Hlavní obsah

V. Williamsová - Karolína Plíšková 7:5, 7:6Bojovný výkon nestačil, Plíšková prohrála s Williamsovou. Djokovič má rekordní titul z Paříže

Aktualizováno

Byla to vyrovnaná partie. Nicméně dvě nezvládnuté koncovky prohrály Karolíně Plíškové zápas. Třiadvacetiletá hráčka podlehla Američance Venus Williamsové 5:7 a 6:7. Letošní sezónu tak zakončí na 11. místě. Její přemožitelka se vyhoupne do první desítky. Světová jednička Novak Djokovič získal v Paříži rekordní 6. titul z letošních Masters. Srbský tenista v nedělním finále zdolal Brita Andyho Murrayho 6:2, 6:4.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Karolína Plíšková v semifinále turnaje v Ču-chaj s Ukrajinkou Elinou Svitolinovou.

Článek

Plíšková působila na začátku zápasu nervózním dojmem. Při svých úvodních dvou servisech nabídla soupeřce dohromady čtyři brejkboly, přičemž ten poslední Williamsová využila a dostala se do vedení 3:1. Plíšková se však v průběhu setu zvedla. Přestala chybovat, zpřesnila servis a doháněla Američanku k nevynuceným chybám. Výsledkem pak bylo srovnání na 5:5 (i pomocí dvou čistých her v řadě). Koncovka se ale rodačce z Loun nepovedla. Za stavu 5:6 udělala čtyři chyby a první set tak připadl nasazené jedničce.

Vyrovnaná partie pokračovala i nadále. Nakopnutá vítězstvím starší ze sester Williamsových nedala Plíškové při svých prvních dvou servisech ani nejmenší šanci. Oba získala čistou hrou. Česka však nezůstávala pozadu a za stavu 2:2 prolomila bývalé světové jedničce podání. Nadějnou výhodu ale ztratila v osmé hře. Nepomohlo ani jestřábí oko. Zápas tak došel do tiebreaku.

Po dvojchybě Američanky měla Plíšková velkou šanci. Vedla 5:4, příležitost ale nevyužila. Vlastní chybou se o ni připravila. Posléze se opět dostala do vedení, tentokrát 6:5. V tu chvíli přišel těsný aut od české hráčky a bylo srovnáno. Viditelně více zkoncentrovaná Williamsová pak zvládla dramatickou koncovku lépe a za dvě hodiny a pět minut zvítězila.

"Venus hrála neuvěřitelně, a i když jsem to nedotáhla, tak jsem na sebe pyšná. Hrála jsem tady výborně a mám za sebou skvělý týden," řekla Plíšková při vyhlášení.

"Karolína si taky zasloužila vyhrát. Měla jsem na konci jen více štěstí," ocenila sedminásobná grandslamová šampiónka Williamsová českou naději.

Djokovič pokračuje v životní sezóněSvětová jednička Novak Djokovič získal v Paříži rekordní šestý titul z letošních turnajů Masters. Srbský tenista ve finále zdolal druhého hráče žebříčku Brita Andyho Murrayho 6:2, 6:4 a potvrdil životní sezónu. Během ní vybojoval už desátý titul, ze čtyř grandslamů vyhrál letos tři a roli krále bude chtít potvrdit i na Turnaji mistrů v Londýně, který začne za týden.

Osmadvacetiletý Djokovič během vítězné jízdy Paříží zdolal mimo jiné ve čtvrtfinále Tomáše Berdycha. V sobotu po téměř dvou měsících prohrál set (v semifinále se Švýcarem Stanem Wawrinkou), finálový zápas s Murraym ale zvládl bravurně. Jeho neporazitelnost trvá už 22 zápasů, posledním Djokovičovým přemožitelem byl ve finále Masters v Cincinnati Roger Federer na konci srpna.

Letošní bilanci má rodák z Bělehradu 78 výher a pouhých pět porážek, na grandslamech pak 27:1. Finále hrál na 14 turnajích v řadě, jen na jediném v lednu v Dauhá skončil dříve. Z Paříže odjel s vítěznou trofejí počtvrté v kariéře.

"Jsem pyšný a moc rád, že jsem získal tu další titul. Startovali tady všichni nejlepší hráči světa," řekl Djokovič na kurtu. Murrayho čeká nyní rovněž Turnaj mistrů a pak finále Davis Cupu v Belgii.

Ču-chaj (tvrdý povrch, dotace 2 150 000 dolarů)
Dvouhra - finále:
V. Williamsová (1-USA) - Karolína Plíšková (3-ČR) 7:5, 7:6 (8:6).
Čtyřhra - finále:
Čchen Liang, Wang Ja-fan (4-Čína) - Medinaová, Parraová (2-Šp.) 6:4, 6:3.
Paříž (tvrdý povrch, dotace 3 830 295 eur)
Dvouhra - finále:
Djokovič (1-Srb.) - Murray (2-Brit.) 6:2, 6:4.
Čtyřhra - finále:
Dodig, Melo (2-Chorv./Braz.) - Pospisil, Sock (Kan./USA) 2:6, 6:3, 10:5.

Reklama

Související témata: