Hlavní obsah

Útok na světovou jedničku! Otřese Murray tenisovým trůnem?

Londýn/Peking

Nezní to sice moc pravděpodobně, přesto ta varianta existuje. Britský tenista Andy Murray může v závěru sezóny zaútočit na pozici lídra světového žebříčku Novaka Djokoviče. Na druhém místě zatím ztrácí ohromujících 4695 bodů, přesto má ještě teoretickou šanci sesadit Srba z piedestalu, na němž se vyhřívá od července roku 2014. Nahrává mu totiž řada okolností.

Foto: Robert Deutsch, Reuters

Andy Murray během čtvrtfinále US Open.

Článek

„Ještě jsem jí (světovou jedničkou) nikdy nebyl, a když je šance dosáhnout něčeho poprvé, mám o to větší motivaci než ti, kteří už ten pocit zažili," citovala agentura Reuters devětadvacetiletého rodáka z Glasgow, který v kariéře opakovaně těží i ze spolupráce s bývalou světovou jedničkou Ivanem Lendlem.

Ještě žádný britský tenista v historii se od zavedení světového žebříčku v roce 1973 neusadil v jeho čele. Murray však letos prožívá jednu z nejvydařenějších sezón, finále v Paříži a tituly z Wimbledonu i z olympijského Ria jsou toho dokladem. Navíc ve zbytku sezóny obhajuje jen 1160 bodů, zatímco Djokovič, jehož závěr loňského roku zastihl ve famózní formě a triumfoval v Pekingu, Šanghaji, Paříži i na Turnaji mistrů, plných 3800.

Murrayho výsledek v Pekingu naznačí

Murray po vyčerpávajícím zářijovém semifinále Davisova Poháru s Argentinou odpočíval, nyní už je však v Pekingu znovu připraven k útoku. A právě v čínské metropoli může ukrojit pořádný kus z „vizuálně nedostižného" manka mezi oběma hráči. Srbská světová jednička totiž léčí zraněný loket, z turnaje se odhlásila a loňský titul tedy neobhájí. Pokud by zvítězil právě Murray a získal do žebříčku ATP plných 500 bodů, ztenčí se rozdíl okamžitě o tisíc bodů.

Djokovič je přihlášen na následující čínský turnaj v Šanghaji od 10. října, na němž loni porazil svého nejbližšího pronásledovatele v semifinále. Zda se dá to té doby dohromady, zatím není jasné.

„Tohle je pro mne skvělý rok a pokusím se ho zakončit nejlépe, jak to půjde. Uvidíme, na co to bude stačit. Každopádně se nemíním (útokem na pozici světové jedničky) nijak stresovat," ujistil Murray.

Udrží Novak Djokovič na konci roku pozici světové tenisové jedničky?
Ano
92,4 %
Ne
7,6 %
Celkem hlasovalo 6919 čtenářů.

Reklama

Související témata: