Hlavní obsah

Šafářová - Ivanovičová 7:5, 7:5Šafářová otočila první sadu a vítězná vlna ji nesla až do finále, čeká ji Serena. Hradecká titul v mixu nezískala

Aktualizováno

Lucie Šafářová je po 34 letech první českou tenistkou, která se dostala do finále French Open. V bitvě se Srbkou Anou Ivanovičovou se jí podařil neuvěřitelný obrat. V úvodní semifinálové sadě ze stavu 2:5 otočila na 7:5. Soupeřka se z šoku oklepala až v závěru druhého setu, Šafářová ale získala i ten. A znovu po výsledku 7:5. Napodobila Hanu Mandlíkovou, která úspěšně hrála o druhou grandslamovou trofej sezóny v roce 1981. Šafářová se v sobotním finále utká s Američankou Serenou Williamsovou, která porazila Timeu Bacsinszkou ze Švýcarska 4:6, 6:3 a 6:0. Lucie Hradecká nezískala titul v mixu, s Polákem Matkowským prohráli ve finále s americkým párem Bethanie Matteková-Sandsová a Mike Bryan 6:7, 1:6.

Foto: Pascal Rossignol, Reuters

Lucie Šafářová se raduje, přes Anu Ivanovičovou postoupila do finále French Open.

Článek
Fotogalerie

Šafářová v dosavadním průběhu Roland Garros neztratila ještě ani jeden set. Vstup do druhého kariérního semifinále grandslamového turnaje se ale třinácté nasazené Češce vůbec nevydařil. Proti Srbce tradičně vyrukovala s agresivní hrou, tentokrát však vyráběla větší množství nevynucených chyb. Češka ztratila hned své úvodní podání a za stejně tvrdě hrající soupeřkou pokulhávala zejména v přesnosti.

To se ale mělo změnit v devátém gamu za stavu 5:3 pro někdejší světovou jedničku. Ivanovičová ale české hráčce do sedla pomohla dvěma nevynucenými chybami. To plus dělový forhend Šafářové přihrál Češce úvodní dva brejkboly v zápase. A druhý brněnská rodačka proměnila. Tento game jakoby vlil živou vodu na Šafářovou a naopak ubral na jistotě z ruky vítězky turnaje z roku 2008.

Šafářové, která se v příštím týdnu poprvé objeví ve světové desítce, se najednou začalo dařit vše, nač sáhla. Míčky jí padaly přesně k čárám a nahrávala jí i nervozita Ivanovičové, která před zraky svého přítele fotbalisty Bastiana Schweinsteigera kupila chybu za chybou. I díky jejím dvojchybám nakonec Šafářová otočila vývoj sady a získala ji 7:5.

Ivanovičová se zachránila jen na chvíli

Pohodu si Šafářová přenesla do začátku druhého setu. Nejdříve sice musela odvrátit dva brejkboly ve druhé hře, hned vzápětí ale sama druhý proměnila a dostala se do slibného náskoku.

Ivanovičová dokázala odpovědět až v samotném závěru setu, když odvrátila první mečbol a vzápětí české hráčce sebrala servis. Radovat se z toho ale příliš dlouho nemohla, protože Šafářové se vydařil hned v následující hře rebrejk a za stavu 6:5 si vypracovala další dvě šance na ukončení zápasu. To se jí podařilo při celkově třetím mečbolu vítězným forhendem.

„Můj sen se splnil a já tomu stále nemohu uvěřit," zářila Šafářová štěstím po svém premiérovém postupu do finále jednoho ze čtyř největších turnajů okruhu. „Zažila jsem pomalý začátek, ale úroveň mé hry pak šla nahoru. Hrála jsem agresivněji a už to bylo lepší," dodala ještě na kurtu osmadvacetiletá hráčka.

Světová jednička Williamsová bojuje s nachlazením, přesto už počtvrté v turnaji otočila zápas. Tentokrát to odnesla Švýcarka Bacsinszká.

S Američankou, která letos prohrála jen jeden zápas z 32, má Šafářová na WTA Tour nepříznivou bilanci 0:8. Letos s ní ale sehrála vyrovnaný souboj na Hopmanově poháru a podlehla až po boji v tie-breaku třetí sady.

"Už jsem ji skoro měla. To byl super zápas a byla jsem kousek," vzpomínala Šafářová. "Jinak o ní nemusíme debatovat, se všemi svými úspěchy už je legenda. Na druhou stranu je antuka její nejméně oblíbený povrch. Musím do toho jít, nemá ráda moji levačku, leváckou rotaci a servis na tělo. Určitě se ji budu snažit rozběhat."

Druhý titul nepřidala

Třicetiletá Hradecká vyhrála na Roland Garros smíšenou čtyřhru předloni s Františkem Čermákem a ani letos nebyla bez šance. Její parťák Matkowski podával na zisk prvního setu, ale za stavu 5:3 nevyužili ani jeden ze dvou setbolů. "První set jsme měli vyhrát, to mě mrzí. Asi by se to do vývoje zápasu jinak odrazilo, ale to je kdyby," řekla Hradecká. Sadu ztratili ve zkrácené hře a ve druhém setu už nestačili.

Hradecká původně plánovala, že by hrála smíšenou čtyřhru s Čermákem, ale společně se do soutěže nedostali. Pak oslovila Inda Rohana Bopannu, Rumuna Florina Mergeu i Brazilce Marcela Mela. "Ten nevěděl, jestli bude mixa hrát a pak se ozval Marcin. Hráli jsme spolu poprvé a hned finále," řekla Hradecká.

Český tenis bude mít na pařížské antuce ještě dvě šance na titul mezi dospělými. O ten nejcennější bude v sobotu bojovat Lucie Šafářová ve finále dvouhry žen proti světové jedničce Sereně Williamsové z USA. I Hradecká ještě může uspět. V ženské čtyřhře bude hrát s Andreou Hlaváčkovou, s kterou už French Open vyhrály v roce 2011, v pátečním semifinále proti Šafářové a Mattekové-Sandsové.

"Bethanii jsem si v mixu před deblem trošičku oťukla," řekla Hradecká a k semifinále proti Šafářové dodala: "Bude to o to těžší, ale všechny chceme do finále a musí jít stranou, že se známe a kamarádíme se. My favoritky nejsme, ale chceme tady znovu do finále. S Andy do toho půjdeme každý míč naplno," uvedla Hradecká.

Tenisový grandslamový turnaj French Open v Paříži (antuka, dotace 26 928 600 eur):
Ženy - dvouhra, semifinále:
Šafářová (13-ČR) - Ivanovičová (7-Srb.) 7:5, 7:5
S. Williamsová (1-USA) - Bacsinszká (23-Švýc.) 4:6, 6:3, 6:0
Muži, čtyřhra - semifinále:
B. Bryan, M. Bryan (1-USA) - Bolelli, Fognini (6-It.) 6:3, 6:3
Dodig, Melo (3-Chorv./Braz.) - Rojer, Tecau (5-Niz./Rum.) 6:3, 7:5
Smíšená čtyřhra - finále:
Matteková-Sandsová, M. Bryan (2-USA) - Hradecká, Matkowski (ČR/Pol.) 7:6 (7:3), 6:1.
Juniorky - dvouhra, čtvrtfinále:
Vondroušová (1-ČR) - Hobgarská (Něm.) 6:3, 6:2

Reklama

Související témata: