Hlavní obsah

Došlo by na pěsti? Rozhicované tenisty musel uklidňovat sudí

Marek BurkertSport.cz

Tenis jako sport ušlechtilých hrdinů? Možná tak za časů Tildena, Lacostea a Perryho. Dnešek už je o něčem úplně jiném. Pár dnů po incidentu Nicka Kyrgiose dal o sobě vědět další Australan Thanasi Kokkinakis v zápase s Američanem Ryanem Harrisonem. Kdo ví, jak by to dopadlo, kdyby oba borce po konci utkání v Cincinnati od sebe neoddělil sudí.

Roztržka mezi Kokkinakisem a Harrisonem po konci zápasu

 
Článek

Roztržka mezi Kokkinakisem a Harrisonem během zápasu

Stalo se hned na úvod kvalifikace turnaje. Už v průběhu první sady třiadvacetiletý Harrison na australského soupeře pokřikoval, dělal si legraci z jeho tetování a náušnice.

„Řekl jsi o mně, že jsem kretén. Nezlob se, ale tvoje chování má k normálu daleko," vztekal se Kokkinakis, než ho sudí poslal na chvíli vychladnout do šatny. „Nejsi kretén, ale děcko. Potřebuješ někoho, kdo by tě měl pod kontrolou. Neumíš se chovat. Wawrinka by si měl vzít do parády Kyrgiose a já se postarám o tebe," mručel Harrison.

Dvacetiletý Kyrgios minulý týden na turnaji v Montrealu šokoval nejen Stanislase Wawrinku, když na kurtu vypustil z pusy větu. „Kokkinakis ojel tvoji přítelkyni," čímž měl na mysli Švýcarovu chorvatskou lásku Donnu Vekičovou, kvůli níž se Wawrinka rozvedl.

Sudí: Nic podobného jsem ještě nezažil

Kyrgiosovo hulvátské chování neomlouvá ani fakt, že je velkým fanouškem basketbalisty Kevina Garnetta, jenž je v NBA považován za mistra ‚trash-talku'. V americké profilize si nikdo moc nebere servítky, ale přemístit manýry z palubovky na kurt se ukázalo jako krajně nevhodné.

Nyní se do dalšího tenisového konfliktu zapojil Kokkinakis. „Je mu devatenáct a provokuje. Když jsem já byl teenager, věděl jsem, že existuje hranice, za kterou nesmím jít," hudroval Harrison, který nakonec prohrál 5:7, 6:3, 6:7.

Rozhodčí zápasu Mohamed Lahyani ze Švédska zažil perné chvilky. V průběhu utkání musel dvakrát vystartovat na kurt, aby rozhicované aktéry uklidnil. „Nic podobného jsem ještě nezažil," řekl Lahyani. Chováním obou tenistů se bude zaobírat ATP. „Já nic neuctivého neudělal," vyhlásil Kokkinakis.

ČESKÉ TENISOVÉ ÚLETY
Michal Tabara: Při US Open 2001 plivl u sítě směrem k Američanu Justinu Gimelstobovi, který jásal nad vydřenou pětisetovou výhrou. „Byl na tom fyzicky blbě, začal simulovat a volat si na kurt doktora. Možná by to měl zkusit v Hollywoodu," vztekal se Tabara. Gimelstob byl na incident upozorněn ex post. „On na mě plivl? Měl by vyrůst tak o třicet čísel, jinak si to s ním v šatně vyřídím," ohlásil.
Barbora Strýcová vs. Petra Cetkovská: V roce 2008 se dvojnásobná vítězka juniorského Australian Open ve Stockholmu tři hodiny tahala s Cetkovskou o každý míč. Po kamarádství ani stopy. Strýcová si za nepříznivého stavu ve třetí sadě dokola stěžovala sudímu, nechala se ošetřovat a soupeřku totálně rozhodila. A tak Cetkovská na závěr krajance ani nepodala ruku.
Radek Štěpánek. Před třemi lety po prohrané daviscupové bitvě s Tipsarevičem u sítě ledabyle vítěze plácl do ruky, načež Srb Štěpánka obvinil, že mu český veterán ukázal prostředníček a přidal cosi o ‚smradlavé pí..'. „Možná by se měl podívat na sebe, jak v pátém setu při brejkbolech maže stopy míčku a při dvojdopadu zase zatíná pěsti," řekl Štěpánek. O pár týdnů později si ale oba borci kontroverzi vysvětlili a udělali za ní tlustou čáru.

Reklama

Související témata: