Hlavní obsah

Češky v Singapuru, Berdych v Londýně, Šarapovová v Praze. Tenisová sezóna míří k posledním vrcholům

Praha

Do prvního grandslamu roku 2016 Australian Open sice zbývají skoro čtyři měsíce, ale i v závěru tenisové sezóny je pořád o co usilovat. Ve hře jsou volná místa na přehlídky nejlepších hráčů, kupa bodů a prémií, ale také očekávaná finále týmových soutěží.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

České tenistky čeká v polovině listopadu finále Fed Cup proti silnému Rusku.

Článek

Kolik Češek se ukáže v Singapuru? Turnaj mistryň (25.10. - 1.11.)Jistotu startu na Turnaji mistryň má zatím trio Serena Williamsová, Halepová, Šarapovová. Hned za nimi jsou ale v pořadí nejlepších hráček roku Petra Kvitová a Lucie Šafářová. Česká jednička by si mohla účast v Singapuru zajistit už na turnajích v Číně, kde obhajuje titul ve Wu-chanu a finále v Pekingu. Kvitová ale musí správně rozvrhnout síly, jelikož stále bojuje s následky prodělané mononukleózy.

Zdravotní problémy v nepravý čas sklátily Šafářovou, jež byla hospitalizována s příznaky bakteriální infekce. O Singapur se snaží také Karolína Plíšková, která ale ve společnosti mnoha rivalek (Kerberová, Muguruzaová, Agnieszka Radwaňská, Suárezová, Bencicová, Wozniacká, ...) bude mít těžkou robotu. Body pro Singapur se rozdávají ještě v osmi turnajích WTA. Šafářová má ovšem už nyní jistotu Masters v deblu s Američankou Mattekovou-Sandsovou, o účast usiluje také pár Hlaváčková, Hradecká.

Potvrdí se česká dominance i proti Šarapovové? Finále Fed Cupu Česko - Rusko v Praze (14. - 15.11.)Dva týdny po Turnaji mistryň je na programu pražské finále Fed Cupu. České obhájkyně mohou získat čtvrtou trofej za pět let, což je výkon, který v tomto tisíciletí předvedly pouze Rusky (2004, 2005, 2007, 2008).

Poslední dvě finále (2011, 2013) svěřenky tenisového bosse Tarpiščeva prohrály. V pražské O2 areně se už ale Rusky představí pod vedením nové kapitánky Myskinové, která ohlásila sestavu, v níž figurují největší stars v čele se Šarapovovou. Finálová bitva tak získá patřičný lesk i náboj.

Zamíří Berdych pošesté do Londýna? Turnaj mistrů (15 .- 22.11.)Kvarteto účastníků je dané - Djokovič, Murray, Federer, Wawrinka. Našlápnuto má i Tomáš Berdych, který se Turnaje mistrů v Londýně zúčastnil pětkrát v řadě, ale ze skupiny prošel do semifinále jen v roce 2011, když využil Murrayho zranění a Djokovičovy slabší formy.

„Rád se v Londýně zase ukážu," řekl Berdych. Porážka s Bolellim na turnaji v Petrohradě jeho vyhlídky šestého startu na Masters nepoškodila. Před devátým v průběžném pořadí Francouzem Gasquetem drží český hráč náskok 1500 bodů.

Ochromí Murrayho belgická antuka? Finále Davis Cupu Belgie - Velká Británie v Gentu (27. - 29.11.)Je to asi nejméně očekávané finále Davis Cupu od roku 2005, kdy se o salátovou mísu střetlo Chorvatsko se Slovenskem. Velká Británie sice týmovou soutěž vyhrála devětkrát, ale naposledy v roce 1936. Belgičané pro změnu navazují na jedinou finálovou účast z roku 1904.

V Gentu hodlají otupit sílu britského lídra Andyho Murrayho s pomocí pomaloučké antuky, jelikož French Open je nejméně oblíbeným Skotovým grandslamem. Kvůli Davis Cupu byl dokonce Murray ochoten obětovat i Turnaj mistrů, což mu ale šéf ATP Chris Kermode zatrhnul. „Na přechod na antuku potřebuju víc času," vztekal se Brit.

Belgie tak větří šanci. Triumf sestavy Goffin, Darcis, Bemelmans, Coppejans by byl senzačním završením sezóny i dokladem, že v tenisu není až do proměněného mečbolu nikdy nic jistého.

Reklama