Hlavní obsah

Renovaci areálu Roland Garros znovu zakázal soud

Paříž

Plánovaná renovace tenisového areálu Roland Garros v Paříži se opět odkládá. Pouhé tři dny poté, co dal nejvyšší francouzský správní soud k zahájení projektu zelenou, jiný soud nařídil jeho pozastavení. Nejnovější vývoj může ovlivnit nejen každoroční tenisový grandslam French Open, ale i pařížskou kandidaturu na pořádání olympijských her 2024.

Foto: Damir Sagolj, Reuters

Ilustrační snímek.

Článek

Plány na rozšíření areálu Roland Garros přinášejí kontroverze od té doby, co Francouzská tenisová federace (FFT) před pěti lety dala před možným stěhováním přednost renovaci. Projekt narážel na protesty ochránců přírody, kteří tvrdí, že vybudování nového kurtu pro 5000 diváků v areálu botanické zahrady Serres d'Auteuil by poškodilo vegetaci. V tamních sklenících z 19. století je množství tropických i místních rostlin.

Právě jeden z dědiců architekta botanické zahrady Jeana-Camille Formigého uspěl ve čtvrtek s požadavkem u soudu, aby byl projekt pozastaven. Možnost zahájení prací tak trvala pouhé tři dny.

V rámci renovace areálu plánuje FFT zastřešení hlavního kurtu, k němuž by mělo dojít nejdříve v roce 2020. Poté by po Australian Open, Wimbledonu a US Open i čtvrtý grandslam měl alespoň jeden dvorec se střechou, jenž by umožnil hrát i za nepříznivého počasí.

S Roland Garros navíc počítá i organizační výbor kandidatury Paříže na OH 2024. V areálu by se během olympijských a paralympijských her měl odehrát nejen turnaj v tenisu, ale i v basketbalu, ragby a fotbalu s pěti hráči. Mezinárodní olympijský výbor zvolí pořadatele her příští rok.

Reklama

Související témata: