Hlavní obsah

Kvitová - Cirsteaová 6:0, 6:4Parádní vstup Kvitové do Wimbledonu, Rumunce nedala šanci! Postupují i Berdych a Veselý

Londýn
Aktualizováno

Petře Kvitové se úvodní vystoupení na letošním Wimbledonu vydařilo báječně. Česká tenistka porazila Rumunku Soranu Cirsteaovou hladce 6:0 a 6:4. Do druhého kola pronikl ve středu i Tomáš Berdych, který zvládl dohrávku s Chorvatem Ivanem Dodigem. Dařilo se i Jiřímu Veselému, jenž porazil Nizozemce Igora Sijslinga 6:2, 6:4, 7:6.

Foto: Alastair Grant, ČTK/AP

Petra Kvitová se raduje z postupu do druhého kola Wimbledonu.

Článek
Fotogalerie

Dvakrát ve středeční dohrávce 1. kola Wimbledonu ztratil Tomáš Berdych v zápase s Dodigem podání, při servisu soupeře měl dokonce mečbol, přesto nakonec o vítěství ve čtvrtém setu rozhodl až v tie breaku. Česká jednička zvítězila po setech 7:6, 5:7, 6:1 a 7:6.

Berdych byl rád, že zápas stihl přes déšť dokončit. "To jsem. Bylo to v utkání nahoru dolů a především jsem ho měl dokončit už včera. Ale je prima, že jsme to stihli. I proto, že můj další soupeř vyhrál už v úterý," řekl třicetiletý český tenista.

Ve 2. kole Berdych narazí na Němce Benjamina Beckera, kterého rodák z Valašského Meziříčí porazil v pěti ze šesti vzájemných zápasů a v Londýně nad ním vyhrál ve 2. kole před šesti lety.

Zápas Berdycha na kurtu číslo 18 byl v úterý přerušen za stavu 4:1 ve čtvrté sadě. Desátý nasazený hráč už mohl být teoreticky v šatně s postupem, ale ve druhé sadě nedokázal utkání za stavu 5:4 dopodávat a v koncovce set ztratil. "Za to jsem si zasloužil, že jsem se musel vrátit ještě jeden den navíc," poznamenal Berdych. Ještě předtím byl duel ve druhém setu za stavu 3:2 pro Berdycha asi na patnáct minut přerušen, jelikož v hledišti zkolaboval fanoušek a musel být ošetřen.

Od stavu 0:1 ve třetí sadě získal Berdych devět her v řadě a mířil za postupem. Dodig si nechal po ztrátě třetího setu na kurtu ošetřit záda.

Přerušení a odložení duelu na další den Berdych bral vyrovnaně. "Nikdy to není snadné, ale po těch letech na okruhu jsem si zvykl. Prostě se musíte srovnat s tím, že nemáte volný den a přicházíte o tradiční rytmus. Soustředím se na dohrávku jako na nový mač, ať vás může čekat pár výměn nebo třeba několik setů," řekl.

V úvodu středeční dohrávky měl Berdych hned brejkbol na 5:1, ale neuspěl a pak přišel sám o podání. Po vítězném bekhendu po lajně ale získal brejk zpět. Při prvním mečbolu za stavu 5:3 ale uklouzl, natáhl se na trávu a Dodig pohodlně namířil volej do kurtu. "Musím říct, že jsem se na trávě napadal v minulosti dost a byly daleko horší. Tohle bylo úplně v pohodě," řekl Berdych, který pak o podání přišel.

Mezitím se drobně rozpršelo, na ostatních kurtech byly zápasy přerušeny, ale Berdych s Dodigem hráli dál. "Na jednu stranu to asi nebezpečné bylo, ale na druhou stranu se s tím musím umět vypořádat. A těší mě, jak jsem to zvládl a daleko líp se hýbal než on. To bylo pozitivní než jeden pád," řekl. Míč evidentně na vlhké trávě víc sklouzával a i hráči měli problém s pohybem. Za stavu 6:5 uklouzl Dodig a Berdych si připravil druhý mečbol, ale Chorvat ho odvrátil přímým bodem z podání.

Set dospěl do tie breaku a Berdych v něm udělal dvojchybu na 2:2. Poté získal pět míčů v řadě a zápas při třetím mečbolu ukončil.

Veselý zdolal Sijslinga

V Londýně se ve středu začalo hrát skoro o hodinu později a po půlhodině byly zápasy na venkovních kurtech kvůli dešti přerušeny. Utkání stihl jako jeden z mála dokončit právě Berdych. Pokračovalo se pouze pod střechou na centrkurtu.

Po pauze zvládl dohrávku prvního kola Veselý, jenž v dvakrát přerušeném zápase nakonec zvítězil nad Nizozemcem Igorem Sijslingem 6:2, 6:4 a 7:6.

Zápas začal už v úterý, ale byl přerušen za stavu 6:2, 6:4 a 1:1. Ve středeční dohrávce tenisté odehráli pět her a znovu přišla pauza za stavu 3:4 z pohledu Veselého na skoro čtyři hodiny. "V tom chladu jsem se bál, že i když jsem se rozcvičil, že mi pak ztuhnou svaly a ztratím servis, ale nestalo se," přiznal český tenista.

Vpodvečer se na dvorec vrátili a třetí sada dospěla do tie breaku. V tom už Veselý prohrával 2:6, ale všechny čtyři setboly odvrátil. Pak sám nevyužil první mečbol, při druhém se mu povedl přesný lob a zdviženou pravačkou oslavil postup. "Tie break jsem začal nervózně a až za stavu 2:6, když jsem si říkal, že už jdeme do čtvrtého setu, jsem se uvolnil a zahrál skvělé míče. Bylo to i trochu o štěstí, protože jsem i v tom větru zahrál perfektně dva loby," řekl 64. hráč světa.

Dvaadvacetiletý Veselý hraje na wimbledonské trávě potřetí a vždy úvodní kolo zvládl. "Říkal jsem si ve sprše, že jsem tady vždy vyhrál zápas, že se mi na trávě docela daří," řekl. Nejdále se dostal předloni, kdy postoupil do 3. kola. Jeho příštím soupeřem bude semifinalista letošního French Open Dominic Thiem z Rakouska.

S vrstevníkem, s nímž se zná již od devíti let, hrál na ATP Tour dvakrát a oba zápasy v roce 2014 prohrál. "Má formu, to je bez debat, takže půjdu do zápasu jako outsider. Nikdo nečeká, že bych ho měl porazit, ale na trávě šanci budu mít," věří Veselý.

S Thiemem Veselý v juniorech bojoval o post světové jedničky a úspěšnější byl český hráč, mezi muži je to ale zatím naopak. Rakušan už je ve světové desítce a poráží přední hráče. "Je pro mě inspirací, že to jde," dodal Veselý.

Kvitová uštědřila Rumunce kanára

Vstup do letošního ročníku Wimbledonu se povedl i Kvitové. Dvojnásobná vítězka turnaje z let 2011 a 2014 porazila za necelou hodinu Rumunku Soranu Cirsteaovou 6:0 a 6:4. Kvitová si připsala 59 vítězných úderů, zatímco nevynucených chyb udělala jen osm.

Šestadvacetiletá Češka vstoupila v chladu do utkání s 85. hráčkou žebříčku ve velkém stylu. V úvodní sadě ztratila jen čtyři výměny, set ukončila po čtvrt hodině esem a byl to jedenáctý kanár, který soupeřkám ve Wimbledonu nadělila.

Druhý set už byl vyrovnanější a Rumunka zpočátku dokázala držet s favoritkou krok. Kvitová ale v páté hře získala brejk a po 53 minutách dotáhla zápas do vítězného konce, aniž by čelila jedinému brejkbolu.

"Jsem spokojená se svojí hrou, dobře jsem podávala a celkově to na kurtu vypadalo dobře. Po tom dešti to nebylo jednoduché, ale zvládla jsem to," řekla.

Do All England Clubu přijela už dopoledne, protože věřila, že Tomáš Berdych před ní zápas rychle dokončí. Kvůli dešti se ale start odkládal. "Měla jsem pak dojem, že jenom jím, to mi přišlo legrační," řekla a dodala: "Dvakrát jsem se rozcvičovala, ale beru tyhle věci v pohodě. Tak to je a ani jsem proto nebyla nervózní."

Spolu se Švýcarkou Belindou Bencicovou a domácí Johannou Kontaovou posedávaly v šatně a sledovaly zápas Polky Agnieszky Radwaňské pod zataženou střechou na centrkurtu. "A trošku žárlily, že může hrát," vtipkovala Kvitová.

Ve druhém kole se turnajová desítka Kvitová střetne buď s Ruskou Jekatěrinou Makarovovou, nebo se švédskou hráčkou Johannou Larssonovou.

Plíšková i Šafářová půjdou na kurt až ve čtvrtek

O účast v druhém kole usiluje i Barbora Strýcová. Její zápas s Estonkou Anett Kontaveitovou je za stavu 2:3 z pohledu české hráčky přerušen kvůli dešti.

Pořadatelé ve středu z důvodu nepříznivého počasí zrušili některé zápasy. Na kurt se tak nedostanou k zápasům druhého kola Karolína Plíšková, Lucie Šafářová ani Denisa Allertová a jsou odvolány všechny deblové duely.

Wimbledon (tráva, dotace 28,1 miliónu liber)
Muži - dvouhra, 1. kolo:
Dodig (Chorv.) - Berdych (10-ČR) 6:7 (5:7), 7:5, 1:6, 6:7 (2:7)
Veselý (ČR) - Sijsling (Niz.) 6:2, 6:4, 7:6 (9:7)
Ženy - dvouhra, 1. kolo:
Kvitová (10-ČR) - Cirsteaová (Rum.) 6:0, 6:4
Další středeční výsledky najdete zde.
Postoupí Tomáš Berdych přes Němce Benjamina Beckera do třetího kola Wimbledonu?
Ano
88,8 %
Ne
11,2 %
Celkem hlasovalo 7601 čtenářů.

Reklama

Související témata: