Hlavní obsah

Djokovič - Nadal 6:2, 6:2Djokovič porazil hladce Nadala a vyhrál pošesté turnaj v Pekingu, Muguruzaová přeskočí Kvitovou

Aktualizováno

Srbský tenista Novak Djokovič vyhrál pošesté turnaj v Pekingu. Světová jednička zdolala ve finále svého dlouholetého rivala Rafaela Nadala ze Španělska hladce 6:2 a 6:2. Ženský turnaj ovládla Nadalova krajanka Garbiňe Muguruzaová. V japonském Tokiu se radoval ze čtvrtého letošního titulu Švýcar Stan Wawrinka.

Foto: Mark Schiefelbein, ČTK/AP

Novak Djokovič si v Pekingu ve finále poradil i s Rafou Nadalem a připsal si tamní šesté prvenství.

Článek

Osmadvacetiletý Djokovič nedělním triumfem potvrdil svou dominanci v čínské metropoli. V Pekingu vyhrál už 29. zápas za sebou a dostal se na 27 vítězných setů v řadě. V žádném z pěti utkání letošního turnaje neztratil více než pět gamů. Nejlepší tenista současnosti získal osmý titul v sezóně a 56. v životě.

"Tohle je určitě nejúspěšnější turnaj v mé kariéře. Vyhrál jsem pětkrát Australian Open, ale Peking je moje šťastné místo. Hrál jsem skvěle celý turnaj a pokračoval jsem v tom i dnes," uvedl desetinásobný grandslamový šampión.

V druhém setu finále Nadala ovlivnilo zranění pravého kotníku, kvůli němuž si musel povolat na kurt lékaře. Zjevně s problémy pokračoval a nedokázal vzdorovat tlaku Djokoviče, jenž měl už předtím utkání plně pod kontrolou a zakončil ho za 91 minut.

Nadala, s nímž v první části své kariéry spíše prohrával, porazil Djokovič potřetí za sebou a posedmé z posledních osmi zápasů. Od US Open 2013 zvítězil Španěl nad Srbem pouze loni ve finále Roland Garros. Osmý hráč světa Nadal ještě stále ve vzájemné bilanci s Djokovičem vede, ale už jen 23:22.

"Pro mě to byl hodně pozitivní týden," uvedl navzdory finálové porážce Nadal, jenž se v průběhu sezóny potýkal se zraněními a slabší formou. "Zlepšoval jsem se každým utkáním a všechny zápasy pro mě byly dobrý trénink, zvlášť ty vítězné, protože mi dodají hodně pozitivní energie pro příští rok," řekl devětadvacetiletý rodák z Mallorky.

Muguruzaová přeskočí Kvitovou

Světová pětka Muguruzaová ve finále porazila Timeu Bacsinszkou ze Švýcarska 7:5, 6:4 a získala druhý titul v kariéře. Dvaadvacetiletá hráčka navázala na loňský triumf z Hobartu.

Muguruzaová zdolala Bacsinszkou i ve třetím vzájemném utkání v sezóně, přestože v první sadě prohrávala už 2:5 a ve druhé 0:2. Španělská tenistka, která se letos na třetí pokus dočkala vítězného finále, v novém vydání světového žebříčku přeskočí Petru Kvitovou a čtvrtou příčkou si vytvoří nové osobní maximum.

Wawrinka získal v Tokiu čtvrtý letošní titul

Švýcarský tenista Stan Wawrinka uspěl i ve svém čtvrtém letošním finále na okruhu ATP. První nasazený hráč porazil na turnaji v Tokiu Francouze Benoita Paireho 6:2, 6:4 a získal jedenáctý titul v kariéře.

Po vyrovnaném úvodu sebral Wawrinka soupeři poprvé podání ve čtvrté hře, a ačkoliv na první brejk Paire dokázal ještě odpovědět, při vlastním servisu už v úvodním setu víckrát neuspěl. Ve druhé sadě si oba hráči drželi podání až do desátého gamu, kdy si třicetiletý Švýcar vypracoval brejkbol a Francouz světové čtyřce zápas dvojchybou daroval.

Šestadvacetiletý Paire, jenž v semifinále vyřadil domácího favorita a obhájce titulu Keie Nišikoriho, si tak musí na druhý titul v kariéře počkat. První získal letos v červenci v Bastadu.

Tenisový turnaj mužů v Tokiu (tvrdý povrch, dotace 1 397 250 dolarů):
Dvouhra - finále:
Wawrinka (1-Švýc.) - Paire (Fr.) 6:2, 6:4
Tenisový turnaj mužů a žen v Pekingu (tvrdý povrch):
Muži (dotace 3 944 715 dolarů):
Dvouhra - finále:
Djokovič (1-Srb.) - Nadal (3-Šp.) 6:2, 6:2
Čtyřhra - finále:
Pospisil, Sock (Kan./USA) - Nestor, Roger-Vasselin (4-Kan./Fr.) 3:6, 6:3, 10:6.
Ženy (dotace 4 749 040 dolarů):
Dvouhra - finále:
Muguruzaová (5-Šp.) - Bacsinszká (12-Švýc.) 7:5, 6:4.
Tenisový turnaj mužů v Šanghaji (tvrdý povrch, dotace 7 021 335 dolarů):
Dvouhra - 1. kolo:
Tomic (Austr.) - Verdasco (Šp.) 6:3, 7:6 (7:3)
Čorič (Chorv.) - Dolgopolov (Ukr.) 6:3, 1:6, 7:6 (7:5)

Reklama

  4 : 6, 2 : 6 Macháč - Sinner 4 : 6, 2 : 6 konec
20240327T20 : 00:00+0100
Macháč vs. Sinner
Macháč vs. Sinner
Macháč
Sinner