Hlavní obsah

Fedcupový kapitán Pála: Jako malý kluk jsem říkal, že chci vést tým v Davis Cupu

Marek Burkert (Štrasburk)Právo

Petr Pála začínal jako sběrač míčků, balónky podával i Němci Borisovi Beckerovi. Sledoval při práci svého otce Františka a vysnil si, že bude stejně jako on dělat kapitána v Davis Cupu. Osud ho ale zavál na lavičku Fed Cupu, soutěže, ve které se už v neděli může stát nejúspěšnějším trenérem v historii.

Foto: Petr Horník, Právo

Petr Pála vyrůstal v tenisovém prostředí.

Článek

Dělá s vámi něco, když se můžete vy osobně zapsat do fedcupových dějin?

Zaslechl jsem to, ale nevěnoval jsem tomu pozornost. Fed Cup určitě není o kapitánovi, je to o holkách, aby vyhrály další titul a měly zase radost. To mě potěší nejvíc.

Jaký je podle vás klíč k vašemu úspěchu?

Mám k dispozici dlouhou řadu kvalitních hráček. Jsem vděčný jim i všem okolo, kteří na Fed Cupu pracují, protože holky mají skvělé zázemí.

Vaše svěřenky o vás mluví jako o velkém diplomatovi a komunikátorovi. Mají pravdu?

Věci nejde řešit direktivně, musíte si s holkama rozumět. A stejně velkou váhu přikládám komunikaci s osobními trenéry, oni hráčky připravují a znají je nejlíp. Se všemi dobře vycházím a rád se něco dozvím, protože to jsou hrozně cenné informace.

Kdy jste zažil největší nervy?

Těch bylo – vždyť kolikrát jsme jen hráli rozhodující čtyřhru... Nervy byly určitě, když Péťa prohrávala s Kuzněcovovou 0:3 ve třetím setu při finále v Moskvě.

Prý jí pomohla vaše věta, že je to vlastně jen jeden brejk...

No, tak to zrovna nebylo nic světoborného. (směje se) Měl jsem důvěru v to, že může pokračovat v tom svém dobrém výkonu dál, jen jí utekly tři gamy. A pak to taky spustila.

Měl jste trému, když jste roli kapitána po Aleši Kodatovi přebíral?

Já chtěl vlastně celý život dělat kapitána, odmala jsem to říkal. Myslel jsem na Davis Cup, nakonec vyšel Fed Cup a za to jsem strašně rád. Tím, že jsem se už u Fed Cupu a Davis Cupu předtím pohyboval v jiné roli, nebylo to pro mě zase až tak úplně nové.

Váš tatínek František vás hodně inspiroval?

Když jsem vyrůstal, sledoval jsem, jak táta dělal kapitána v Davis Cupu. Slyšel jsem nějaké rozhovory. Když jsem sbíral míče, byl jsem blízko šatny, pohyboval jsem se poblíž. To byla velká výhoda, cítím se teď přirozeně. Sbíral jsem v Hradci Ivanovi Lendlovi, s Honzou Kodešem mladším u sítě. Můj táta byl trenér a Honzův táta kapitán. Pak taky ve Sportovní hale, když tam hráli Němci s Beckerem. Tehdy jsem jako sběrač končil.

Říkáte si, že máte skvělou práci?

Nerouhám se, vždycky se hrozně těším. Někdy to může být pro holky dlouhé, zvlášť ten poslední finálový týden, když už mají zarezervované dovolené. Těším se i na adrenalin, který ke sportu patří.

Někdo si může říct, že pracujete jen tři týdny do roka, ale ono je to jinak, že?

Jezdím na všechny grandslamy, byl jsem přes týden na olympiádě, většinou jezdím i na turnaje do Sydney, do Miami. Hodně sleduju tenis v televizi, radši živě, ale třeba i ze záznamu. Nemůžete přijet den před Fed Cupem a říct: tak jsem tady. Musíte mít informace, vidět ty lidi, mluvit s nimi. Tenis mám rád a baví mě pořád.

Reklama