Hlavní obsah

Nadalovo životní rozhodnutí. Vyhodí strýce Toniho?

Praha

Čtrnáctinásobný grandslamový šampión Rafael Nadal prožívá na své poměry jednu z nejhorších sezón. Na turnajích velké čtyřky neprošel dál než do čtvrtfinále a ve Wimbledonu už trochu tradičně vypadl s hráčem mimo elitní stovku. Přestože stále patří do Top 10, bezpochyby zažívá ústup ze slávy, který se mu zatím nedaří zastavit. Sáhne ke změně trenéra?

Foto: Geoff Burke, Reuters

Sáhne Rafael Nadal ke změnám ve svém týmu?

Článek

Antukového krále Nadala vede celý život jeho strýc Toni, jenž ho koučoval od prvních tenisových krůčků k největším úspěchům v profesionální kariéře. A spolupráce zatím pokračuje i v době pozvolného ústupu ze slávy.

„Pořiď si, zatraceně, nového kouče. Myslím, že nastal čas ke změně v Nadalově týmu," radil Španělovi mimo jiné už po Wimbledonu někdejší tenisový bouřlivák a nyní komentátor John McEnroe.

Podle něj by se měl rodák z Manacoru vydat podobnou cestou jako třeba Novak Djokovič či Andy Murray a angažovat tzv. superkouče z řad bývalých tenisových hvězd.

Změna příští rok?

Tuto variantu nyní poprvé připustil v rozhovoru pro agenturu AFP i sám Toni Nadal. „Musíte se na to zeptat především Rafaela. Pravdou je, že tenhle rok šel trochu dolů. Ale jsem si jistý, že Rafův comeback přijde brzy. Možná, pokud by se mu nedařilo příští rok, pak by to chtělo udělat nějaké změny v jeho hře a jeho týmu," připustil strýc jednoho z nejlepších tenistů všech dob.

Z úst Toniho Nadala jde zatím o nejsilnější náznak, že by mohl mít v koučování jeho synovce výrazné slovo také jiný trenér. Ještě na začátku sezóny o ničem podobném nechtěl ani slyšet. „Máme tým a já jsem Rafaelův kouč od jeho tří let. Zatím se nám vždy dařilo," prohlásil ještě na Australian Open, kde Rafu vyřadil Tomáš Berdych.

Na rozdíl třeba od McEnroea, současná světová jednička Novak Djokovič si nemyslí, že by měl Nadal něco ve svém trenérském týmu měnit.

„Nevidím moc důvod pro to, aby něco takového dělal. Vyhrál 14 grandslamů, je jedním z nejlepších hráčů historie a strýc Toni s ním je celou kariéru," prohlásil po Wimbledonu Srb. S trochou jízlivosti lze ale namítnout, zda právě Djokovič ze současného Nadalova ústupu netěží.

Už příští rok určitě bude chtít mimo jiné zaútočit za dosud marně dobývaný titul na French Open, kde od roku 2005 až do letoška s jedinou výjimkou vládl právě Nadal devět let.

Měl by Rafael Nadal změnit trenéra?
Ano
64,4 %
Ne
35,6 %
Celkem hlasovalo 4881 čtenářů.

Reklama