Hlavní obsah

Legendární Navrátilová slaví jubileum. Ani v šedesáti neztrácí vliv a stále inspiruje

Marek BurkertPrávo

Narodila se na den přesně před šedesáti lety pod jménem Martina Šubertová. Po nevlastním otci, který byl jejím prvním trenérem, ale získala příjmení Navrátilová a stala se jednou z největších sportovkyň v dějinách. Nejen tenisový svět dnes gratuluje ženě, která vyhrála 59 grandslamových titulů, z toho 18 ve dvouhře.

Foto: Dorian Hanuš, Právo

Tenistka Martina Navrátilová

Článek

1966. V deseti letech jasně převyšovala vrstevníky. Někdejší kouč Pavel Korda vzpomínal, jak Martina hrála s kluky v tělocvičně fotbálek. „Nádherně kopala levou nohou," vybavil si Korda.

1976. Ve dvaceti už měla za sebou rok života v emigraci ve Spojených státech, kde zůstala, když jí československé orgány dělaly stále větší obstrukce ohledně startů na zahraničních turnajích.

1986. Před třicátými narozeninami se po jedenácti letech vrátila domů, aby reprezentovala USA na novotou zářící Štvanici ve Fed Cupu. Američanky získaly trofej a ze zápasu Navrátilové s Hanou Mandlíkovou se stala otevřená demonstrace nesouhlasu s komunistickým režimem. „Snad to nebude trvat dalších jedenáct let, než se zase podívám do Prahy," vyřkla prorocká slova za aplausu nadšených fanoušků.

1996. V osmatřiceti jí těsně unikl desátý titul z wimbledonské dvouhry a síly na další útok už neměla. Když jí bylo čtyřicet, zdálo se, že tenis bude už jen s vědoucím odstupem komentovat, ale o čtyři roky později uskutečnila úspěšný comeback a získala tři grandslamy v mixu.

2006. Před padesátinami si na Štvanici zahrála čtyřhru po boku dvacetileté Barbory Strýcové. „Když jsem šla na kurt, říkala jsem si, že musím něco dělat, aby na mě atmosféra nedolehla. Radši jsem hledala brýle, jinak bych se rozbrečela," řekla Navrátilová, kterou ovšem zkritizoval šéf tenisového svazu Ivo Kaderka: „Vynutit si tučné startovné a pak se vlastenecky klanět je farizejství."

I kvůli své sexuální orientaci si toho ale Navrátilová za svůj život vyslechla tolik, že už ji jen tak něco nerozhází. Před lety úspěšně bojovala i s rakovinou a dnes žije ve spokojeném svazku s Julií Lemigovovou. Tenis je ale i v šedesáti letech její láskou i osudem. Ona sama je pak nadále velkou inspirací pro všechny, kterým učaroval bílý sport.

Reklama