Hlavní obsah

Grosjeana naštvala Kieferova hozená raketa

MELBOURNE

Tenista Roger Federer musel rozvinout své přednosti, aby se dostal přes Nikolaje Davyděnka do semifinále Australian Open. Příštím Švýcarovým soupeřem bude v duelu o postup do finále Němec Nicolas Kiefer. Ten skoro po pěti hodinách porazil ve velmi napínavém čtvrtfinále Francouze Sebastiena Grosjeana.

Článek

V nejdelším utkání tenisového Australian Open a velice emotivním duelu porazil Kiefer Grosjeana 8:6 v páté sadě. Jednadvacátý nasazený Němec proměnil mečbol po čtyřech hodinách a 48 minutách. Do grandslamového semifinále se dostal na pětatřicátý pokus.

Vášně propukly ve dvanácté hře rozhodujícího pátého setu. Kiefer šokoval, když hodil raketou po míči, a ta skončila na Francouzově polovině. "Věci se dějí. Vím, že to není správné," řekl již uvolněný Kiefer po utkání. Grosjean volej zkazil a pak si stěžoval u rozhodčího. "Ale hrajete-li skoro pět hodin, je na kurtu napětí a je těžké se ovládnout," uvedl německý hráč.

Omluvu Grosjean nepřijal

Grosjean chtěl výměnu opakovat. "To přece není dovolené házet raketou při hře. Minimálně jsem si zasloužil, aby se to hrálo znovu," řekl Francouz. Podle pravidel hráč přijde o výměnu, když hodí při hře raketu do pole soupeře, ale pokud raketa spadne mimo dvorec, jako u Kiefera, je rozhodnutí na hlavním sudím.

Rozhodčí usoudil, že Kieferovo hození neovlivnilo Grosjeana při hře, a proto mu fiftýn nevzal. Kiefer tvrdil, že se omlouval, ale Francouz to nepřijal. "Alespoň ne v šatně," řekl Němec.

Federer se na výhru nadřel

Nejvýše nasazený Federer odehrál v osmifinále pětisetový zápas s Němcem Tommym Haasem a s Davyděnkem měl plné ruce práce, aby vyhrál ve čtyřech setech. Rus podával v třetí sadě za stavu 5:3 na výhru, ale Švýcar mu čistou hrou vzal servis, pak odvrátil šest setbolů a sadu získal ve zkrácené hře.

I ve čtvrtém setu musel Federer rozhodnout až v tie-breaku. "Jdu dál," oddychl si čtyřiadvacetiletý Federer po utkání. "Když to jde ztuha, většinou za to může soupeř a myslím, že to byl fantastický zápas. On se nevzdává," řekl Švýcar. "Od druhého setu jsem moc spěchal, ale dokázal jsem se vrátit," doplnil.

Federer porazil Davyděnka i v sedmém ze sedmi vzájemných zápasů. "Výhru jsem neměl jistou. Nikolaj je nebezpečný soupeř a zdejší povrch mu hodně vyhovuje," řekl první hráč světa. "Hodně jsem se na výhru nadřel a jsem velice spokojen," dodal.

Reklama