Hlavní obsah

Finále v Paříži je snad jen teprve začátek, věří Šafářová

Paříž

Ve svém prvním grandslamovém finále Lucie Šafářová neuspěla, ale udělala další krok kupředu a doufá, že to je teprve začátek. Česká tenistka v sobotu na pařížské antuce svedla bitvu o titul se světovou jedničkou Serenou Williamsovou, které podlehla až po dvou hodinách po setech 3:6, 7:6 a 2:6.

Foto: Vincent Kessler, Reuters

Lucie Šafářová s trofejí pro poraženou finalistku French Open.

Článek
Fotogalerie

Před rokem Šafářová okusila ve Wimbledonu atmosféru semifinále, nyní na French Open došla ještě o kolo dál. "Vím, že jsem schopná hrát grandslamová finále a doufám, že se jednoho dne dočkám i trofeje. Tohle je snad začátek," řekla.

Podobná slova slyšela při vyhlašování. Zatímco Williamsová pózovala fotografům, k Šafářové se přitočila Martina Navrátilová. "Hraješ skvěle a pokud vydržíš, jednou trofej nad hlavu zvedneš," šeptala jí vítězka osmnácti grandslamů ve dvouhře. "Bylo povzbuzující slyšet to zrovna od ní. O tohle se budu snažit. Hrát pořád stejně, pořád na sobě makat. A uvidíme, co to přinese," uvedla Šafářová.

Z turnaje si odnáší spoustu dobrých zpráv. V zápasech předvedla mnoho obratů a zvládala skvěle koncovky. Vyhrála třeba všech šest tie breaků, do kterých se dostala, ten poslední ve finále s Williamsovou. "Posunula jsem se herně výrazně a jsem za to hrozně ráda. Beru si z toho jen pozitivní věci," řekla brněnská rodačka.

Těší se na travnatou sezónu

Doufá, že stejnou hru a silnou mysl ukáže i v dalších turnajích. "Věřím si, hrála jsme tady výborně, předvedla svůj nejlepší výsledek a snad to ukážu i dál. Teď přichází travnatá sezóna. Já se na ni těším a budu se snažit hrát dobře."

Dobře hrála i ve finále proti světové jedničce Williamsové. Po obratu ve druhé sadě získala alespoň jeden set. "To je ale málo," smála se po zápase, v kterém ve třetí sadě neudržela náskok 2:0. "Serena mi nedala šanci to někam dotáhnout."

Razanci Američanky, pokud je ve vrcholné formě, se dá těžko čelit. "Skoro ne," přikývla Šafářová. "Nemyslím, že bych dneska špatně servírovala nebo returnovala, ale ona dávala servisy přes dvě stě. S tím se těžko něco dělá. Hrát proti takové hráčce ve finále je fakt hrozně těžký. Má zkušenosti a je navíc obrovský bojovník."

Přestože hrála první grandslamové finále, zvládla napětí bez větších problémů. Z velkého zápasu, stadiónu plného lidí ani soupeřky se nerozklepala. "Sice jsem byla ze začátku trošku nervózní, ale hrála jsem dobře, nedělala jsem jednoduché chyby z nervozity a neuspěchávala výměny. Bojovala jsem, nechala jsem tam všechno. Holt to nevyšlo, ale ona dneska byla prostě lepší," řekla nová světová sedmička.

Touží po titulu v deblu

Cítila se dobře rovněž po fyzické stránce, i když hrála už dvanáctý zápas za čtrnáct dnů. "Relativně to bylo dobré. Trochu mě bolí zápěstí, ale to jsou všechno věci v normě. Rozhodně jsem nebyla nijak limitovaná."

Na finále za Šafářovou přijela rodina. V hledišti byly také třeba bývalá nejlepší basketbalistka Evropy Hana Horáková, či nejlepší česká stolní tenistka Iveta Vacenovská a další třicet kamarádů a známých. "Jsou to strašně krásné emoce a myšlenky, ale taky na tohle nejsem vůbec zvyklá," poznamenala Šafářová.

Z velkého zájmu o svoji osobu měla příjemný i zvláštní pocit. Na takovou pozornost není zvyklá. "Všem moc děkuji. Vážím si toho, že lidi dokážou být tak milí a pozitivní. Doufám, že takových pozitivních zážitků bude čím dál víc," řekla.

A ještě jedno přání měla. V neděli s Američankou Bethanií Mattekovou-Sandsovou nastoupí v Paříži k finále čtyřhry. "Bylo by super vyhrát," řekla před duelem s australsko-kazašskou dvojicí Casey Dellacquaová, Jaroslava Švedovová.

Dočká se letos Lucie Šafářová titulu na French Open alespoň ve čtyřhře?
Ano
95,1 %
Ne
4,9 %
Celkem hlasovalo 3017 čtenářů.

Reklama

Pavouk - French Open - dvouhra žen

  • Čtvrtfinále

  • 03.06.15      14 : 00
    Spojené státy Serena Williamsová Itálie Sara Erraniová
    6 : 1; 6 : 3
  • 03.06.15      14 : 00
    Švýcarsko Timea Bacsinszká Belgie Alison van Uytvancková
    6 : 4; 7 : 5
  • 02.06.15      14 : 00
    Srbsko Ana Ivanovičová Ukrajina Elina Svitolinová
    6 : 3; 6 : 2
  • 02.06.15      14 : 00
    Španělsko Garbiňe Muguruzaová Česká republika Lucie Šafářová
    6 : 7; 3 : 6
  • Semifinále

  • 04.06.15      16 : 30
    Spojené státy Serena Williamsová Švýcarsko Timea Bacsinszká
    4 : 6; 6 : 3; 6 : 0
  • 04.06.15      15 : 00
    Srbsko Ana Ivanovičová Česká republika Lucie Šafářová
    5 : 7; 5 : 7
  • Finále

  • 06.06.15      15 : 00
    Spojené státy Serena Williamsová Česká republika Lucie Šafářová
    6 : 3; 6 : 7; 6 : 2