Hlavní obsah

Šarapovová si zahraje dříve. Stihne už French Open

Lausanne
Aktualizováno

Ne dva roky, nakonec jen 15 měsíců bude trvat nucená absence Marie Šarapovové na kurtech. Bývalá světová tenisová jednička se dnes odpoledne dozvěděla výsledek svého odvolání proti dvouletému zákazu startů za doping. Sportovní arbitrážní soud (CAS) v Lausanne ikonické ruské krásce zčásti vyšel vstříc. Do soutěžního zápasu tak může nyní devětadvacetiletá hráčka znovu nastoupit 26. dubna příštího roku.

Foto: Damian Dovarganes, ČTK/AP

Maria Šarapovová na archivním snímku.

Článek

Z grandslamových turnajů příštího roku může stihnout tři počínaje French Open. Jen na Austrálii si musí nechat zajít chuť.

"Přišla jsem o něco, co miluju, a teď to mám zpět," reagovala na zkrácení trestu Šarapovová na facebooku. "Tenis je má vášeň a chybí mi. Už počítám dny, až se budu moci vrátit na kurt."

Šarapovová dostala v červnu distanc za to, že měla na lednovém Australian Open pozitivní test na meldonium. Od té doby pětinásobná grandslamová vítězka nehrála a přišla tak mimo jiné o olympijské hry v Riu de Janeiro.

Komise ITF při vynesení verdiktu uznala, že se hráčka nepokoušela podvádět, ale podle ní nesla odpovědnost za pozitivní test, na němž měla "velmi významnou vinu."

Trest za neúmyslné porušení dopingových pravidel Ruska považovala za příliš tvrdý. Soud se jí ovšem povedlo obměkčit. Sáhl ke snížení trestu o devět měsíců. "Dopustila se porušení antidopingových pravidel. Nese jistou míru viny, za níž je odpovídající trest patnáct měsíců," uvedl CAS.

Meldonium je od začátku roku na seznamu zakázaných prostředků, což tenistka údajně nevěděla, neboť kontrolu seznamu zakázaných látek svěřila svému týmu.

I na tuhle skutečnost byl při odvolání podle všeho brán zřetel.

Šarapovová se stala první sportovní osobností, která měla pozitivní test na meldonium. Později se objevily desítky dalších nálezů, hlavně u sportovců z postsovětských zemí.

Tenistka uvedla, že meldonium brala na radu rodinného lékaře už od roku 2006. Lék, jenž se předepisuje především na problémy se srdcem, pomáhá lepšímu průtoku krve v těle a tím může zvyšovat výkonnost při sportu.

Reklama

Související témata:
  4 : 6, 6 : 7 Hanfmann - Menšík 4 : 6, 6 : 7 konec
20240425T15 : 00:00+0200
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann
Menšík
  6 : 4, 1 : 6, 6 : 2 Macháč - Ruusuvuori 6 : 4, 1 : 6, 6 : 2 konec
20240425T11 : 10:00+0200
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč
Ruusuvuori