Hlavní obsah

Djokovič - Monfils 6:3, 6:2, 3:6, 6:2Djokovič je ve finále US Open. Siegemundová a Pavič vyhráli mix

Aktualizováno

Žádné překvapení! Srb Novak Djokovič se dostal posedmé do finále dvouhry na tenisovém US Open, když zdolal Francouze Gaëla Monfilse 6:3, 6:2, 3:6 a 6:2. První hráč světa hladce vyhrál první dva sety, s lehkostí se pak přenesl přes zaváhání ve třetí sadě a utkání dovedl k jasnému vítězství. Djokovič francouzského tenistu porazil i ve třináctém vzájemném duelu a v nedělním boji o třináctý grandslamový titul ho čeká Stan Wawrinka ze Švýcarska. Jednatřicetiletý tenista přehrál Japonce Keie Nišikoriho ve čtyřech setech 4:6, 7:5, 6:4 a 6:2 a poprvé si zahraje finálový duel na americkém grandslamu. Němka Laura Siegemundová a Chorvat Mate Pavič vyhráli smíšenou čtyřhru. Nenasazená dvojice porazila ve finále newyorského turnaje sedmé nasazené Američany Coco Vandewegheovou a Rajeeva Rama za 73 minut 6:4, 6:4.

Foto: Darron Cummings, ČTK/AP

Srb Novak Djokovič v semifinále s Gaëlem Monfilsem z Francie.

Článek
Fotogalerie

Newyorský grandslam Djokovič vyhrál dvakrát, v roce 2011 a loni. Semifinále hrál ve Flushing Meadows už podesáté za sebou.

Obhájci titulu letos z šesti dosavadních soupeřů tři vzdali, mezi nimi i Čech Jiří Veselý v druhém kole a ve čtvrtfinále po dvou setech Jo-Wilfried Tsonga.

Jeho krajan Monfils začal špatně, v prvním setu už prohrával 0:5 a rychle ztratil také druhou sadu. V třetím dějství se zlepšil, využil i Djokovičova pobolívajícího ramena a snížil, jenže srbského favorita to jen na chvíli přibrzdilo. Čtvrtý set opět ovládl a za dvě a půl hodiny zápas ukončil čistou hrou.

Japonec doplatil na únavu

Nišikori, který byl před dvěma lety v New Yorku ve finále jako vůbec první asijský hráč v historii grandslamových turnajů, začal lépe a s přehledem získal první set. V páté hře prolomil soupeřovo podání a znovu si to zopakoval v úvodu druhé sady.

Pak se ale na něm začala projevovat únava z pětisetové bitvy s Andym Murraym a třetí nasazený Švýcar převzal režii zápasu. Nišikori ještě ve třetím setu vzdoroval, z hrozivých 1:4 srovnal na 4:4 a zdálo se, že se dostává zpět do hry. Ale od okamžiku, kdy se kvůli dešti zatáhla střecha, měl znovu navrch Wawrinka.

"Začal opravdu dobře a diktoval hru. Dostal mě pod tlak. Musel jsem čekat a musel jsem bojovat. Až když začal být unavený, mohl jsem hrát agresivněji," řekl vítěz.

Nišikori si postěžoval na únavu. "Nebylo to snadné po pěti setech s Andym. Přestal jsem se trochu hýbat a soupeř hrál silový tenis, v posledních setech byl lepší," řekl japonský tenista. Přesto neopouští newyorské kurty zklamán. "Výhra nad Andym mi dodala sebevědomí. Finále v Torontu, bronz na olympiádě a semifinále tady...Bylo to dobré léto," zhodnotil své poslední týdny.

Wawrinka už mohl přemýšlet, jak vyzrát na Djokoviče, s nímž prohrál 19 s 23 zápasů. Porazil ho však při svých dvou grandslamových triumfech, před dvěma lety v Melbourne a loni v Paříži. Letos to bude jejich první zápas.

Účast"last minute" vyšla parádně

Osmadvacetiletá Siegemundová startovala ve smíšené čtyřhře teprve podruhé v kariéře, při premiéře ve Wimbledonu skončila spolu s Novozélanďanem Artemem Sitakem ve 2. kole. Druhý pokus s třiadvacetiletým Pavičem už ale skončil ziskem titulu. Za vítězství dvojice inkasuje šek na 150 000 dolarů.

Oba tenisté se přitom dali dohromady až těsně před uzávěrkou přihlášek v New Yorku. Během turnaje pak neztratili ani set. "Měla jsem skvělého partnera. Teď už ho znám o něco lépe," řekla Siegemundová při slavnostním ceremoniálu na kurtu. "Naše hra se doplňuje. Je skvělý na servisu. To by se asi líbilo každé dívce," dodala s úsměvem.

Vandewegheová a Ram, kteří spolu rovněž hráli poprvé, ve druhém kole vyřadili obhájce titulu Martinu Hingisovou ze Švýcarska s Indem Leanderem Paesem. Jako poražení finalisté získají 70 tisíc dolarů. Američané tak čekají na US Open na vítěze mixu už od roku 2011, kdy triumfovali Melanie Oudinová s Jackem Sockem.

Tenisový grandslamový turnaj US Open (tvrdý povrch, dotace 46 303 400 dolarů):
Muži
Dvouhra - semifinále:
Djokovič (1-Srb.) - Monfils (10-Fr.) 6:3, 6:2, 3:6, 6:2.
Wawrinka (3-Švýc.) - Nišikori (6-Jap.) 4:6, 7:5, 6:4, 6:2.
Smíšená čtyřhra
Finále:
Siegemundová, Pavič (Něm./Chorv.) - Vandewegheová, Ram (7-USA) 6:4, 6:4.

Reklama

  4 : 6, 2 : 6 Macháč - Sinner 4 : 6, 2 : 6 konec
20240327T20 : 00:00+0100
Macháč vs. Sinner
Macháč vs. Sinner
Macháč
Sinner