Hlavní obsah

Česko - Austrálie 0:2To je zlé! Veselý Rosolův kolaps nenapravil, Češi prohráli s Austrálií páteční dvouhry a hrozí jim baráž

Ostrava
Aktualizováno

Do mimořádně nepříjemné situace se dostali čeští tenisté v úvodním kole Davisova poháru, v němž v Ostravě prohrávají s Austrálií po prvním dnu 0:2. A to je stav, který čeští tenisté ještě nikdy v historii nedokázali otočit. Přitom Lukáš Rosol byl dva míčky od jasné výhry, ale nakonec senzačně podlehl překvapivě nominovanému Thanasi Kokkinakisovi 6:4, 6:2, 5:7, 5:7 a 3:6. Jiří Veselý následně prohrál s Bernardem Tomicem 4:6, 3:6, 6:7(5). Loňské semifinalisty tak dělí jediná porážka od baráže.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Český daviscupový reprezentant Jiří Veselý v zápase s Bernardem Tomicem.

Článek
Fotogalerie

Rosol má sice o více než sto míst lepší žebříčkové postavení než australský teenager a papírově byl tudíž jasným favoritem, jenže z hlediska aktuální formy už předzápasové odhady tak jednoznačné nebyly. Brněnský rodák totiž vyhrál letos jen jedno utkání, zatímco Kokkinakis uhrál kolo na Australian Open a připsal si i další dvě výhry v hlavních soutěžích na okruhu ATP.

Australský kapitán Wally Masur nechal v pátek překvapivě pouze na lavičce bývalou světovou jedničku Lleytona Hewitta a ranaře Sama Grotha a sázka na talentovaného mladíka mu nakonec vyšla parádně.

Obrat na poslední chvíli

Rosol začal ve výborné formě, vycházela mu útočná agresivní hra, na níž neměl soupeř dlouho protizbraň. Hned na úvod prvních dvou setů sebral Kokkinakisovi podání a průběh zápasu kontroloval.

Ve třetím Australana brejknul za stavu 2:1 a zdálo se, že zápas dovede do vítězného konce bez sebemenšího zaváhání. Jenže rodák z Adelaide na poslední chvíli využil svůj první brejkbol v zápase, srovnal na 5:5 a do hry českého tenisty se začaly vkrádat chyby a nervozita.

Australan využil i druhý brejkbol a vyhrál třetí set 7:5. Jeho sebevědomí i úroveň hry pochopitelně vylétly strmě vzhůru. Rosol ztratil herní pohodu a lepšící se Kokkinakis mu opět prolomil servis v závěru setu, který znovu vyhrál 7:5. Skvělý obrat pak dokončil v pátém dějství, v němž Rosolovi sebral dvakrát servis.

Veselý na Tomice neměl

Srovnat stav se pokoušel Jiří Veselý, jenž stejně jako Rosol hned na úvod zápasu prolomil Tomicovi podání. Jenže to bylo zřejmě naposledy, kdy měl domácí reprezentant navrch. Tomic ztrátu rychle smazal a pestrou hrou s nepříjemnými bekhendovými slajsy si rychle získal převahu.

Svým úsporným stylem bez emočních projevů Australan chvílemi působil, že hraje téměř v tréninkovém tempu. To Veselý musel tvrdě bojovat o každý svůj servis, který nakonec za stavu 4:5 neuhájil a první sadu prohrál.

Ve druhé si Tomic pojistil náskok brejku hned na začátku a v pohodě si jej udržel až do konce. Ve třetím setu se rodák z Příbrami nechtěl vzdát a pokoušel se napodobit Kokkinakisův obrat. Ztrátu brejku tentokrát smazal a vynutil si tie break. V něm sice vedl český reprezentant 1:0, 2:1, ale pak už opět vládl Australan.

Čeští tenisté hrají v Ostravě bez svých hlavních opor Tomáše Berdycha a Radka Štěpánka, hostům zase chybí zraněná jednička Nick Kyrgios. Vítěz ostravského duelu narazí v červencovém čtvrtfinále na lepšího z duelu Itálie s Kazachstánem. Poraženého čeká v září baráž o udržení v elitní Světové skupině.

První kolo Davis Cupu (tvrdý povrch, ČEZ Arena, Ostrava):
Česko - Austrálie 0:2 po prvním dnu
Rosol - Kokkinakis 6:4, 6:2, 5:7, 5:7, 3:6
Veselý - Tomic 4:6, 3:6, 6:7(5)

Reklama