Hlavní obsah

Legendární Lendl nyní trénuje americké mladíky, ale spolupráce s hvězdným hráčem se nezříká

Prostějov

Osminásobný grandslamový vítěz Ivan Lendl (56) se již přes půl roku opět intenzivněji věnuje tenisu. Společně s dvěma kouči připravuje šestici amerických talentů ve věku 16 a 17 let, a to pod křídly tamní federace. Novinářům to řekl ve čtvrtek v Prostějově, kam zavítal jako ambasador zdejšího antukového challengeru.

Foto: Luděk Peřina, ČTK

Bývalý tenista Ivan Lendl (na snímku) na turnaji UniCredit Czech Open v Prostějově.

Článek

Váš program bývá hodně nabitý. Byl pro vás problém přicestovat do Česka?

Vůbec ne. Když mě pan Černošek oslovil s tím, abych se na jeho turnaji objevil, nebylo nad čím váhat. Potkali jsme se v Miami a tam se na všem dohodli. Vždycky se sem strašně těším. Libí se mi tady, mám tu spoustu přátel, ať už z minulosti, či nynější doby a také maminku.

Kromě toho, že si v pátek zahrajete ve Slavkově golf, zavítáte rovněž na trénink nadějných prostějovských tenistů...

Moc rád se na ně podívám, promluvím s nimi a hlavně budu mít srovnání.

Vidíte mezi šesticí, kterou v Americe vedete, nějakou budoucí hvězdu?

V šestnácti, sedmnácti letech se to dá těžko říct. Američtí kluci, kteří jsou o dva roky starší, loni vyhráli tři juniorské grandslamy a jeden z nich je momentálně už na šedesáté příčce ve světovém žebříčku ATP. Takže, proč ne.

Mezi vašimi svěřenci je i syn dalšího bývalého skvělého českého tenisty Petra Kordy Sebastian. Jak se vám jeví?

Ponechám to bez komentáře. Nechci na něj vytvářet tlak.

Jak v praxi vaše práce s těmi mladíky vypadá? Hrajete i s nimi?

Ne. Jen výjimečně, když za kolegy zaskakuji, nebo když potřebujeme hrát dva na jednoho. Především dohlížím, připravuji tréninkové plány a podobně. V té souvislosti musím říct, že vše se snažím dělat s citem. Nedávno jsme tvrdě trénovali, a když jsem viděl, že kluci jsou po třech dnech až příliš utahaní, další den jsem jim dal volno, ač původně měli makat dál. A oni pak vydrželi znovu dva dny v plném zápřahu. V opačném případě by asi několik dnů tahali nohy za sebou a to by bylo k ničemu.

Zdá se, že práce s mladými vás naplňuje. O koučování nějaké tenisové hvězdy, třeba Tomáše Berdycha, který je momentálně bez trenéra, už neuvažujete?

Každý rok mě osloví řada hráčů. Ať je to ale kdokoliv, nebavím se o tom. Nechávám si to pro sebe. A možná právě proto si mě vybírají. A zda bych do toho šel jako třeba s Andym Murrayem? Kdyby nastala správná doba, správný čas, ještě bych to asi zkusil. Muselo by se však sejít strašně moc věcí. Záleželo by, odkud ten hráč je, kde žije, čeho dosáhl a jaké má ambice. Kdyby žil například v Jižní Americe, to bych neakceptoval. Jiné by to bylo, pokud by jako já bydlel na Floridě. Prostě všechno by muselo být z mého pohledu naprosto ideální.

Co říkáte na Berdychův rozchod s koučem Valverdem? Překvapilo vás to?

Překvapilo... Oba znám, považuji je za své přátele. Bude proto lepší, když se odpovědi na tuto otázku vyvaruji.

Jste znám i jako vášnivý hokejový fanoušek. Co jste říkal českému týmu na světovém šampionátu?

Bylo mi jich strašně líto. Z toho, co jsem četl na internetu, o tom jak táhnou za jeden provaz, a z těch pár zápasů, co jsem viděl, jsem měl dobrý pocit. Bohužel v tom čtvrtfinále s Amerikou nebylo úplně všechno v pořádku. Neznám přesně pravidla, ale přece jen tam toho dost nesedělo. Spousta lidí mi říkala, že ti kluci hráli nejlepší hokej za poslední léta a já s tím musím souhlasit. Když však vypadnete ve čtvrtfinále, je to vždy hořké.

Reklama

Související témata:
  Bejlek - Blinkovová dnes 19 : 45
20240424T19 : 45:00+0200
Bejlek vs. Blinkovová
Bejlek vs. Blinkovová
Bejlek
Blinkovová
  Macháč - Ruusuvuori zítra 11 : 00
20240425T11 : 00:00+0200
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč
Ruusuvuori
  Hanfmann - Menšík zítra 11 : 00
20240425T11 : 00:00+0200
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann
Menšík