Hlavní obsah

Tenista Hájek ukončil po 15 letech na ATP Tour kariéru

Bývalý jednasedmdesátý tenista světa Jan Hájek ukončil v jednatřiceti letech kariéru. Člen vítězného týmu v Davisově poháru z roku 2013 strávil na okruhu ATP Tour patnáct let a jeho největším individuálním úspěchem byla účast v semifinále turnaje v Bastadu a deblový titul s Tomášem Berdychem v Dauhá.

Foto: Petr Horník, Právo

Jan Hájek

Článek

Olomoucký rodák Hájek, aktuálně 446. v žebříčku ATP, se definitivně rozhodl odejít z tenisu o víkendu. "Už jsem to měl v hlavě pár měsíců a dával tomu ještě šanci, ale už jsem opotřebovaný psychicky a ani herně to nebylo ono. Zdraví se zlepšilo, ale na stovku to není a než se trápit, tak to radši za včas ukončím," řekl Hájek ČTK.

Naposledy hrál Hájek loni na turnaji kategorie futures v Turecku, kde vypadl v semifinále. Letos už nenastupoval. "Člověk k sobě musí být upřímný a dívat se realisticky. Už to prostě dál nešlo," řekl a doplnil: "Dobrých výsledků, na které budu rád vzpomínat, jsem pár měl. Nejsem z konce přešlý. Je čas na změnu a život jde dál."

Hájek se předloni podílel na obhajobě Davisova poháru a týmový úspěch mu bude navždy připomínat replika "salátové mísy" doma ve vitríně vedle televize. "Na tenhle okamžik nezapomenu a je to první, na co si ze své kariéry vzpomenu. Když mi v poslední době nebylo dvakrát nejlíp, tak jsem na to často myslel," řekl.

Doma sedět nebude

Z individuálních úspěchů vyzdvihl tři tituly z challengeru v Prostějově, které získal v letech 2006, 2009 a 2010. Na grandslamu se dostal nejdále do třetího kola French Open 2007 a na turnajích ATP do semifinále v Bastadu 2012. "A v Dauhá jsme s Tomášem vyhráli čtyřhru," doplnil loňský deblový titul s Berdychem.

Nyní začíná Hájek řešit, co bude dělat dál. Jedno ví jistě, doma sedět nebude. "Byl jsem zvyklý na aktivní život a jde jen o to, jak si to člověk nastaví," řekl vítěz celkem deseti challengerů ve dvouhře. Logicky by svůj další život měl spojit s tenisem, ale jisté to úplně není. "Představu mám, ale teprve teď budu mít prostor nad tím přemýšlet a řešit to. Může to být něco s tenisem i mimo tenis. Teprve uvidíme," uvedl.

Reklama

  4 : 6, 2 : 6 Macháč - Sinner 4 : 6, 2 : 6 konec
20240327T20 : 00:00+0100
Macháč vs. Sinner
Macháč vs. Sinner
Macháč
Sinner