhrát bod, který se očekává," řekl Kokkinakis.

Jednatřicetiletý Rosol (31. v žebříčku ATP) se s Kokkinakisem dosud nestřetl, ani Veselý (45.) se s Tomicem (38.) na turnaji ATP ještě nepotkal. Očekává se, že do případných nedělních dvouher Kokkinakise nahradí jeden z dvojice Groth, Hewitt.

Čtyřhru budou hrát dva z trojice Rosol, Veselý, Pavlásek

Do čtyřhry domácí kapitán Jaroslav Navrátil, který se musí obejít bez tradičních opor Tomáše Berdycha a Radka Štěpánka, nahlásil Adama Pavláska a Jana Mertla. Pár pro sobotní duel ale vybere z trojice Rosol, Veselý a Pavlásek. "Musím počkat po dvouhrách. Uvidím, jak budou vypadat ti dva, a podle toho rozhodnu debla. Je možné, že vše odehrají Rosol s Veselým, ale jasnou představu nemám," řekl Navrátil.

Daviscupový tým, který s Berdychem a Štěpánkem v letech 2012 a 2013 prestižní trofej vybojoval, naposledy narazil na Austrálii v roce 1997. Oslabený výběr tehdy neuhrál v Adelaide ani bod.

Celkově mají Češi s Austrálií bilanci 1:6, tehdejší československý výběr uspěl jen v roce 1975 v semifinále v Praze na Štvanici. Na tvrdém povrchu se soupeři utkají poprvé.

Vítěz narazí v červencovém čtvrtfinále na lepšího ze zápasu Itálie s Kazachstánem. Poražený musí do zářijového duelu o udržení v elitní Světové skupině. Češi hráli baráž naposledy před čtyřmi lety.

Los 1. kola Davisova poháru ČR - Austrálie (tvrdý povrch, ČEZ Arena, Ostrava):
Pátek (15:30): Rosol (31.) - Kokkinakis (133.), Veselý (45.) - Tomic (38.)
Sobota (13:30): Pavlásek, Mertl - Groth, Hewitt.
Neděle (13:30): Rosol - Tomic, Veselý - Kokkinakis.

Reklama