Hlavní obsah

A. Zverev - Berdych 6:4, 6:4Berdych si finále v Petrohradu nezahraje, Strýcová vyhrála čtyřhru v Tokiu

Aktualizováno

Nejlepší český tenista Tomáš Berdych si finále na turnaji v Petrohradu nezahraje. Nad síly devátého hráče světa byl Němec Alexander Zverev, který zvítězil po setech 6:4 a 6:4. V Tokiu se ve čtyřhře raduje z prvenství česko-indický pár Strýcová, Mirzaová, který porazil čínskou dvojici Liang Čchen, Jang Čao-süan dvakrát 6:1. Dánka Caroline Wozniacká na stejném turnaji porazila Polku Agnieszku Radwaňskou 4:6, 7:5 a 6:4 a poprvé v sezóně se raduje z finálové účasti.

Foto: Dmitri Lovetsky, ČTK/AP

Český tenista Tomáš Berdych si finále v Petrohradu nezahraje.

Článek

Berdych se v Petrohradu vrátil na okruh ATP po měsíční pauze způsobené zánětem slepého střeva a poradil si s Rusem Andrejem Kuzněcovem i Italem Paolem Lorenzim. V zápase proti Zverevovi ale nenavázal na předchozí čtyři vítězství ve vzájemných zápasech a s devatenáctiletým německým talentem poprvé prohrál.

"S každým týdnem hraje lépe a lépe. Hrál jsem s ním popáté, takže to mohu potvrdit. V žebříčku je nejvýš z mladých hráčů. Myslím, že jsem hrál s budoucím grandslamovým vítězem," řekl Berdych po zápase.

První sadu rozhodl pátý game, v kterém devátý tenista světa udělal tři dvojchyby a přišel o servis čistou hrou. Berdych si nevypracoval ani jeden brejkbol a za 33 minut set prohrál.

V druhém setu Berdychovi nevyšel třetí game, v němž při svém podání prohrával už 0:40. Dva brejkboly odvrátil, ale ten třetí už 27. hráč světa Zverev využil.

Šanci na vyrovnání měl český tenista v osmé hře, v níž měl jeden brejkbol, a pak v desátém gamu. V něm vedl 40:0, ale Zverev zachoval chladnou hlavu. Po vyrovnání stavu si osmým esem v utkání vypracoval první mečbol, který ještě neproměnil, druhou příležitost už ale využil.

Zverev se probojoval do finále turnaje ATP potřetí v kariéře, v květnu na antuce v Nice ani v červnu na trávě v Halle titul nezískal. Nyní bude na třetí pokus usilovat o to, aby se stal prvním teenagerem od roku 2008, který získá na okruhu titul. Před osmi lety se to jako poslednímu povedlo tehdy devatenáctiletému Chorvatovi Marinu Čiličovi v New Havenu.

V neděli se Zverev utká s nejvýše nasazeným Wawrinkou, jenž v druhém semifinále porazil 7:6, 6:2 Španěla Roberta Bautistu a vyhrál desátý zápas za sebou. Jednatřicetiletý Švýcar bude bojovat o pátý letošní titul, přičemž vyhrál svých posledních jedenáct finálových duelů.

Wozniacká pokračuje v dobrých výkonech

Wozniacká naposledy triumfovala loni v březnu v Kuala Lumpuru, současnou dobrou formu ale prokázala už postupem do semifinále US Open. Celkem má šestadvacetiletá hráčka na kontě 23 turnajových vítězství, v Tokiu už vyhrála v roce 2010.

Obhájkyni titulu Radwaňské sedmkrát sebrala servis a po téměř tříhodinovém boji proměnila čtvrtý mečbol. Polskou tenistku, která v druhém setu vedla 5:3 a podávala, porazila počtvrté za sebou a vzájemnou bilanci si vylepšila na 9:4. "Agnieszka hrála velmi dobře, já jsem měla v druhém setu štěstí. Snad pokaždé, když spolu hrajeme, z toho je takováhle bitva," řekla Wozniacká.

Ósakaová prohrála s Elinou Svitolinovou z Ukrajiny úvodní sadu jasně 1:6. Další sety ale Japonka, pro kterou už postup do semifinále představoval životní úspěch, vyhrála 6:3 a 6:2.

Strýcová slaví ve čtyřhře

Svůj společný druhý deblový titul slaví Barbora Strýcová s Indkou Saniou Mirzaovou. Ve finále čtyřhry porazily čínské tenistky Liang Čchen, Jang Čao-süan 6:1, 6:1.

Strýcová začala hrát s indickou tenistkou v srpnu poté, co se rozpadl hvězdný pár Mirzaová, Martina Hingisová. Hned při premiéře v Cincinnati slavila česko-indická dvojice vítězství, na US Open vypadla ve čtvrtfinále.

V Tokiu se Strýcová mohla radovat z dvacátého deblového titulu v kariéře. Jubilejní triumf získala i její partnerka, pro kterou to bylo čtyřicáté prvenství.

Třicetiletá plzeňská rodačka zvítězila na Toray Pan Pacific Open ve čtyřhře už v roce 2010 s Ivetou Benešovou. O rok mladší Mirzaová vyhrála v Tokiu potřetí po úspěších s Carou Blackovou v letech 2013 a 2014.

V Kuang-čou zvítězila Curenková

Curenková získala dosud jediný titul loni v Istanbulu, Jankovičová už má na kontě 15 triumfů. Sedmadvacetiletá Ukrajinka se však druhé nasazené favoritky nezalekla, vyhrála první set a ve druhém vedla 2:0, pak ale přišla třikrát o servis a srbská tenistka vyrovnala.

Přesto se nakonec po téměř dvouapůlhodinovém boji radovala z vítězství Curenková. Finalistky se spolu střetly podruhé, loni v Indian Wells Ukrajinka zápas vzdala.

Petrohrad (tvrdý povrch, dotace 986 380 dolarů):
Dvouhra - semifinále:
A. Zverev (5-Něm.) - Berdych (3-ČR) 6:4, 6:4
Wawrinka (1-Švýc.) - Bautista (4-Šp.) 7:6 (10:8), 6:2
Tokio (tvrdý povrch, dotace 1 000 000 dolarů):
Dvouhra - semifinále:
Wozniacká (Dán.) - A. Radwaňská (2-Pol.) 4:6, 7:5, 6:4
Ósakaová (Jap.) - Svitolinová (Ukr.) 1:6, 6:3, 6:2
Čtyřhra - finále:
Strýcová, Mirzaová (2-ČR/Indie) - Liang Čchen, Jang Čao-süan (Čína) 6:1, 6:1
Soul (tvrdý povrch, dotace 250 000 dolarů):
Dvouhra - semifinále:
Niculescuová (5-Rum.) - Čang Šuaj (3-Čína) 6:0, 6:4
Arruabarrenaová (Šp.) - Tigová (Rum.) 6:1, 6:2
Kuang-čou (tvrdý povrch, dotace 250 000 dolarů):
Dvouhra - finále:
Curenková (Ukr.) - Jankovičová (2-Srb.) 6:4, 3:6, 6:4
Mety (tvrdý povrch, dotace 520 070 eur):
Dvouhra - semifinále:
Thiem (1-Rak.) - Simon (4-Fr.) 4:6, 7:5, 6:3
Pouille (3-Fr.) - Goffin (2-Belg.) 7:6 (8:6), 6:1

Reklama