Hlavní obsah

Byli jsme blíž stavu 0:2, než 2:0. Ale není třeba panikařit, tvrdí Pála

Štrasburk

Divoce zatínal pěsti, hádal se s rozhodčí, hecoval, radil. Kapitán Petr Pála byl v sobotu ve svém živlu. Ve francouzském kotli ve Štrasburku drží české tenistky stav 1:1, k zisku vítězného fedcupového hattricku je potřeba uhrát v neděli dvě vítězství.

Foto: Vincent Kessler, Reuters

Kapitán českého týmu Petr Pála udílí pokyny Karolíně Plíškové při zápase s Kristinou Mladenovicovou.

Článek

Překvapilo vás, jak hladově se do vašich hráček Francouzky pustily?

Mladenovicová tolik ne. Nastoupila a nebylo to vůbec nic. Kája nebyla dobře na nohách, ale mohla to zvládnout lehčeji. Neměla ji pouštět do euforie. Garciaová mě překvapila, že to udržela. Hrála uvolněně a neměla co ztratit. Ale v neděli je zase jiný den. Určitě to bylo blíž ke stavu 0:2 než k 2:0, takže 1:1 je dobré.

Kvitová prohrála ve Fed Cupu čtvrtý zápas po sobě. Proč nezvládla podle vás duel s Garciaovou?

Francouzka měla skoro na vše odpověď, hrála fakt výborně. Někdy mívá útlum dva tři gamy, ale to nepřišlo. Rozhodl to první set. Věřím, že kdyby ho získala Péťa, tak zápas vyhrála. Bylo to o pár míčích. Péťa však nemohla najít rytmus na returnu. Garciaová dobře blokovala bekhend do krosu a nízko, takže Péťa nemohla použít svůj forhend po lajně. Hrály strašně rychle, od Garciaové to byl velký tenis a bohužel to vydržela celou dobu. Péťa potřebovala malinkou pomoc, nebo zahrát nějakou kouli a zlomit to na svoji stranu, což nepřišlo.

Ale bojovala dál...

Ve druhém setu snížila z 1:4 na 3:4, ale pak zvorala dva forhendy po čáře, které tam měly letět, ale nedala to. To se nedá moc dělat.

Překvapilo vás, že Plíšková zvládla fyzicky skoro čtyřhodinový zápas?

Ne, nepřekvapilo.

Ona sama ale říkala, že ji to udivilo.

Ona se podceňuje. Chybou bylo, že si s Mladenovicovou ve druhém setu prohrála servis na 4:5 a posadila ji na koně. Pak hrála Kristina v úplné euforii, na riziko a druhý servis jí lítal a málem jí to vyšlo.

Francouzka si vzala ve třetím setu zdravotní pauzu, což Plíškovou vytočilo...

Mně se to taky moc nelíbilo. To jsme si tam vyříkali trošku, ale Karolína roli favoritky zvládla. Bylo to pro ni těžké, ale mohla to dohrát, dorazit dřív, naštěstí to udělala, ale až hodinu potom.

Věřil jste jí pořád?

Věřil, věřil, překvapilo mě, že se to zamotalo. Za stavu 5:2 jsem si říkal, že to dá a jeden z těch tří gamů vyhraje. Zamotalo se to, ale zase to bylo krásné utkání.

Plíšková říkala, že odchodem na toaletu ulevila i vám.

Já už jsem nevěděl, co udělat, tak jsem myslel, že jí navrhnu, ať jde na záchod. Ona chtěla sama a nakonec to vyšlo. S klukama z realizačního týmu jsme se tam pak potkali čtyři u dvou mušlí.

Chystáte na neděli změny?

Uvidíme. Byla to náročná utkání pro obě. Jsou tři zápasy a musíme to co nejlíp rozhodnout. Uvidí se víc ráno.

Je variantou nasazení Strýcové?

Počkáme, jak se bude kdo cítit. Není kam spěchat.

Můžou se projevit v neděli větší finálové zkušenosti vašich hráček?

Není proč panikařit. Prostě musíme udělat jenom správné rozhodnutí, sednout si s holkama a říct si, co a jak. V neděli může každá porazit každou, není potřeba zmatkovat, a když dojde na debl, tak dojde na debl, je to úplně jedno.

Reklama

Související témata: