Hlavní obsah

Benešová duel s Hingisovou dopředu nevzdává

V postup Ivety Benešové do 3. kola Australian Open asi před čtvrtečním duelem s Mary Pierceovou věřil jen málokdo. Dvaadvacetiletá česká tenistka přesto dokázala mnohem zkušenější soupeřku porazit bez ztráty setu a po dvou prohrách ve vzájemných střetnutích se konečně dočkala vítězství. V boji o osmifinále ji nyní čeká Švýcarka Martina Hingisová.

Článek

"Moc mi pomohlo, že Pierceová dnes určitě neměla svůj nejlepší den," řekla mostecká rodačka po zápase novinářům. "Hodně chybovala, čímž mi dala šanci dostat se od začátku do hry, a tím ze mně spadla i počáteční nervozita," pokračovala Benešová.

Nejistotu soupeřky využila k vedení 5:0. "Nejtěžší je právě umění takovéto šance využít a to se mi dnes naštěstí dařilo," řekla. Přesto pak prohrála tři hry za sebou, ale nezpanikařila. "Cítila jsem, že hraju dobře, a snažila jsem se bojovat o každý míček," řekla majitelka dosud jediného turnajového prvenství z roku 2004 z Acapulka.

Porazí Iveta Benešová Martinu Hingisovou?
Hlasujte v anketě na konci článku.

V zápase se k brejkbolům propracovávala podle svých slov trpělivou hrou a také se jí dařilo je využívat. Ve vyrovnaném druhém setu dvěma nechytatelnými returny při podání francouzské hráčky získala rozhodující brejk na 6:5 a podávala na vítězství. "Teprve v tu chvíli mi poprvé blesklo hlavou, že to můžu opravdu vyhrát. Do té doby jsem si tu možnost raději nepřipouštěla a snažila se soustředit na každý míček," uvedla Benešová.

Proměnila pak hned první mečbol, i když se poslední míč zápasu zahrával dvakrát. Napoprvé její úder vyhodnotil čárový rozhodčí jako aut, ale hlavní jej opravil, při opakované hře zahrála Benešová riskantní zkrácení hry, s kterým si Francouzka neporadila.

Ve třetím kole ještě na grandslamu nebyla

"Už ten první mečbolový balónek byl určitě dobrý, naštěstí to viděl i hlavní rozhodčí. Proč jsem pak při následné opakované výměně zahrála kraťas, to ani sama pořádně nevím..." líčila Benešová. "Ta výměna už byla hodně dlouhá, bála jsem se, že pošlu míček do autu, tak jsem to zkusila zkrátit. Do té doby jsem se přitom o kraťas nepokusila v zápase ani jednou, ale naštěstí to vyšlo a ten pocit byl úžasný," řekla.

Benešová si nemůže vynachválit v úvodu sezóny formu, kterou už proměnila i ve finálovou účast v Hobartu. V Austrálii si vytvořila osobní maximum na grandslamech, protože dosud nikdy nepřešla přes druhé kolo. "Konečně se mi povedl velký výsledek, postoupila jsem přes hráčku první desítky a je to určitě největší vítězství mé kariéry," řekla.

Na duel s Hingisovou se Benešová těší, švýcarskou tenistku s českými kořeny si pro třetí kolo přála. "Byla by to pro mně určitě čest, zahrát si s Martinou. Vždycky se mi její hra líbila," řekla ještě před tím, než se dozvěděla výsledek zápasu Hingisové. "Bylo by to ale těžké, viděla jsem ji hrát v prvním kole a má formu. Rozhodně bych to předem nevzdala - i tahle dnešní výhra mi určitě dodá sebevědomí," uvedla.

Pětadvacetiletá Hingisová patří podle Benešové k nejpříjemnějším tenistkám na okruhu. "Martina je moc sympatická, vždycky se k nám Češkám hlásí. Stejně tak mě po dnešním zápase překvapila i Pierceová, která mě u sítě pochválila za dobrý zápas a popřála hodně štěstí do dalších kol. Nevím, jestli bych něco podobného dokázala já. Po prohrách bývám hodně naštvaná," dodala.

Reklama