Hlavní obsah

Velká čtyřka bude mít problém, tvrdí McEnroe. Komu předvídá průlom?

Londýn

V posledních letech světovému tenisu dominují, pro hvězdný kvartet Novak Djokovič, Andy Murray, Roger Federer a Rafael Nadal se vžil také termín Velká čtyřka, který však pomalu ztrácí relevanci. Podle bývalé hvězdy Johna McEnroea může být brzy rozmetán úplně.

Foto: Paul Childs, Reuters

Australan Nick Kyrgios na londýnské trávě.

Článek

Momentálně nejvíce ztrácí dech Rafael Nadal, jenž po výprasku od Novaka Djokoviče v Paříži přišel nejen o svou nadvládu v Roland Garros, ale spadl až na samý chvost elitní desítky žebříčku.

Djokovič, jenž prožívá vynikající sezónu, byl rázem pasován na jednoznačného budoucího krále Paříže. Jenže ve finále ho dohnal k slzám skvělý Stan Wawrinka, jenž sice v myslích fanoušků asi stále do pomyslné Velké čtyřky nepatří, ale ziskem druhého grandslamového titulu a posunem na čtvrté místo žebříčku by v ní nejspíš figurovat měl.

Sedminásobný grandslamový šampión McEnroe si ale myslí, že blízká budoucnost bude ve světovém tenisu patřit jiným jménům. Mezi nejžhavější kandidáty na velký průlom, který by mohl přijít už na nadcházejícím Wimbledonu, pasuje loňského přemožitele Rafaela Nadala z All England Clubu, Australana Nicka Kyrgiose.

Proti Murraymu nebyl fit

A jeho důvěrou nezatřásl ani fakt, že Australan minulý týden na trávě v Queensu prohrál v prvním kole právě s Wawrinkou a těsně před Wimbledonem trochu nezvykle opustil svého kouče Todda Larkhama.

„Kdybych měl vybrat jedno jméno, které čeká velký průlom, řeknu Kyrgios. On přijde na kurt a hned vidíte, že na něm něco je. Přináší do hry víru a intenzitu. Tohle se často nevidí. Nejsem si jistý, co dělal od doby, kdy loni porazil ve Wimbledonu Nadala, ale v Paříži proti Murraymu se mi zdálo, že nebyl úplně připraven a fit. Takže ještě má před sebou kus práce," cituje McEnroea web americké televize Fox Sports.

Vedle dvacetiletého Kyrgiose předvídá velkou budoucnost také o rok mladšímu Australanovi Thannasi Kokkinakisovi, Američanovi Jacku Sockovi a Chorvatu Bornu Čoričovi.

„Tihle kluci půjdou nahoru. Všichni mohou být v top 10 v opravdu krátkém čase. Bude to asi ještě pár let trvat, ale může se to stát i mnohem dříve. Tahle nová čtyřka bude velmi brzy atakovat současnou Velkou čtyřku," předpověděl známý bouřlivák.

Reklama

Související témata:
  4 : 6, 6 : 3, 6 : 3 Bejlek - Blinkovová 4 : 6, 6 : 3, 6 : 3 konec
20240424T19 : 45:00+0200
Bejlek vs. Blinkovová
Bejlek vs. Blinkovová
Bejlek
Blinkovová
  Macháč - Ruusuvuori dnes 11 : 00
20240425T11 : 00:00+0200
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč
Ruusuvuori
  Hanfmann - Menšík dnes 14 : 00
20240425T14 : 00:00+0200
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann
Menšík