Hlavní obsah

Stan, nebo Roger? Wawrinka už není ten druhý za Federerem

New York/Praha

Jistá paralela s Berdychem a Štěpánkem by tu byla. Také Roger Federer se Stanislasem Wawrinkou si nebyli na svatbách, přesto společně vybojovali daviscupovou trofej a jejich vztahy se posunuly ke vzájemnému respektu. Zatímco ale čeští tenisté na US Open dohráli, švýcarské duo se utká v ostře sledovaném semifinále.

Foto: Profimedia.cz

Vztahy obou švýcarských tenisových hvězd nejsou zrovna ideální, ale na kurtu jim to spolu klape.

Článek

"Federer se k Wawrinkovi choval přehlíživě, nedokázal potlačit své ego. Přitom právě zásluhou Stana vyhrál na olympiádě v Pekingu zlatou alespoň ve čtyřhře," čertil se bývalý elitní tenisový rozhodčí žijící ve Švýcarsku Milan Štěrba.

Nikdo nezpochybňuje umění čtyřiatřicetiletého Federera, jenže poslední sedmnáctý grandslamový titul získal v roce 2012, zatímco Wawrinka ovládl před rokem Australian Open a letos triumfoval i na Roland Garros, kde svého krajana smetl ve čtvrtfinále. Definitivně tak vystoupil z Federerova stínu.

Dlouhá léta nejlepší Švýcary Davis Cup spíš rozděloval. Když v roce 2012 prohráli doma první kolo s USA 0:5, Federer prohlásil: „Bohužel Stana zápas s Fishem nezastihl ve formě. Nezvládl to," jako by zapomněl na to, že sám překvapivě prohrál s Isnerem. Od Wawrinky to zase schytal Federer, když se rozhodl před dvěma lety vynechat první kolo proti Česku. „Je škoda, jakým způsobem Roger popisuje svůj vztah k Davis Cupu. Říká totiž jen to, co se mu právě hodí," spustil Wawrinka.

Loni oba vyhlásili příměří, které ale málem vzalo za své, když ve vyhroceném semifinále Turnaje mistrů pokřikovala Federerova manželka Mirka na Wawrinku, že je uplakánek. Daviscupový kapitán Lüthi však roztržku urovnal a Švýcaři poprvé v historii získali slavnou salátovou mísu, když vyhráli na fotbalovém stadiónu ve francouzském Lille.

Úsměvy na fotkách s pohárem letos opět vystřídala rivalita. Zahraje si Wawrinka první newyorské finále, nebo se v něm po šesti letech představí pětinásobný vítěz US Open Federer?

Který švýcarský tenista postoupí do finále US Open?
Roger Federer
69,8 %
Stan Wawrinka
30,2 %
Celkem hlasovalo 3107 čtenářů.

Reklama

Související témata: