Hlavní obsah

Berdych zkoušel nové věci od Ivaniševiče. Titul je bonus, říká

Šen-čen

Na asijské turné odjel po nemoci a se snahou co nejvíce do své hry zapojovat rady superkouče Gorana Ivaniševiče. A to bez ohledu na výsledek. Přesto tenista Tomáš Berdych obhájil v Šen-čenu titul. "Vyhraný turnaj je super bonus," řekl Berdych v rozhovoru pro česká média po vítězství ve finále nad Francouzem Richardem Gasquetem po skoro tříhodinovém boji 7:6, 6:7, 6:3.

Foto: Profimedia.cz

Vítězné gesto Tomáše Berdycha na turnaji v Šen-čenu.

Článek

Získal tak první trofej v sezóně a celkově třináctou v kariéře.

Z jeho hlasu byla slyšet velká spokojenost. Od vítěze Wimbledonu Ivaniševiče, kterého angažoval po US Open, slýchá, že má hrát jednoduše. "Nevím, jestli to bylo tak úplně jednoduché," smál se Berdych po dramatickém finále. "Ale jo, přesně tak - spolupráce se nese v duchu jednoduchosti. Zadání znělo, abych si co nejvíc věci vyzkoušel, abych si je zažil. To šlo docela dobře," pochvaloval si.

Ivaniševič s českým hráčem v Číně není, ale jsou spolu každý den v kontaktu. Z výhry Berdycha měl Chorvat radost. "Stejně jako celý tým," dodal hráč.

Věci jdou správným směrem...

Triumf v Šen-čenu může naznačovat, že jeho spolupráce s Ivaniševičem jde správným směrem, i když je brzy na předčasné závěry. "Je to nejlepší možný ukazatel, že ty věci jsou správné. Negarantuje to, že bych díky tomu měl vyhrát grandslam. Ta cesta je pořád hrozně dlouhá. Ale určitě je super mít titul," řekl Berdych. "Je to první úspěch. Dodá to důvěru, dobrý pocit do další spolupráce," doplnil.

V Číně hrál Berdych teprve druhý turnaj po více než měsíční pauze zaviněné zánětem slepého střeva, kvůli kterému vynechal US Open. "Tenis fakt přináší hezké zážitky a hodně rychlé zvraty. Myslím, že je to jenom dobře," řekl.

Před cestou do Asie trénoval Berdych s Ivaniševičem v Praze na Spartě. V přípravě se cítil dobře, ale jen těžko mohl odhadovat, že tak brzy uspěje. "Úplně bych tomu nevěřil a nepřikládal tomu váhu. Měl jsem i trochu štěstí, že všechno dobře dopadlo a můžu mluvit jako vítěz turnaje. Jsem rád, že se mi to povedlo," řekl.

Korunoval úspěšný víkend českého tenisu

Fyzicky zvládl Berdych turnaj v těžkých podmínkách dobře. "Byť to byl náročný týden, hrozné vedro, vlhko, tak síly mám. Nemůžu říct, že by bylo tělo zničené. Nic mě netrápí, nebolí. Klasická únava k tomu patří," řekl a těšil se na další turnaje.

Jednatřicetiletý Berdych výhrou korunoval veleúspěšný víkend českého tenisu. V sobotu titul získaly i Petra Kvitová, Kristýna Plíšková a v deblu Lucie Šafářová. "Stačil jsem to sledovat. Je to nádherné, když člověk slyší o parťácích, co vyhrávají turnaje. Na to, jak jsme malá země, tak máme takové úspěchy," radoval se.

Reklama