Hlavní obsah

Fedcupový tým vyhrál poprvé anketu Zlatý kanár

Přerov
Aktualizováno

Fedcupový tým získal poprvé tenisového Zlatého kanára. Výběr kapitána Petra Pály letos vybojoval v týmové soutěži čtvrtý titul za posledních pět let a obdržel za to nejvíce hlasů v anketě časopisu Tenis a tenisového svazu. Již pošesté za sebou se nejlepšími hráči roku stali Petra Kvitová a Tomáš Berdych.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Český fedcupový tým s trofejí pro vítězky Fed Cupu v Praze.

Článek

Fedcupový tým, který letos v pražském finále porazil až díky závěrečné čtyřhře Rusko 3:2, dostal 165 z 203 hlasů osobností, funkcionářů, trenérů, novinářů a sponzorů. Počtvrté v historii tak vyhrálo hlavní kategorii družstvo. V minulosti se radoval daviscupový tým v letech 2009, 2012 a 2013.

V sestavě fedcupového výběru, který se stal i nejlepším kolektivem v anketě Sportovec roku, se ve třech zápasech vystřídalo sedm hráček. O hlavní body se postaraly Karolína Plíšková, Petra Kvitová, Lucie Šafářová a Barbora Strýcová.

Berdych mezi muži dostal všech 203 hlasů. Kvitová porazila se 140 hlasy o 88 finalistku Roland Garros Lucii Šafářovou. Karolína Plíšková měla 11 hlasů.

Stejně jako Berdych obhájila svoji pozici Karolína Plíšková v kategorii Postup na žebříčku WTA a Markéta Vondroušová je potřetí nejlepší juniorkou.

Ocenění za Postup na žebříčku ATP získal Jiří Veselý, talentem je Patrik Rikl, syn bývalého deblisty Davida Rikla. Deblistkou roku je Šafářová, spolu s Američankou Bethanií Mattekovou-Sandsovou šampiónka Australian a French Open.

Tenisová anketa Zlatý kanár:
Zlatý kanár 2015: Fedcupový tým ČR.
Nejlepší hráč: Tomáš Berdych (TK Agrofert Prostějov)
Nejlepší hráčka: Petra Kvitová (TK Agrofert Prostějov)
Postup na žebříčku ATP: Jiří Veselý (TK Agrofert Prostějov)
Postup na žebříčku WTA: Karolína Plíšková (TK Sparta Praha)
Talent roku - chlapci: David Rikl (TK Sparta Praha)
Talent roku - dívky: Markéta Vondroušová (I. ČLTK Praha)
Deblista roku: Lucie Šafářová (TK Agrofert Prostějov)
Tým roku: Fedcupový tým ČR (Kvitová, Šafářová, Karolína Plíšková, Strýcová, Hradecká, Smitková, Allertová, kapitán Pála)
Nejlepší tenista na vozíčku: Petr Utíkal (Centrum tenisu na vozíku, Brno).

Reklama