Hlavní obsah

Traumatolog: Léčba poranění šlach na ruce je běh na dlouhou trať

Praha

Léčba poranění šlach na ruce, jaké utrpěla v úterý tenistka Petra Kvitová, je podle traumatologa I. Chirurgické kliniky Všeobecné fakultní nemocnice v Praze (VFN) Josefa Krause vždy běh na dlouhou trať. Trvat může i několik měsíců, ale plné obnovení funkcí ruky je možné. Podle Krause, který se ve VFN specializuje i na chirurgii ruky, je potřeba poranění šlach operovat jednou a pořádně. Kraus to řekl ČTK.

Foto: Aaron Favila, ČTK/AP

Česká tenistka Petra Kvitová na archivním snímku.

Článek

"Poranění šlach ruky nikdy není lehké poranění a vyžaduje specializované ošetření," uvedl Kraus. Podle něj je lepší počkat na specialistu, než dělat rychlé zákroky v nevhodných podmínkách či s personálem, který s takovým zraněním nemá dostatečné zkušenosti. Pacienti s úrazy rukou totiž často přicházejí k prvnímu ošetření v nočních hodinách na pohotovost, často i pod vlivem alkoholu. Podle Krause je pak lépe například jen sešít kůži a do 48 hodin podstoupit zákrok u specialisty.

Operace, při níž se rekonstruuje více poraněných šlach a navíc se současným poraněním nervů, podle Krause obvykle trvá delší dobu, často i několik hodin. Ruku je pak podle něj nutné pět až šest týdnů dlahovat. "Pak následuje relativně dlouhodobá rehabilitace cílená na obnovu hybnosti. Po sutuře poraněných nervů v oblasti dlaně nebo prstů pak k obnově citlivosti dochází velmi pozvolna v řádech týdnů až měsíců," řekl Kraus. Pokud nenastanou žádné komplikace, lze podle traumatologa při léčbě dosáhnout stoprocentního výsledku, tedy plného obnovení funkcí ruky.

Komplikace ale podle Krause nejsou výjimkou. Obávané jsou srůsty šlachy s okolními tkáněmi, které pak brání obnově pohybu, nebo se šlachy při nešetrné rehabilitaci mohou znovu přetrhnout. Kraus ale věří, že Kvitová má šanci se plně uzdravit a pokračovat ve sportovní kariéře. "Věřím, že se jí dostalo nejlepší péče, jaká je možná. Pokud se nevyskytnou nežádoucí komplikace, dá se dosáhnout plného obnovení funkce poraněné ruky. Ovšem je to běh na dlouhou trať," dodal.

Podle lékařů, kteří tenistku v úterý večer ve Vysokém nad Jizerou operovali, se bude moct vrátit na turnaje nejdříve v druhé polovině příštího roku. Sešité šlachy totiž smí naplno zatížit až po půl roce. Levou ruku dvojnásobné wimbledonské vítězce poranil nožem neznámý pachatel při přepadení v jejím prostějovském bytě. Policii stále uniká.

Reklama

Související témata: