Hlavní obsah

Vzteklouna Kyrgiose zkrotí bývalá světová jednička. Poslechne ho, ujišťuje matka

Praha

Má talent, který se jen tak nevidí, ale ruku v ruce s ním mu jsou vlastní také nezvladatelné emoce. Rozlámané rakety, sprosté výkřiky, nadávky rozhodčím... To vše je nedílnou součástí vystupování mladého australského tenisty Nicka Kyrgiose na kurtu. Před turnaji severoamerické betonové série si ho však vezme pod svá křídla reprezentační spoluhráč Lleyton Hewitt, jenž, ač je sám aktivním tenistou, bude působit v roli kouče i mentora.

Foto: Kirsty Wigglesworth, ČTK/AP

Australský reprezentant Nick Kyrgios ve svém duelu proti Kazachstánu zklamal.

Článek

Kyrgios se před Wimbledonem rozešel s trenérem Toddem Larkhamem a od té doby žádného kouče neměl. V All England Clubu vypadl v osmifinále, když v zejména v duelu s Richardem Gasquetem pobuřoval fanoušky svým chováním. Některé míčky při returnu soupeřova podání evidentně úmyslně vypouštěl.

Australské příznivce ale nepříjemně zaskočil porážkou v domácím čtvrtfinále Davis Cupu proti Aleksandru Nedovjesovovi, jenž není ani v elitní stovce žebříčku. Navíc je šokoval výkřikem na kurtu: „Já tady vůbec nechci být." Austrálie nakonec i díky heroickému výkonu Hewitta s Grothem vybojovala očekávaný postup do semifinále přes Kazachstán.

Hewitt si tím také prošel

Dvojnásobný grandslamový šampión Hewitt už má Kyrgiose pod dohledem na turnaji v Montrealu. Matka dvacetiletého rebela Nill věří, že radám slavného a zkušeného krajana bude naslouchat a posune se v kariéře dál. Vedle Kyrgiose by se měl také starat o rozvoj dalšího krajana Thanasi Kokkinakise.

„Lleytona bude určitě poslouchat, protože on ví, o čem mluví. Dlouho byl na vrcholu a dokonce se stal světovou jedničkou. Co Nick opravdu nemá rád je, když mu radí někdo, kdo se do podobných situací nikdy nedostal," řekla tenistova matka listu Sydney Morning Herald.

Hewitt byl v mládí sám kritizován za neomalené chování na kurtu a různé výstřelky. V průběhu kariéry se ale dokázal zklidnit.

„Lleyton si prošel vším tím, s čím se teď Nick potýká. Začali jsme o spolupráci jednat po Davis Cupu, kdy to neměl Nick v hlavě úplně dobré, musel se potýkat s negativními reakcemi. Spolupráce je zatím dočasná. Lleyton byl naštěstí volný a v pozici, kdy pomalu končí svoji kariéru. Chtěl dělat klukům mentora, což je podle mě pro ně skvělé," myslí si matka aktuálně 41. tenisty světa.

Reklama

Související témata: