Hlavní obsah

Krajiceková podlehla v Melbourne velkému vedru

Tenisové Australian Open sužují druhý den po sobě extrémní teploty a jejich první obětí se v sobotu stala Michaela Krajiceková z Nizozemska, která kvůli vyčerpání z vedra musela vzdát zápas třetího kola s Francouzkou Amélií Mauresmovou. Jakmile teplota na kurtu přesáhla 35 stupňů Celsia, vyhlásili pořadatelé zvláštní opatření a nerozehrané zápasy byly odloženy, pro sedmnáctiletou hráčku s českými kořeny však už bylo pozdě.

Článek

Na zahájené zápasy se totiž pravidlo nevztahuje a musejí se dohrát.

Třetí nasazená Mauresmová vyhrála první set 6:2, nizozemská tenistka, jež trénuje v Praze, si pak v pauze vyžádala ošetření. Lékař turnaje jí na kurtu změřil teplotu a tep a Krajiceková se poté rozhodla ze zápasu odstoupit. Na tiskové konferenci pak přiznala, že z bolestí žaludku a hlavy až plakala.

"Bylo mi na zvracení. Skoro jsem ani neviděla míčky, protože mě strašně pálily oči," řekla nevlastní sestra wimbledonského šampióna Richarda Krajiceka na tiskové konferenci poté, co jí lékaři naordinovali intenzivní rehydrataci a ledové obklady.

Byl vyhlášený zvláštní režim

Její skreč přišla jen několik minut poté, co teploty překročily 35 stupňů Celsia a byl vyhlášen zvláštní režim. Během odpoledne pak stouply ještě o další tři stupně a na menších kurtech se čtyři hodiny nehrálo. Na hlavních dvou dvorcích - aréně Roda Lavera a Vodafone Areně - se mohlo hrát, jakmile byla po skončení rozehraných zápasů zatažena střecha.

"Bylo to tvrdé, jednoznačně víc pro ni než pro mne," řekla po zápase Mauresmová na adresu soupeřky, která minulý týden oslavila sedmnácté narozeniny. Sama prý během jediného setu vypila více než dva litry tekutin, aby se vyrovnala s vedrem. Mauresmová bude v osmifinále soupeřkou Nicole Vaidišové.

Zvláštní režim musel být v Melbourne vyhlášen i v pátek, kdy teploty dokonce vyšplhaly až ke 40 stupňům Celsia. Předpověď na neděli slibuje opět vedro.

Reklama