Hlavní obsah

Allertovou po finálové účasti v Číně potěšila pochvala od trenéra

Kanton

Nevšední pochvalu dostala tenistka Denisa Allertová po premiérové účasti ve finále turnaje WTA. Od svého kouče Jana Příhody si vyslechla, že hrála v Kantonu dobře.

Foto: Profimedia.cz

Vítězka turnaje v Kantonu Jelena Jankovičová (vpravo) a poražená finalistka Denisa Allertová.

Článek

"To mě potěšilo, protože, to se moc často nestává. Byl spokojený a to se musím hodně snažit, abych tohle slyšela," řekla Allertová v rozhovoru s ČTK.

Dvaadvacetiletá pražská rodačka v Číně porazila ve čtvrtfinále světovou dvojku Simonu Halepovou z Rumunska a v semifinále si poradila i s třetí nasazenou Italkou Sarou Erraniovou. Nestačila až ve finále na Srbku Jelenou Jankovičovou.

"Psychické i fyzické vypětí v předešlých dvou zápasech bylo obrovské a už jsem to bohužel nezvládla. Soupeřka byla lepší," řekla Allertová po prohře ve svém prvním finále na okruhu WTA 2:6 a 0:6. "Převyšovala mě ve všech směrech. Byla jsem pod tlakem. Ani jsem se nedostala do tempa. Nebyla jsem to já," řekla.

S mikrofonem v ruce byla nervózní

Od stavu 2:1 prohrála Allertová ve finále jedenáct her v řadě. "Když se člověk trápí, tak si přeje, aby byl rychle konec, ale snažila jsem se pořád bojovat do posledního míče, ale moc to nešlo," řekla hráčka klubu TK Neridé.

Po finále měla s mikrofonem v ruce i premiérový krátký proslov na kurtu. "Byla jsem nervóznější. Nejsem na to zvyklá," řekla a doufala, že příště bude přirozenější. "Budu si muset zvyknout. Doufejme, že to nebylo moje poslední finále."

Postup do finále označila za neuvěřitelný. "Ověřila jsem si, že můžu hrát s top hráčkama a můžu je porážet, což je skvělý pocit. Je to dobrý vědět. Nepoletím domů úplně skleslá, i když prohra ve finále každopádně mrzí," řekla Allertová.

Během měsíce porazila poprvé dvě hráčky ze světové desítky. Na US Open zdolala tehdejší desítku Carlu Suárezovou ze Španělska a nyní dvojku Halepovou. "Snažím se jít krok za krokem. Nedá se říct, že bych najednou měla velký oči nebo velké sebevědomí, ale postupně se snažím dostávat mezi špičku," řekla.

Už věří, že na to má

Postupně se k ní přibližuje a vděčí za to zejména trenérovi. "Pořád mě přesvědčuje, že na to mám. Začínám tomu věřit. Nebo se o to snažím," řekla Allertová. Sebevědomí by jí teď zejména po povedeném týdnu mělo povyrůst. "Mám teď lepší pocit, že můžu porážet i nejlepší hráčky, a je to zase krůček dál," řekla tenistka.

Allertová celkově prožívá skvělý rok. Při premiéře na každém z grandslamů uhrála kolo, hrála poprvé Fed Cup a nyní došla do finále. Co předvede do konce roku? "To si nechám pro sebe. Třeba se zadaří a bude velký výsledek. Budu se snažit," řekla a dodala: "Jdu krok za krokem. Snažím se hrát dobrý tenis a čím výš, tím líp."

Domů z Číny musí cestovat přes Taškent, kde se musí odhlásit z turnaje. "Ozval se problém s břišním svalem. Už to znám z minulosti a je třeba zavčas přerušit a odpočinout si," řekla. Pak by měla hrát v Linci, Lucemburku a Poitiers.

Z domova dostala nespočet přání. Od rodiny, od fedcupového kapitána Petra Pály, ale také od zpěváka Michala Davida či hudebníka Karla Vágnera. "Známe se odmalička, protože můj nevlastní strejda je Karel Štědrý," vysvětlila Allertová.

Reklama