Hlavní obsah

Kvitová - S. Williamsová 6:2, 6:3Kvitová smázla Serenu Williamsovou, postup urval i Berdych

Aktualizováno

Česká tenisová jednička Petra Kvitová si zahraje finále štědře dotovaného antukového turnaje v Madridu. Pětadvacetiletá reprezentantka poprvé v kariéře porazila Američanku Serenu Williamsovou, se světovou jedničkou neměla slitování a vyhrála 6:2 a 6:3. Rodačka z Bílovce ukončila zápas za 73 minut a v sobotním finále narazí na Rusku Světlanu Kuzněcovovou. Do semifinále postoupil Tomáš Berdych, který úvodní set s Američanem Johnem Isnerem prohrál 3:6, následující dva ale vždy v tie breaku získal pro sebe. V dalším kole Berdych narazí na domácího Rafaela Nadala.

Foto: Daniel Ochoa de Olza, ČTK/AP

Petra Kvitová se raduje ze svého premiérového vítězství nad Serenou Williamsovou.

Článek
Fotogalerie

Kvitová byla jasně lepší hráčkou madridského semifinále. Williamsová, byť má na kontě 19 titulů z grandslamů ve dvouhře a celkem vyhrála už 66 turnajů, mnohokrát jen zoufale mávala rukama nebo kroutila hlavou, když pod tlakem chybovala.

Pětadvacetiletá dvojnásobná wimbledonská šampiónka Kvitová do pátku hrála proti Williamsové pětkrát a dohromady získala jediný set. Tentokrát šla od začátku cílevědomě pro body. Na chvíli zaváhala jen ve čtvrtém gamu a v koncovce druhé sady. Po 73 minutách si však šanci na životní úspěch nenechala vzít, zápas zakončila Williamsová úderem do sítě.

"Jsem nesmírně šťastná. Serenu jsem nikdy neporazila, takže je to pro mě velká chvíle," vzkázala Kvitová z kurtu bezprostředně po vyhraném zápase. Čtvrtá nasazená hráčka bude v sobotu od 17:30 hodin bojovat o 1000 bodů do žebříčku a také lákavou finanční odměnu. Vítězka madridského turnaje obdrží 799 450 eur (skoro 22 miliónů korun), poražená finalistka 392 000 eur (10,8 miliónu Kč) a 650 bodů do žebříčku.

Vrátí Kuzněcovové loňskou porážku?

Petra Kvitová se na chvíli přibrzdila sama po brejku na 2:1, protože dala tři dvojchyby a Američance darovala vyrovnání. Pak ale vyhrála šest gamů v řadě a nadále měla navrch. Po druhém brejku ve druhém setu vedla světová čtyřka už 5:1, ale byť závěr trochu zdramatizovala, má šanci vyhrát turnaj v Madridu podruhé. Tamní trofej má už z roku 2011.

Formu dva týdny před Roland Garros bude chtít prodat i ve finále proti Kuzněcovové. Kvitová má s ní úspěšnou bilanci 3:1, ale právě na antuce loni na French Open Rusce podlehla po obrovské bitvě. Může jí tedy prohru z Paříže vrátit a zároveň pomstít Lucii Šafářovou, která ve čtvrtek proti Kuzněcovové neproměnila dva mečboly.

Kuzněcovová v semifinále v ruském souboji vyřadila obhájkyni titulu a světovou trojku Marii Šarapovovou bez ztráty servisu 6:2 a 6:4.

Berdych čelil jednomu mečbolu

Šestý nasazený Berdych v utkání s Isnerem čelil podle očekávání záplavě es, jichž vysoký Američan vyslal celkem 29. Ve výměnách byl však český tenista od druhého setu lepší a poté, co i jemu začal fungovat první servis, se rozhodovalo ve dvou tie breacích.

První zkrácená hra nabídla vyrovnaný souboj, v němž dokonce Berdych čelil mečbolu, ale při vlastním podání ho tvrdým servisem odvrátil a následně vyhrál 9:7. Druhý tie-break už byl jasnou záležitostí devětadvacetiletého českého tenisty, jenž po vítězství 7:1 postoupil na svém osmém letošním turnaji do sedmého semifinále.

V boji o finále Berdycha čeká souboj s třetím nasazeným Nadalem, kterého po sedmnácti prohrách v řadě porazil letos na Australian Open. Na antuce však s devítinásobným vítězem Roland Garros prohrál všech šest vzájemných duelů. V roce 2006 Berdych nad slavným Španělem zvítězil v Madridu, tehdy se však hrálo v hale na tvrdém povrchu.

Tenisový turnaj v Madridu (antuka) - dotace 4 185 405 eur
Mužská dvouhra - čtvrtfinále:
Berdych (6-ČR) - Isner (16-USA) 3:6, 7:6 (9:7), 7:6 (7:1)
Murray (2-Brit.) - Raonic (5-Kan.) 6:4, 7:5
Nadal (3-Šp.) - Dimitrov (10-Bulh.) 6:3, 6:4
Nišikori (4-Jap.) - Ferrer (7-Šp.) 6:4, 6:2
Semifinálové dvojice: Berdych - Nadal, Murray - Nišikori
Ženská dvouhra - semifinále:
Kvitová (4-ČR) - Serena Williamsová (1-USA) 6:2, 6:3
Kuzněcovová (Rus.) - Šarapovová (3-Rus.) 6:2, 6:4
Čtyřhra - semifinále:
Muguruzaová, Suárezová (3-Šp.) - Mladenovicová, Karolína Plíšková (FR./ČR) 6:1, 3:6, 10:6
Dellacquaová, Švedovová (Austr./Kaz.) - Matteková-Sandsová, Šafářová (7-USA/ČR) 7:5, 3:6, 10:7

Reklama

Související témata: