Hlavní obsah

Jde se do akce. Pála posílá na Rumunky dvě věže

Kluž

Hlavně trpělivost, nabádá kapitán Petr Pála české tenistky před zápasem 1. kola Fed Cupu v Rumunsku. Za obhájkyně titulu nastoupí v Kluži v úvodní den Karolína Plíšková a Petra Kvitová.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Kapitán ženské tenisové reprezentace Petr Pála.

Článek

Už když se Češky po losování fotily se soupeřkami, dalo se z toho odvodit, jak by mohly sobotní zápasy vypadat. Plíšková s Kvitovou skoro o hlavu převyšovaly Simonu Halepovou i Moniku Niculescuovou a je jasné, kdo se bude snažit diktovat a kdo bude bránit a čekat na šanci.

„Musíme se s tím poprat a najít na domácí správnou hru," řekl Pála, který dlouho bádal, zda nerozložit síly mezi víc hráček, ale nakonec zvolil dvě žebříčkově nejvýše postavené tenistky. Duel rozehraje Plíšková proti Halepové, po nich jdou na kurt Kvitová s Niculescuovou.

„Kája má sice se Simonou bilanci 0:3, ale jejich zápasy byly vyrovnané, o pár míčích. Třeba se to teď překloní na naši stranu. A i kdyby ne, tak Petra je natolik zkušená, že ten tlak zvládne a poradí si," věří kapitán, jenž na rozdíl od českých tipérů, kteří masivně sázejí na postup hostujícího týmu, považuje duel za naprosto vyrovnaný.

„Fakt rozhodnou maličkosti," myslí si Pála. Důležité bude, jak si české ranařky zvykly na pomalý playflex, který vyhovuje defenzívně vyladěným tenistkám. „Nemám moc na výběr. Musím hrát agresivně, dobře servírovat, a hlavně bez chyb. Zabíjet prvním míčem na tomhle povrchu určitě nepůjde. Pečlivě si připravit výměnu a postupným tlakem se bod dá uhrát," myslí si Plíšková a těší se na bouřlivé prostředí.

I v rumunském rachotu by ale měly hrát roli zkušenosti Kvitové, na niž čeká první utkání po lednovém rozchodu s dlouholetým koučem Kotyzou. „Tréninky a všechno probíhalo dobře a fedcupový týden byl jako vždycky super. Věřím, že víkend bude podobný. Nevidím v tom problém," řekla Kvitová, která má ve Fed Cupu sobotní bilanci 15:1.

Jaký tipujete stav fedcupového souboje Česka s Rumunskem po prvním hracím dnu?
Češky budou ve vedení.
37,2 %
Rumunky budou ve vedení.
9,6 %
Bude to nerozhodně.
53,2 %
Celkem hlasovalo 2943 čtenářů.

Reklama