Hlavní obsah

Před Šafářovou je životní šance. Byla by škoda ji proti Ivanovičové neproměnit

Paříž/Praha

Aby se to nepletlo, zahraje si Lucie Šafářová na Roland Garros také semifinále čtyřhry. Dnešní odpolední souboj o finále se Srbkou Anou Ivanovičovou má však prioritu. Nevyužít životní formy by byla věčná škoda, osmadvacetiletá česká tenistka je krůček od prvního grandslamového finále v kariéře.

Foto: Jason Cairnduff, Reuters

Srbka Ana Ivanovičová bude dnešní soupeřkou Lucie Šafářové v semifinále French Open.

Článek

V Paříži předvádí Šafářová špičkový tenis, v pěti zápasech neztratila ještě ani set. Je silná fyzicky i psychicky. „Ze všech holek na turnaji hraje nejlíp. Sice to není záruka toho, že vyhraje, ale je to hodně slibující. Nechci to zakřiknout, přesto myslím, že to zvládne," věří bývalý fedcupový kapitán a kouč Jan Kukal.

Z pohledu Šafářové je srbská tenistka rozhodně hratelná. Loni ji na pařížské antuce porazila ve třetím kole dvakrát 6:3, vyhrála nad ní pět z posledních šesti vzájemných zápasů, včetně pražského finále Fed Cupu v roce 2012.

„Lucie na ni umí a věří si. Levou rukou jí dostává do bekhendu, vytahuje to ven z kurtu. Tak jen doufám, že s Ivanovičovou neudělá ten Schweinsteiger nějaké divy, protože v Paříži hraje Srbka po dlouhé době dobře," naráží Kukal na přítele sličné Srbky, německého mistra světa ve fotbale.

I když je Ivanovičová o tři čtvrtě roku mladší než Šafářová, rozhodně oplývá většími zkušenostmi ze závěrečných grandslamových kol. French Open vyhrála už v roce 2008, kdy byla i ve finále Australian Open a vyšplhala se na první místo světového žebříčku.

Výhry jí dodaly sebevědomí

V posledních letech ale výkonnostně stagnuje, zatímco Šafářová nastartovala svůj útok na špičku. „Dva fantastické výkony po sobě, které Lucie předvedla proti Šarapovové a Muguruzaové jí musely dát ohromné sebevědomí. Vyloženě na to má, myslím si dokonce, že je mírnou favoritkou a psychicky to ustojí," doufá Kukal.

Včerejší deblové čtvrtfinále navíc dopadlo přesně podle přání Šafářové, která nastoupila po boku Američanky Mattekové-Sandsové. K výhře nad párem Hingisová, Mirzaová stačily dva sety (7:5, 6:2).

„Když měla volný den ve dvouhře, tak z toho aspoň nevypadla. Singl a debl se ale v dnešní době nedá dohromady stíhat," myslí si Kukal. Na herní zlepšení české dvojky měla však čtyřhra zásadní vliv. „Dalo jí to chuť do tenisu a dobrou náladu, Matteková je velmi zábavná hráčka s charismatem," dodává trenér, který v minulosti spolupracoval i s Lendlem, Mandlíkovou nebo Sukovou.

Dnes odpoledne má Šafářová šanci ukázat, že už není ostýchavé děvče ve stínu úspěšnější Petry Kvitové. „Lucie musela hlavně porazit sama sebe, protože je to hodná holka. Nějaký happy gangster, lumpík to má v tenise o dost snazší. To ona není, takže jí to trvalo déle. Nějakou dobu své kariéry obětovala Berdychovi, což na její tenis mělo negativní vliv (rozešli se v roce 2011 - pozn.). V našich podmínkách ale hráči dozrávají obecně později. Teď je Šafářová připravená, aby byla hluboko v Top 10. Dnes ukáže, že tam patří," věří Kukal.

Lucie Šafářová                vs.                Ana Ivanovičová
13.na žebříčku7.
28věk27
177 cm/62 kgvýška/váha184 cm/69 kg
5vzájemné duely3
1na antuce1
21:10bilance 201516:9
741 919 USDprize money 2015339 996 USD
Porazí Lucie Šafářová v semifinále French Open Srbku Anu Ivanovičovou?
Ano
90,6 %
Ne
9,4 %
Celkem hlasovalo 48669 čtenářů.

Reklama

Související témata: