Hlavní obsah

Koukalová po vyřazení ve Wimbledonu asi vypadne ze stovky

Uplynulých dvanáct let končila Klára Koukalová s jednou výjimkou tenisový rok ve stovce světového žebříčku. Ve třiatřiceti letech moc dobře zná kolotoč obhajování bodů, aby si udržela svoji pozici, a přesně to se pražské rodačce v první polovině letošního roku nedaří.

Foto: Profimedia.cz

Klára Koukalová

Článek

Po dnešní prohře s Ajlou Tomljanovičovou z Austrálie 3:6, 4:6 v 1. kole Wimbledonu v dalším vydání dvouhry WTA nejspíše klesne do druhé stovky. Stalo by se tak poprvé od října roku 2009.

"Obhajování je strašný. Já jsem loni měla skvělý první půlrok, a když si nic nenahraju, tak mě nemá co držet," řekla smutně Koukalová.

Ve Wimbledonu se přitom Koukalové v posledních letech dařilo. Před pěti lety si na trávě v All England Clubu zahrála osmifinále, pak dvakrát třetí kolo a loni druhé. Nyní byla v duelu s Tomljanovičovou pod tlakem.

"Soupeřka hrála výborně, nedala mi šanci při svém servisu," ocenila nejdříve chorvatskou rodačku a o sobě řekla: " Měla jsem na sobě zbytečně velký tlak a nezvládla jsem to. Jak člověk strašně chce, tak strašně moc, že ho to úplně zablokovává. Bohužel asi spadnu ze stovky, to byl asi ten velký tlak."

Do sezóny vstoupila jako 41. hráčka světa a aktuálně má letos bilanci 14 výher a 19 porážek. Dvakrát hrála čtvrtfinále a před Wimbledonem prošla v Birminghamu po dvou vyhraných zápasech v kvalifikaci do 3. kola.

Zdravotně není úplně v pořádku

"Nepřišlo mi, že bych letos hrála špatně. Pořád jsem sedmdesátá šestá v race, takže bych spíš měla být ráda," poukázala na své umístění na základě výsledků v tomto roce. "Nevidím to tak tragicky jako všichni okolo, ale každý mi říká, že jsem nic neuhrála. Všude si čtu, jak se trápím. Tak se asi trápím...," řekla.

Měla i smůlu. V Paříži na Roland Garros hrála s horečkami, ve Wimbledonu se potýká jako obvykle s alergií. "Ale každý má něco. Nechci se na to vymlouvat a být jako ostatní. Když to vidím, tak každý prohrává skoro jenom kvůli zdravotním problémům. Nechci být jako oni," řekla Koukalová, předloni dvacátá hráčka světa.

O konci kariéry zatím vítězka tří turnajů WTA ve dvouhře nepřemýšlí. "Dokud se mi bude chtít a dokud mě to bude bavit... Zdravotně nejsem úplně v pořádku, ale můžu hrát. Dokud člověk hraje hlavní soutěže na grandslamu, tak se mi to pořád finančně vyplatí. Uvidíme, jak dlouho mě to bude bavit," řekla.

Loni po Wimbledonu se Koukalové příliš nedařilo, proto letos nemusí obhajovat velkou porci bodů a má šanci vrátit se do stovky. "Tak uvidíme," řekla.

Reklama