Hlavní obsah

Djokovič u krvavého filmu trpěl. Bylo tam moc masa a on je vegetarián, vtipkoval Štěpánek

Praha

Překotný start do nového roku prožívá Radek Štěpánek. Z Austrálie přiletěl s talířem pro finalistu čtyřhry a hned poté oznámil, že končí jeho dlouholetá spolupráce s koučem Petrem Kordou. Tenisový matador ale nebalí fidlátka a chce ještě zazlobit i ve dvouhře. V Melbourne se nechal inspirovat Novakem Djokovičem, s nímž ve volnu vyrazil i do kina.

Foto: Aaron Favila, ČTK/AP

Danielu Nestorovi (vlevo) a Radku Štěpánkovi to v Melbourne klapalo parádně.

Článek

Rozchodů je na začátku tenisového roku nějak moc. Proč jste se k němu odhodlali s Kordou i vy?

I když jsme ukončili spolupráci, tak jsme ve spojení a konzultujeme věci. Petr chce trávit víc času s dětmi a nemohl mi garantovat tolik prostoru. Je to ale přirozené vyústění. Není to tak, že skončil vztah hráč - trenér a celé to spadne. Nejdůležitější je přátelství s Petrem, kterého si pořád moc vážím.

Koučovat se tedy budete sám?

Nikoho nového nepřibírám. Budou se mnou dál jezdit kondiční trenér Marek Všetíček a sparingpartner Theodor Devoty.

V Melbourne vám trenér podle všeho ani moc nescházel.

Kdyby mi někdo řekl před třemi měsíci, že si přivezu domů talíř za finále, tak by mi to přišlo jako sci-fi. Ale povedlo se to hned při prvním grandslamu s Nestorem, to je úžasná věc.

Jak se budete společně chystat dál?

Řešíme příjemné starosti, protože se dostaneme do všech turnajů. Byl to od mého parťáka kumšt, že se se mnou domluvil, protože nevěděl, co bude po Australian Open. Mirnyj měl strach a couvl. Chtělo to od Nestora kuráž, ale dal mi najevo důvěru.

Jaký je třiačtyřicetiletý Kanaďan hráč?

S Nestorem je to moje první velká zkušenost s levákem v deblu. Párkrát jsem se nachytal. Musel jsem změnit instinkty. On je kalibr Leandera Paese, má obrovské zkušenosti. Trénuje ale víc a má vnitřní disciplínu. Chemii máme od začátku výbornou. Sice zvažoval, jestli dál pokračovat, ale tuhle myšlenku už může pustit z hlavy.

Určitě ale máte v plánu i další turnaje ve dvouhře, je to tak?

V Melbourne jsem vyhrál kvaldu a uhrál kolo... Celé to bylo pozitivní a dodalo mi to sebedůvěru do dalšího pokračování. Bude to balanc mezi čtyřhrou a dvouhrou. Chci hrát challenger v Bergamu a na velkých turnajích kvalifikaci, jako jsem to udělal v Austrálii. Budu to řešit turnaj od turnaje. V Americe jsou i challengery, když se nebude dařit, tak si můžu nějaký přidat.

V Austrálii jste na sociální sítě umístil fotky se světovou jedničkou Novakem Djokovičem. Jaký s ním máte vztah?

Hráli jsme spolu hodně bitev, na US Open to byl i pětihodinový zápas. Potkáváme se na okruhu 10 let. Pomohlo, že je s ním jako kouč Maroš Vajda, ke kterému mám blízko. Rádi jsme spolu trénovali, a když jsem zůstával v Melbourne dlouho díky čtyřhře, tak mě vyzval k tréninkům. Občas chtěl zasimulovat soupeře, sblížili jsme se i v osobních věcech.

Také jste vyrazili společně na film Revenant.

Po zápase se Simonem měl volno, tak říkám: půjdeme do kina. Film byl pro něj ale náročný, bylo tam hodně krve, hodně masa, což pro něj není ideální, jelikož je vegetarián. Ale přežil začátek a DiCaprio pak začal jíst trávu (směje se). Bylo to prostě odreagování od tenisu...

Jaké máte s Djokovičem třeba společné téma?

Loni v Paříži jsme se hodně bavili ohledně stravy, protože jsem také ‚bezlepkáč'. Mám za sebou dva měsíce a cítím se úplně jinak. Věci, co řekl Novak, se naplňují. Je to znát na spánku, regeneraci, na trávení. Po obědě jsem spával, dneska už ani nepotřebuju. Všiml jsem si, že jsou teď pro mě lepší přelety, časová pásma. Jsem rychle srovnaný.

Reklama

Související témata: