Hlavní obsah

Bývalá světová dvacítka Koukalová ukončila tenisovou kariéru

Praha

Končí! Bývalá dvacátá tenistka světa Klára Koukalová uzavřela kariéru, během níž si mohla sáhnout na trofej pro nejlepší ve Fed Cupu a také dokázala jako jedna z nemnoha Češek porazit Serenu Williamsovou. Vítězka tří turnajů na okruhu WTA o svém čerstvém kroku informovala na sociálních sítích.

Foto: Petr Horník, Právo

Klára Koukalová (třetí zleva) na archivním snímku se spoluhráčkami z Fed Cupu. Zleva s trofejí jsou i Andrea Hlaváčková, Lucie Hradecká, Lucie Šafářová a Petra Kvitová.

Článek

"Něco úžasného končí a já doufám, že ještě něco, možná úžasnějšího, na mě čeká," napsala čtyřiatřicetiletá pražská rodačka a poděkovala fanouškům za podporu. "Po dvaceti letech na okruhu na to mám právo. Věřte mi! Nerouhám se. Jen jsem po zralé úvaze dospěla k závěru, že moje hra už není taková, aby mě naplňovala."

Koukalová vyhrála v roce 2005 turnaje v Hertogenboschi a Portoroži a poslední triumf přidala o devět let později ve Florianopolis. Dalších dvanáct finálových zápasů prohrála. Na grandslamech si dvakrát zahrála osmifinále, má ale i jednu velmi negativní bilanci - na US Open nepřešla ani jednou z dvanácti pokusů přes 1. kolo.

"Poslední měsíce pro mě hra, kterou jsem od malička milovala, byla můj život a měla jsem obrovské štěstí, že se stala mým zaměstnáním, nepředstavovala, co by měla na prvním místě - radost," vysvětlila a parafrázovala slova postavy Josefa Tkalouna v podání Zdeňka Svěráka z filmu Vratné lahve: "Já už tady nejsem rád."

Na dvacáté místo světa se vyšplhala v dubnu 2013 a byla i členkou vítězného fedcupového týmu z roku 2014.

Jako jedna ze tří českých tenistek dokázala v kariéře porazit Američanku Serenu Williamsovou, což se jí povedlo ve španělské Marbelle v roce 2009. "Po celou kariéru jsem chodila na kurt vyhrát. Bylo jedno, kdo stojí na druhé straně, jestli Serena nebo kdokoliv jiný. Prostě jsem věřila ve své schopnosti a dovednosti," uvedla.

Reklama

  5 : 7, 6 : 4, 6 : 4 Kuděrmetovová - Krejčíková 5 : 7, 6 : 4, 6 : 4 konec
20240415T20 : 00:00+0200
Kuděrmětovová vs. Krejčíková
Kuděrmětovová vs. Krejčíková
Kuděrmětovová
Krejčíková